Plzeňské oslavy vzniku republiky vyvrcholí dvoudenní akcí v národních barvách. Nebude chybět ani hudební program

Plzeňské oslavy vzniku republiky vyvrcholí dvoudenní akcí v národních barvách. Nebude chybět ani hudební program  

Celý rok probíhají v západočeské metropoli oslavy jubilejního 100. výročí české státnosti. Akce Plzeň 2018 se zastřešujícím mottem Kde domov můj vyvrcholí v říjnu velkolepou dvoudenní akcí v národních barvách.

Víkend plný zábavy, zážitků, tradic a nostalgie. To slibují organizátoři dvoudenní akce, během níž si každý přijde na své. Během 27. a 28. října se budou moci zájemci podívat do zajímavých míst - do muzeí, galerií, kulturních zařízení a historických památek. Letos se ale dočkají návštěvníci ještě daleko bohatšího programu. O co jde? 

V prostorách radnice pak budou moci návštěvníci zhlédnout originál rukopisu hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka z roku 1834 s textem písně kde domov můj. “Rukopis Tylovy hry Fidlovačka s textem písně, která se později stala českou národní hymnou, je jedinečnou plzeňskou archivní kulturní památkou,” vysvětluje první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa, “jsme hrdí na to, že máme takový skvost v našem archivu. Vystavovat jej můžeme jen výjimečně a oslavy výročí vzniku republiky považujeme za obzvlášť vhodnou příležitost.”

Centrem dění se stane 28. října náměstí T. G. Masaryka. Dopoledne se na něm uskuteční hudebně duchovní zastavení s modlitbou díků a proseb za naši vlast. Chybět nebude ani vzpomínkové setkání u Památníku T. G. Masaryka a následný lampionový Průvod světel, na jehož konci dojde ke společnému zpěvu původní československé hymny. Závěr pak ozdobí ohňostroj v národních barvách. 

Chybět nebude ani zajímavý hudební program. Již v pátek 26. října se na náměstí Republiky uskuteční koncert s názvem Vojtěch Dyk pro Plzeňský kraj. V neděli 28. října pak Nové divadlo uvede nejznámější opery Libuše od Bedřicha Smetany. V sobotu pak bude kulturní dům Peklo hostit projekt pro více než 50 hudebníků. Václav Marek a jeho Blue Star spojí síly s Plzeňskou filharmonií. Na koncertu s názvem Děkuji, bylo to krásné! vystoupí i Petr Rychlý v roli Karla Hašlera a průvodce Aleš Cibulka. “Spojení Plzeňské filharmonie s Blue Star je netradiční v tom, že propojí swingovou a jazzovou hudbu 30. a 40. let. Tímto koncertem chceme navázat na velké koncerty R. A. Dvorského,” přibližuje akci ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová. 

Projekt Plzeň 2018 připomíná sté výročí vzniku Československa v průběhu celého roku v rámci desítky akcí. Během letních prázdnin si mohou zájemci prohlédnout třeba výstavy 100PY: Sto let republiky očima pěti generací či Anatomie skoku do prázdna. Jedním z vrcholu celého programu pak bude 7. září uvedení Smetanovy Prodané nevěsty přímo pod širým nebem na náměstí Republiky.  


| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!