Jeden svět na prahu dospělosti je ve znamení revolty

Jeden svět na prahu dospělosti je ve znamení revolty 

Oblíbený festival Jeden svět už počtrnácté otevírá své dveře pro pražské (a po 14 dnech i brněnské) publikum a letos láká na téma navýsost aktuální - rebelantství, nepokoje, revolta. Filmů nabízejících pohled, jak subjektivní "vnítrostátní", tak i o něco objektivnější očima zahraničních dokumentaristů, se promítne rovných patnáct. I snímky z neměnných sekcí "Máte právo vědět" a "Hlavní soutěž" mají co nabídnout - letos na festivalu můžete vybírat mezi 106 dokumenty natočenými za poslední dva roky, většina ze kterých se ovšem bezprostředně dotýká událostí v mnoha ohledech zásadního roku 2011.

 Tak například film Běloruský sen vedle "znepokojivých" dokumentů o rebelech, kteří se postavili proti tyranským režimům na Blízkém východe, nabízí pohled na neméně tyranskou skutečnost odehrávající takřka "u sousedů". Průběh posledních prezidentských voleb a "překvapivá" výhra již 16 let vládnoucího prezidenta Lukašenka představí nový pohled na situaci, kdy celý národ je bezmocný proti autoritářskému suverénovi, a to obzvlášť v souvislosti s nedávnými událostmi v Rusku. V rámci stejné sekce najdou něco pro sebe i ty, kdo se přesytil politikou v českém zpravodajství: dokument Šarlatová cesta otevírá provokativní a tabuizované téma sexuálního života (nebo jeho absence) handicapovaných osob.
 
Může se zdát, že o ze všech stran omílaném případu řeckého "hříšníka" známe takřka všechno do nejmenšího detailu, tvůrci filmů Prizmatem řecké krize vás přesvědčí o opaku. Zajímavě řešený dokument zabývající se spíše než analytickou perspektivou názorem místních obyvatel, nabízí pro nás neobvyklý pohled na řecký národ a dokáže nahlodat středoevropskou skepsi. Jedním z nejočekávanějších snímků festivalu je na Oskara nominovaný americký Když se kácí les. Pro všechny ekologické aktivisty a samozřejmě nejen pro ně režiséři Marshall Curry a Sam Cullman připravili diskurz do problematiky environmentálního terorismu. Že vám ten pojem nic neříká? Po zhlédnutí filmu, během kterého vám bude běhat mraz po zádech, si zajisté dáte větší pozor na to, zda to s ochranou přírody nepřeháníte. Poněvadž ne všechny prostředky jsou v boji za vyšší cíle přijatelné, a zkrátka občas se "podaří" překročit rozumné meze.
 
Kategorie Spolu navzdory je letošní novinkou a přináší dokumenty o mezilidských vztazích. Můžeme doporučit snímek Ilegální máma o odvážných moldavských matkách od rodiny vydávajících se na cestu za přivýdělkem do západní Evropy, kde jsou nuceny pracovat jako uklízečky, aby uživily rodiny živořící v Moldávii. Na neméně zajímavé téma nás láká film Hitlerovy děti, ve kterém se izraelský režisér Chanoch Ze'evi tázá, zda potomci příslušníků někdejší nacistické elity musejí vyrovnávat s "dědictvím" krutých činů svých příbuzných.
 
Na desítku snímků je přichystáno v rámci sekce České filmy: jednoznačně doporučujeme novinku renomovaného režiséra Martina Marečka, jež odnesla z loňského festivalu v Jihlavě tři ceny. Lyrická sonda Pod sluncem tma odehrávající se v Zambii, kde dva Češi usilují o obnovení kdysi funkčního systému elektrického propojení školy s nemocnicí, připomene každému z nás, že tvrzení o zlatých českých ručičkách platí dnes stejně jako v davné minulosti. V sekci promítá svůj nejnovější film i Vít Klusák, známý to provokatér s Českým snem a Českým mírem na kontě. Tentokrát režisér zaostřil svou pozornost na události loňského roku v Brně, kde se proti pochodu neonacistů seskupila partička lidí do sdružení BRNO blokuje - a to ve filmu s příznačným názvem Film jako Brno
 
Ani letos pořadatele neopomněli zařadit na program festivalu speciální promítání pro žáky a studenty středních škol (Jeden svět dětem), je zachována i sekce Krátkých filmů. Další kategorie - Takzvaná civilizace (tip k zhlédnutí: Lid vs. Donald Trump) a tradiční Panorama představující oceněné dokumenty - jsou letos doplněné i o sekci k příležitosti 20. výročí organizace Člověk v tísni. V rámci ní budete moci, stejně jako předloni, zhlédnout tematicky zaměřené snímky a spoty zcela zdarma na webu České televize.
 
Velkolepá cesta do 72 zemí světa (přesně z tolika států pochází festivalové filmy) odstartuje klasicky v pražské Lucerně v úterý 6. března "rebelantským" dokumentem česko-kanadského režiséra Petra Loma Zpět na Tahrír zobrazující porevoluční Egypt a snažící se odhalit, jak se politické změny podepsaly na životech obyvatel. Lístky se prodávají na pokladnách všech kin za příznivých 80 korun. Další informace o programu (včetně toho doprovodného) na webu festivalu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!