Elitní zabijáci - akční nuda

Elitní zabijáci - akční nuda50%

Robert De Niro, Clive Owen, Jason Statham a Dominic Purcell. Známá hollywoodská jména ve filmu Gary McKendryho o nájemních zabijácích a elitních členech britských speciálních jednotek (SAS). Elitní zabijáci, film, vycházející ze skutečných událostí a popisující bandu elitních vrahů, jak jinak než charakterních, kteří se shodou okolností, intrik a hamižnosti dostanou k ománskému šejkovi. Ten má na sklonku svého života jediné přání. Vrátit se zpět do Ománu, kde v době ománské války ztratil rukou SAS své tři syny. A právě odplata krve za krev má pomoci jeho poslednímu synovi k návratu z exilu do rodného Ománu.

Šejk si na krvavou odplatu a vraždu vrahů jeho synů najme Huntera (De Niro), který netušíce do čeho jde, upadne po odmítnutí do šejkova zajetí a je využit jako pojistka pro dokončení „zabijácké mise“, kterou má provést Hunterův žák a nejlepší přítel Danny (Jason Statham). Ten je nucen vzít „poslední kšeft“, vrátit se na scénu a zachránit přítele.

Dannyho a jeho kumpány nečeká nic lehkého. Jsou nuceni posupně najít všechny vrahy šejkova synů, nahrát jejich přiznání a zabít je tak, aby vše vypadalo jako náhoda. Aby toho nebylo málo, o bývalé členy SAS se stará tajná organizace, která je využívá ke „špinavé práci“. A právě bývalý člen této vojenské jednotky Spike (Clive Owen) má na starosti bezpečnost svých „oveček“. Tu bere smrtelně vážně a je tak pro Dannyho a jeho tým největší překážkou…

Toto je ve stručnosti děj Elitníjch zabijáků. Ano, je tam (bohužel) několik odboček a „jakoby zvratů“. Ty jsou však naprosto očekávatelné a ničím nepřekvapí… ba naopak, dost naštvou.

Jak jsem psal, inspirace a scénář vychází z „reálných“ událostí. Reálných v uvozovkách, protože jak to vypadalo v Ománu můžeme vidět pouze z jedné strany. Kniha Ranulpha Fiennese, který sám v SAS sloužil a z níž scénář vychází, totiž vyvolala pozdvižení a z oficiálních míst se ozývá, že její obsah neodpovídá skutečnosti. Naneštěstí tyto utajované skutečnosti spadají mezi tajné materiály a Britská vláda je jen tak neuvolní. Musíme si tedy vystačit s příběhem Elitních zabijáků.

A právě příběh je tou největší slabinou snímku. Akce sice stíhá akci, přesto mě to nějak nechávalo neustále chladným. Každý krok a skoro i replika jsou předem jasné. Stathamův výraz a herecké umění se během jeho posledních rolí vůbec nezměnily. Ano, v Postradatelných to fungovalo náramně, ale tady už je to fakt nuda. De Niro má v Elitních zabijácích bohužel jen menší roli. I v té sice vyniká, ale je toho prostě málo. Větší part má ve filmu Clive Owen, tomu zase chybí oko a přebývá knírek ;) Mimo to hraje naprosto divnou postavu bez charisma a oproti Stathamovi i bez charakteru.

Abych ale jen nekritizoval, film má i nějaké ty dobré stránky. Akční scény jsou (i když si Statham nesundá triko ;)) bravurní. Každé setkání Dannyho a Spikea je akční bouří, kde lítá naprosto všechno. Kamera, někde sice až moc roztřesená, také povedeně podporuje dynamiku filmu. Vůbec nejlepší je však ve filmu vykreslení 80. let. Auta, interiéry, oblečení i barva samotného obrazu prostě sedí.

Pokud tedy hledáte jednoduchý akční film, né, opravdu se zde nejedná o thriller, a nevadí vám, že je někdy až příliš očekávatelný a jindy moc komplikovaný, jděte se bavit…

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Elitní zabijáci

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Elitní zabijáci - akční nudaElitní zabijáci - akční nudaElitní zabijáci - akční nuda
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!