Jeden svět 2012

Jeden svět 2012 

Od 6. do 15. března se v Praze uskuteční již 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech s názvem Jeden svět. Letos se festival věnuje především aktuálním tématům zaměřeným na nepokoje v různých částech světa. Tomu odpovídá i hlavní tematická kategorie pojmenovaná Protesty, nepokoje, revolta.

Festival se představí ve 40 městech na území celé České republiky a uvede 106 dokumentů z produkce 44 zemí světa. Pražské publikum bude moci během deseti festivalových dní navštívit pomocí dokumentů 72 různých zemí, jakými jsou Afghánistán, Čína, Salvador, Maledivy či Grónsko a seznámit se tak s jejich aktuální situací v oblasti lidských práv.

A čeho se teda v rámci festivalu můžeme stát svědky? Již zmíněná tematická kategorie Protesty, nepokoje, revolta uvede filmy, jakým je například i snímek 18 dní v Egyptě zachycující důležité dramatické i radostné momenty související se svržením dlouholeté diktatury. Dalším filmem, který stojí za zmínku, je dokument nesoucí název Nedáme se umlčet. Připomíná demonstrace v Egyptě, Tunisku a Libanonu s požadavkem ukončení náboženských sporů mezi muslimy a křesťany. Americký dokument Když se kácí les přináší osobní příběh radikálního ekologického aktivisty, který se kvůli řadě žhářských útoků dostal do vězení pro teroristy. Tento snímek byl letos dokonce nominován na Oscara a stojí za zhlédnutí.

Ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková o tématu Protesty, nepokoje, revolta říká: "Snímky vybrané do této kategorie upozorňují na to, že klíčovou roli při všech protestech hrají mladí lidé a jejich nespokojenost se stávajícím politickým režimem či sociálně-ekonomickým systémem."

Hlavní soutěž přináší celovečerní dokumentární filmy. V této kategorii dokumenty soutěží o Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii, které jsou udíleny na základě hodnocení odborné poroty. Ta se letos skládá ze zástupců z Iránu, Arménie, Švédska, Kanady a České republiky. Světovou premiéru na soutěži bude mít snímek Sladká vůně domoviny, který natočila nizozemská dokumentaristka ruského původu Masha Noviková. Film vypráví s pomocí bohatých filmových archivů o osudech tří lidí z různých částí Evropy, kterých se v odlišných podobách dotkly válečné hrůzy minulého století. V rámci hlavní soutěže budeme moci shlédnout i loňský vítězný snímek festivalu IDFA v Amsterdamu s názvem Planeta šneků. Film vyprávi příběh hluchoslepého Korejce Young-Chana a jeho setkání se ženou Soon-Ho, která se stane jeho očima, ušima i milovaným člověkěm.

V sekci České filmy bude kromě jiných uveden premiérově i film Punk in Africa. Natočil jej dokumentarista amerického původu žijící v Praze Keith Jones, který se vypravil na africký kontinent zjistit, zda tam punková hudba opravdu slouží jen revoluci, nikoliv zábavě.

Hana Kulhánková, ředitelka Jednoho světa doporučuje divákům kategorii Spolu navzdory. "Do této sekce jsme vybrali filmy pojednávající o nepolitických, spíše společenských tématech. Jejich tvůrci dokázali citlivě a přitom velmi zajímavě zachytit mezilidské vztahy nebo problémy spojené s pracovní migrací či pěstounskou péčí." Výrazným snímkem sekce Spolu navzdory je Ilegální máma, příběh tří žen z Moldávie, které se vydaly za prací do ciziny, zatímco jejich manželé a děti zůstaly doma.

U příležitosti dvaceti let organizátora festivalu, společnosti Člověk v tísni, je na webu České televize připraven online speciál s filmy, fotografiemi a videi, které dokumentují práci této organizace. Dalšími kategoriemi, které festival Jeden svět přináší, jsou: Máte právo vědět, Takzvaná civilizace, Panorama, Krátké filmy a sekce pro nejmenší diváky Jeden svět dětem. Takže je opravdu z čeho vybírat.

Festival dokumentárních filmů má své centrum v kině Lucerna. Dokumenty promítají také kina Světozor, Evald, Atlas, Městská knihovna (malý sál), Francouzský institut a Bio Konvikt - Ponrepo. 

Cena vstupenky se drží na 80 Kč za film a předprodej byl zahájen 1. března 2012. Návštěvníci, kteří by rádi viděli více filmů z festivalové nabídky, si mohou pořídit diváckou akreditaci za 450 Kč, která umožňuje volné vstupy do kin Lucerna, Světozor, Městská knihovna a Atlas.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Ilegální mámaKdyž se kácí lesNedáme se umlčet
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!