Lucie Skřivánková: NEPATRNÉ VÝBUCHY

Lucie Skřivánková: NEPATRNÉ VÝBUCHY 

V rámci výstavy Nepatrné výbuchy představuje Lucie Skřivánková svou nejnovější sérii akrylových maleb inspirovaných městy, které autorka v minulosti navštívila.

Obrazy tématicky zachycují výřez konkrétního místa v daném městě a současně zachycují autorčinu bezprostřední zkušenost s ním. Cyklus je inspirován městy, jako organismy, které jsou neustále ničeny i obnovovány. Zástupným prvkem města a hlavním obsahem je především architektura. Architektura jako gesto v prostoru vytvořené člověkem. Obrazy zaznamenávají statický výsek z reality – příběh, který je na obraze naznačen je dynamizován rozpohybováním klasického perspektivního prostoru. Příběhy na obrazech jsou propojeny společnám jmenovatelem, kterým jsou již v názvu zmíněné ´nepatrné výbuchy´. Nepatrné výbuchy zastupují jednak autorčinu přítomnost na daném místě a také její pocit vykořeněnosti a existenciální nejistoty v neznámém sociálním a kulturním prostředí.

V akrylové sérii autorka prostřednictvím fragmentů z urbánních krajin poukazuje na prvek nedokonalosti paměti. Obrazy působí nedokončeně, koncentrace malířského rukopisu se směrem od ohniska hlavního děje rozplývá. To znázorňuje neúplnost a neobjektivitu vzpomínky na dané místo a zkušenost – zanesené nánosem času.

Cyklus Nepatrné výbuchy představuje subjektivní náhled na architektonickou a atmosferickou různorodost jednotlivých měst, vytržených z vlivů multikulturní společnosti. Projekt hledá a vizuálně zpracovává systém, který se dá pozorovat jak ve velkém měřítku, tak i v malých dimenzích běžného života.

První samostatná galerijní výstava talentované mladé malířky po loňském dokončení Akademie výtvarných umění v Praze. Výstava prezentuje zcela nová díla této umělkyně, která byla připravena exkluzivně pro tuto výstavu v The Chemistry Gallery. Tvorbu Lucie Skřivánkové charakterizuje rozbitá perspektiva interiérových zákoutí.

The Chemistry Gallery

The Chemistry Gallery je galerie zaměřená na seriózní komerční prezentaci mladých začínajících umělců. Vznikla v říjnu 2008. V červnu 2009 získala galerie cenu Art Prague Young Award 2009 na pražském veletrhu současného umění Art Prague za prezentaci umělců do 35ti let.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!