Fotografování pražské architektury 1848 - 1921

Fotografování pražské architektury 1848 - 1921 

Když se člověk odhodlá vystoupat do čtvrtého patra Staroměstské radnice, rozhodně nebude litovat. Čeká zde na něj totiž výlet do minulosti, a to do Prahy na přelomu 19. a 20. století.

Výstava Fotografování pražské architektury prezentuje hlavní město tak, jak jej už neznáme a zároveň se snaží zprostředkovat návštěvníkům i dějiny fotografie pražské architektury. Útvar rozvoje hl. m. Prahy touto výstavou zahájil plánovanou trilogii, která by měla zobrazovat architektonické proměny Prahy v průběhu historie.

První část triptychu se zaměřuje na období od vzniku nejstaršího doloženého snímku Prahy, tedy od roku 1848 do roku 1921, kdy vznikla tzv. Velká Praha připojením rozsáhlého území, které sousedilo s historickým centrem. 

Autoři výstavy si s výběrem fotografií a jejich prezentací dali opravdu záležet. Fotografie jsou v prostoru umístěny v osmi rozdílně architektonicky řešených sekcích. Jedna část prezentuje snímky jako závěsné obrazy, další se věnuje fotografiím s prostorovým efektem. Třetí sekce je rozšířena o dobová fotografická alba. Největší část výstavy se zaměřuje na proces fotografování jako cílený dokument. Další části výstavy prezentují zobrazení amatérská, dokumentární a rovněž pokusy o realizaci uměleckých snímků. Není zapomenuto ani na pohlednice a záběry používané k edukativním účelům nebo projekcím na bázi prvních diapozitivů.

"Už řadu let jsem chtěl udělat výstavu, která by ukázala proměny fotografování hlavního města. Ani ne tak to, jak se měnila Praha a její stavby, ale ukázat, jak se měnilo fotografování jako takové. A hlavně ukázat měnící se vztah fotografie a společnosti. Dnes je samozřejmě fotografie klíčové médium, bez kterého si nedokážeme život moderní doby představit. Chtěl jsem proto ukázat, jak k tomu došlo, že se fotografie dostala do pozice, v jaké je dnes," říká autor výstavy historik fotografie a publicista Pavel Scheufler.

Výstava se nachází v krásném prostoru Sálu architektů. Návštěvník tak má možnost v místnosti zalité světlem ponořit se do zmizelého světa plného pánů v kloboucích a dam v dlouhých šatech. Stane se divákem stavby Národního divadla, ale i jeho požáru. Projede se koňkou kolem Národního muzea. A domů si odnese zážitek z poznání dávno změněných částí našeho hlavního města.

Výstava probíhá od 10.11.2011 do 19.2.2012 v Sále Architektů ve čtvrtém patře Staroměstské radnice. Vstup je zdarma.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Řetězový most Františka I. (1890)
 

Mohlo by se ti líbit...

Staroměstská radnice nabízí i další akce

Místo konání: Staroměstská radnice

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!