Febiofest za dveřmi

Febiofest za dveřmi 

Necelé dva dny zbývají do zahájení 19. ročníku filmového festivalu Febiofest. Čeká vás téměř 500 filmových projekcí, zajímaví hosté či hudební festival.

Kristián pro Morettiho, Holland i Bonnaire

Jedním z hlavních hostů Febiofestu bude režisér a letos také předseda poroty filmového festivalu v Cannes Nanni Moretti. Tento držitel Zlaté palmy za snímek Synův pokoj přiveze na festival komedii Máme papeže! A zároveň se pochlubí několika snímky ze své rané tvorby, a to například Mše skončila, La Palombella Rosa a Drahý deníčku. Ke své bohaté sbírce filmových cen letos zařadí Kristiána za přínos světové kinematografii. Režisérka a scénaristka polského původu Agnieszka Holland, která zde v České republice v dnešních dnech natáčí třídílné drama podle scénáře Štěpána Hulíka Hořící keř, převezme na festivalu Kristiána za přínos světové kinematografii. Českému publiku přiveze Holland válečný film V temnotách, který bude pravděpodobně uveden na závěr Febiofestu. Galerii držitelů Kristiána letos rozšíří i hvězda filmu Bez střechy a bez zákona Sandrine Bonnaire.

Sály plné osobností, Balkánu i Asie

Chcete-li vidět kromě filmů také nějakého toho VIP hosta, zamiřte do Kina osobností v 1. a 2. sále Cinestar Anděl. Tyto sály jsou věnovány poctám jednotlivých tvůrců a máte zde velkou šanci potkat například Nanniho Morettiho, Andrease Dresena, Zuzanu Kronerovou, či Lecha Majewskiho, kteří zde budou uvádět své snímky.

Sál číslo 3 bude patřit palčivým tématům a radikálním uměleckým filmům. Za zmínku například stojí cenami ověnčený film Čínský bufet. Gay a lesbické kino najdete v sále číslo 4. Máte zde jedinečnou šanci zhlédnout žánrově i stylově odlišnou škálu 15 filmů toho nejlepšího ze současné queer kinematografie. Z této sekce můžeme zmínit například snímek nominovaný na Oscara Albert Nobbs či originální poctu sci-fi filmům z padesátých let Osamělá lesbo-ufounka hledá spřízněnou duši. Jediným letošním dokumentem této sekce je Němá Havana. Jedná se o příběh hluchého Kubánce, který se snaží vyvážit vztah s ženou a dětmi a zároveň se svým milencem. Kino proti proudu v sále 5 je zaměřeno na experimenty a filmové zážitky, které si můžete užít dosyta například při filmu o šikaně Hra režiséra Rubena Östlunda. Snímky jako Dva slunečné dny, Fleky, či Cirkus Columbia, to všechno je Balkánské kino, které naleznete v sále 6. Sál 7 patří Asijskému filmu. Snímky jako Létající ryba, nebo Tři a půl odrážejí ne příliš ideální životní podmínky v mnoha zemích Asie. Turecko se předvede v sále 8 plejádou mladých tvůrců, kteří zachycují vše související s ekonomickým i kulturním boomem Turecka. Budou k vidění například filmy Muzaffera Özdemira, Onura Ünlüa, ale i Therona Pattersona. Maid in USA je sekce, které je pro letošní rok určen sál 9. Budou zde k vidění divácky náročnější snímky, které se pravděpodobně nikdy nedostanou do širší distribuce. Jde například o filmy Martha Marcy May Marlene, Bez a Magické údolí. Poslední dva jmenované jsou debuty natočené ryze nezávisle. Světové panorama a svět ve 3D v sálech 10. a 11. přináší divácky atraktivní tituly, které splňují vyšší kritéria na uměleckou kvalitu. Zde nebudou chybět režisérské osobnosti jako Lasse Hallström, John Madden, bratři Dardennové, Paolo Sorrentino, Dominik Moll, Gerardo Olivares, Jaume Balaguero. Febiofest letos nově uvede celou řadu filmů ve 3D zaměřených na nehollywoodskou produkci. Nejen pro milovníky baletu je ve 3D přichystán Louskáček, či samurajský opus Smrt Samuraje. 12. stál je již tradičně věnován Kinu nové Evropy, kde zasedne i 33členná porota, která jednomu z mladých evropských filmů udělí Grand Prix festivalu, kterou za celu porotu předá její čestný předseda Miroslav Ondříček na závěrečném večeru Febiofestu v Cinestaru 30. března 2012.

Kino Ponrepo bude letos obsazeno filmy Jiřího Krejčíka. Toto jméno jistě není třeba nijak zvlášť dlouze představovat. Krejčík, rodák z Prahy, se věnuje režii již od roku 1947, kdy debutoval snímkem Týden v tichém. Je držitelem Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu. Ve výběru jsou jeho filmy Prodavač humoru, Slečna Julie, Vyšší princip a dalších 14 filmů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jaromil JirešPorota 2012Agnieszka Holland
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!