Made in Europe aneb Dny evropského filmu

Made in Europe aneb Dny evropského filmu 

"Titulky k filmům ZDARMA!", "Výprodej odlesků filmových hvězd!", v duchu takových hesel se nese již 19. ročník Dnů evropského filmu. Kina Lucerna a Světozor se, stejně jako nákupní vozíky, ve dnech 12.- 19. dubna 2012 zaplní filmovými produkty evropských natáčecích společností. Poté se filmový festival, tento rok v zajetí aktuálního trendu slev a výhodných koupí, přesune do brněnského kina Art

Letošní festival evropských filmů se stejně jako loni dělí do několika tematických sekcí.

Sekce Best of přinese výběr toho nejzajímavějšího, co přinesla kinematografie zemí Evropy v posledních dvou letech. V této kategorii mohou diváci shlédnout například oceněný film na MFF ve francouzském Cannes s názvem Velikáni. Film režiséra Bouli Lannerse přináší příběh dvou bratrů, kteří nechtějí jako každý rok strávit prázdniny sami na chatě. Vizuálně propracovaný snímek se snaží nastínit pohled do světa náctiletých a poukázat na nástrahy, které na dospívající v životě čekají

Nominované filmy na Oscara za nejlepší cizojazyčný film představí sekce Národní liga. Za pozornost v této sekci stojí snímek Dýchat, který si sice neodnesl Oscara, ale zato ceny z festivalů v Kyjevě, Curychu či dokonce z francouzského Cannes. Film, který je režijním a scénáristickým debutem rakouského herce Karla Markovicse (známého především díky seriálu Komisař Rex) vypráví o vězněném muži, který hledá způsob, jak se vrátit na správnou cestu životem.

Ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR  vznikla sekce s názvem K Věci věnovaná Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, kterým se stal rok 2012. Tuto sekci otevře turecký snímek Italsky snadno a rychle se siňorou Enricou. Siňora Enrica, kterou ve filmu ztvárnila proslulá italská herečka Claudia Cardinale, nemá ráda muže, ale svůj špatný vztah bude muset přehodnotit stejně jako svůj přístup k životu, když ve svém domě ubytuje tureckého studenta Ekina. Tuto projekci k kině Lucerna poctí svou návštěvou  i producentka filmu Elvan Albayrak a slavnostního přípitku, který uvedení snímku bude doprovázet se zúčastní i herečka Květa Fialová, která je patronkou Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity.

Sekce Film&Music uvede evropské filmy a dokumenty s hudební tematikou. Představen bude například snímek Schwarzkopf, který vypráví příběh o rapperovi íránského původu, který to jako potomek imigrantů nemá v Rakousku dodnes lehké.

LUX Prize je soutěž o filmovou cenu Evropského parlamentu a stejně tak se jmenuje i sekce, která představí aktuální vítěze i finalisty této soutěže. Sněhy Kilimandžára, tak se jmenuje vítězný snímek LUX Prize za uplynulý rok. Čestný Michel přijde o práci, vzápětí na to je přepaden a to obrátí jeho život naruby. Film Roberta Guédiguiana vypráví, stejně jako ostatní snímky této sekce, o rozmanitosti života v Evropě a zároveň o lidskosti a pochopení.

Dny evropského filmu letos nabídnou i novou sekci s názvem MEDIA – Cesta časem. Tato sekce vznikla ve spolupráci s MEDIA Desk Czech Republic a nabídne filmy z let 2002 až 2011, které čerpaly finanční podporu z programu MEDIA. Mezi jinými se zde objeví Kurz negativního myšlení, norská černá komedie o postižených, kteří se pomocí alkoholu a marihuany snaží vyrovnat s falešnou lítostí a soucitem okolního světa.

Co byste si rozhodně neměli z letošní přehlídky filmů nechat ujít je dánsko-český historický snímek Královská Aféra, jenž získal 2 Stříbrné medvědy na letošním MFF v Berlíně. Tento film dokonce na slavnostním zahájení festivalu uvede držitel Stříbrného medvěda Mikkel Boe Følsgaard a producent Peter Aalbæk Jensen.

Posledním filmem, kterou pražská část Dnů evropského filmu představí je Koriolanus. Tento mnohokrát oceněný snímek kritikou i diváky je jakousi moderní adaptací Shakespearovi hry odehrávající se v době antického Říma.

Doprovodný program v rámci 19. ročníku Dnů evropského filmu nabízí dvě konference, první s názvem Video on Demand - Nový kanál distribuce filmů (Evropský dům, 18. 4. v 10.30 hod) a druhou Digitalizace - Záchrana i zkáza malých kin (Kino Světozor, 17. 4. v 9.30 hod). Vstup na obě konference je zdarma.

Cena vstupenky na jednotlivou filmovou projekci je 90 Kč, ale protože se celý festival nese v duchu recese na fungování společnosti, která touží po slevách, dají se vstupenky sehnat i levněji pomocí slevomatů a slev pro studenty, seniory atd.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Kurz negativního myšleníSchwarzkopfItalsky snadno a rychle se seňorou Enricou
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!