Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST 2011

Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST 2011 

Letošní ročník Festivalu německy mluvených filmů Das FilmFest se uskuteční v termínu od 19. do 28. října v Praze a Brně.

Festival opět představí nejaktuálnější a cenami ověnčené hrané i dokumentární snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska. Čtyři festivalové sekce zaostří na rebelující hrdiny i režiséry, dotknou se tématu smrti a umírání, nahlédnou za berlínskou zeď v 60. a 70. letech i na další významné historické události 20. století.

Na nejaktuálnější a cenami ověnčené hrané i dokumentární snímky z Německa, Rakouska a Švýcarska sází i při svém dalším pokračování oblíbená přehlídka německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Její šestý ročník proběhne letos ve dnech 19. až 23. října v pražských kinech Lucerna a Evald, poté se přesune na dalších pět dní (24. - 28. října) do brněnského Kina Art. Čtyři festivalové sekce zaostří na rebelující hrdiny i režiséry, dotknou se tématu smrti a umírání, nahlédnou za berlínskou zeď v 60. a 70. letech i na další významné historické události 20. století. Na festival stejně jako v předchozích letech zamíří hosté z řad filmových tvůrců i producentů. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut Prag s Rakouským kulturním forem v Praze a Švýcarským velvyslanectvím v Praze.  

Festivalová sekce DIE REBELLEN/REBELOVÉ nabídne hned několik svěžích filmů. Patří mezi ně například hraný filmový debut cenami ověnčeného dokumentaristy Andrease Veiela s všeříkajícím názvem Kdo, když ne my (Wer wenn nicht wir). Film, jenž letos získal bronzovou německou filmovou cenu, nabízí nezvyklý pohled na období před německým podzimem v roce 1977. Drásající milostný příběh je úzce spjat s historickými událostmi, které předcházely v Berlíně útokům teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF). 

Rovnou ze soutěžní sekce letošního festivalu v Karlových Varech zamíří na DAS FILMFEST také snímek Lollipop Monster. Režisérka Ziska Riemann za osvěžující pop-drama s prvky komiksu o dospívání společensky vykořeněných kamarádek sklízí jen uznání. Další diváckou lahůdkou bude v sekci Rebelové historické velkodrama Poll v režii Chrise Krause o zvratech v Evropě v létě roku 1914, těsně před vypuknutím první světové války. Život na estonském statku Poll nenávratně naruší příchod těžce raněného estonského anarchisty a spisovatele, jemuž se rozhodne zachránit život 14letá aristokratka Oda. Začíná tak boj na život a na smrt. Film získal řadu mezinárodních cen, hlavní představitelka Paula Beer byla kritikou oceněna jako objev německého filmu.

Rakouská režisérka Marie Kreutzer pak přiveze do Česka svůj debut Bez otce (Die Vaterlosen), promítaný letos v rámci soutěžní sekce festivalu Berlinale a v Grazu na Diagonale 2011, kde toto intimní drama ověnčily hned čtyři trofeje. Pohnutá cesta dodnes citově zmatených potomků obyvatel jedné hippies komunity do vlastní historie je poznamenána letitým tajemstvím jejich rodičů.  

Další sekce DIE SCHWELLE/NA PRAHU přibližuje prostřednictvím filmů tíživé a složité hledání spokojeného života v současném světě a dotýká se fantazijního světa filmových hrdinů. Některé snímky spojuje rovněž vážné téma umírání, jehož aktéři se ocitají „na prahu“ jiného světa. Švýcarský snímek Nemocniční piráti (Stationspiraten) vypráví o pětici teenagerů čekajících na ortel při léčbě rakoviny. Ve snímku Smrt podle plánu - André, psychicky nemocný a životem unavený(Tod nach Plan – André, psychisch krank und Lebensmüde) se zase renomovaný švýcarský lékař rozhodne dát přednost smrti před životem s psychickou nemocí. Ze Švýcarska doputuje do českých kin i úspěšný thriller Pastýřova panenka (Sennentuntschi), držitel ceny Prix Walo 2011 za nejlepší filmovou produkci a ceny poroty za výpravu na Švýcarské filmové ceně 2011. Film o chtíči a šílenství s místy až hororovými prvky a tajuplnou zápletkou je podle domovské kritiky jako lavina – strhující, brutální a neodolatelný. Rakouskou kinematografii zastoupí dále na letošním DAS FILMFESTU snímek úspěšného režiséra Wolfganga Murnbergera Můj nejlepší nepřítel (Mein bester Feind). Hra na kočku a myš odehrávající se za druhé světové války v podání skvělých herců Moritze Bleibtreua a George Friedricha přinese divákům nezkrotnou radost z honby za pravdou, uměním a láskou. 

Sekce DIE MAUER/ZEĎ připomene 50. výročí stavby Berlínské zdi. Filmy v ní ovšem nepřinášejí zjednodušující či pro Němce úlevné pohledy do minulosti, ba právě naopak. DAS FILMFEST představí například satirickou road-movie režiséra Gerharda Kleina z roku 1963 Sonntagsfahrer (Sváteční řidiči), jejíž tragikomický podtón čekal desetiletí na přijetí ze strany německých diváků. Vykresluje absurditu životů rodin v 60. letech žijících na východní straně zdi a nebere si přitom žádné servítky. Autor scénáře Wolfgang Kohlhaase loni získal na Berlinale cenu Zlatý medvěd za celoživotní dílo (Léto v Berlíně, Whiskey s vodkou atd.).

Svět filmového dokumentu obsáhne sekce s názvem DIE DOKU, která patří na DAS FILMFESTU k tradičním tahákům. Objeví se tu třeba rakouský dokumentární snímek o ženě jménem Ute Bock, starající se ve Vídni o uprchlíky Bock for President, či snímek Tinguely, zachycující osud, hravost a dynamiku umění i života velkého švýcarského umělce Jeana Tinguely. Režisér Mano Khalil přiveze nekonvenční film Naše rajská zahrádka (Unser Garten Eden) o soužití v zahrádkářské kolonii v západní části Bernu, kde žijí se starousedlíky přistěhovalci z různých koutů Evropy.

Předprodej vstupenek bude v pražských kinech zahájen 5. října.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!