Thor - pohádka o kladivu

Thor  - pohádka o kladivu60%

Bůh, který svou nerozvážností a nevyspělostí přijde o svou moc i zemi. To je Thor, jasný letošní blockbuster a další ze série (kasově) úspěšných komiksových zpracování. Thor, stejně jako jeho komiksoví sourozenci, hrdinové Spiderman, Ironman nebo X-men, pochází z elitní líhně komiksového gigantu Marvel. Jen tato skutečnost již sama zaručuje nevšední zážitek a (téměř) jistý úspěch.

U Thora tvůrci nečekaně vsadili na režiséra Kenneth Branagha, který se specializuje na shakespearovské adaptace (Hamlet, Večer tříkrálový…) a podobný spektákl režíroval poprvé. A právě Kenneth Branagh je hlavním důvodem hvězdného obsazení. Vždyť kromě samotného představitele Thora (australan Chris Hemsworth) ve filmu hrají např. čerstvá držitelka oscara Natalie Portman, Anthony Hopkins nebo Stellan Skarsgard. A zvláště u Natalie Portman, která po téměř ročním natáčení Aronofskyho Černé labutě bez rozmyslu zvolila místo odpočinku roli sličné vědkyně Jane Foster, si tak můžeme být téměř jistí, že tento komiks bude tak trochu jiný.

Příběh Thora spatřil světlo světa v roce 1962, kdy ho Stan Lee a Jack Kirby představili čtenářům Marvel Comics. Tím začalo dobrodružství tohoto severského boha a jeho kladiva - Mjolniru. Když si odmyslíme podivuhodně znějící jména a severské prostředí, jedná se vlastně o klasické příběhy a univerzální konflikty, které provází lidské pokolení odnepaměti. Netrpělivý, nebojácný syn chce dokázat svou statečnost otci, jeho rozzuřený a ukřivděný bratr, který se chce zmocnit trůnu, a žena, která má muži pomoci vidět svět jinýma očima…
A právě o tom je Thor, jehož otci, vládci bohů Odinovi (Anthony Hopkins), trvalo spoustu let, než ve své říši nastolil křehký mír. Arogantní a domýšlivý synáček ale dokáže tuto rovnováhu narušit a ve zbytečném boji proti ledovým obrům rozzuří svého otce, který Thora exemplárně potrestá. Odebere mu jeho božské schopnosti a svrhne ho mezi obyčejné smrtelníky na planetu Zemi. Tady Thor postupně poznává a odstraňuje svou aroganci a domýšlivost. Pod kůži se mu tak dostává vědkyně Jane Foster (Natalie Portman) a pomalu  přichází obyčejným smrtelníkům, jímž se sám stal, na chuť.  Thorovi ale není dopřáno užívat si pozemského klidu dlouho. Jeho bratr Loki (Tom Hiddleston) chce využít jeho aktuálního oslabení a pokusí se ho zničit…

Thor je oproti jiným komiksovým zpracováním zvláštní především tím, že hlavní postava místo aby nějakou schopnost získala (kousnutí pavouka), své schopnosti a sílu ztrácí. Takto oslaben je „vhozen“ do obyčejného světa s obyčejnými nástrahami. To pro mě bylo u Thora asi nejzajímavější částí filmu. Jen je mi líto, že situací, které si o to vyloženě říkaly, režisér nevyužil lépe. Vzpomeňme na klasiku – Návštěvníky. I tak, ale několik povedených scén a vtipů film skvěle odlehčuje a vytahuje (scéna v Pet Shopu, kdy si jde Thor pro koně, nebo popis FBI thorových přátel za to prostě stojí).

Na své si přijdou i milovníci akčních scén a efektů. Ty se odehrávají především v Asgardu (rodiště Thora) a Jotunheimu (svět ledových obrů). I na Zemi se ale mlátí, kope a vybuchuje a tak si divák užije v jednom filmu souboje ve třech odlišných světech. Film je promítán v 3D, což už je u podobných filmů standard. Bohužel standardem není kvalita. Prakticky nejlepší 3D vykreslení je pouze u závěrečných titulků :(. Je možné, že v IMAXu, kde se Thor bude taktéž promítat, efekty vyniknou lépe. Já ale musím konstatovat, že např. oproti poslednímu dílu Resident Evil (Afterlife), byly 3D efekty slabé.

Spolu s několika vtipnými scénami a skvěle odvedenými hereckými výkony mě Thor nakonec celkem mile překvapil a jsem si jist, že film naváže na komerční úspěchy svých komiksových předchůdců. S tím jistě počítají i tvůrci samotní… počkejte si na závěrečné titulky :)

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Thor

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Thor  - pohádka o kladivuThor  - pohádka o kladivuThor  - pohádka o kladivu
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!