Milan Cais osobně Pod kůží Milana Caise

Milan Cais osobně  Pod kůží Milana Caise 

Milan Cais, bubeník Tatabojs, výtvarník, fotograf, sochař. Ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích probíhá od začátku února jeho výstava s názvem Pod kůží. A co že to má Milan Cais pod kůží? To a ještě víc odhalil na komentované prohlídce, která proběhla 17. února.

Výstava Pod kůží je vlastně průřez dílem Milana Caise. Obsahuje i díla, která vytvořil ještě na „akádě“, jak sám poutavě vyprávěl. Bylo vidět, že ke každému objektu, ke každému dílu má srdeční vztah, vzpomínku, příběh.

Tři triptychy Tátomam ukazují spojení muže a ženy při hledání fyzické podoby jejich dětí. V Tátomamech se objevuje skupina Tatabojs a jejich družky.

Horní patro pak ukazuje zejména období 2009-2010, kde Milan Cais vzpomíná na teenagerská léta ovlivněná hudbou, která vlastně proniká do všech děl. Tady se pak zaměřuje na kazety, u kterých to všechno začalo. Největším solitérem celé výstavy jsou tři dřevěné kazety, ze kterých dýchá dětství Milana Caise. Kazety jsou totiž vyrobeny z prádelníku a dalšího nábytku, které dříve byly součástí Caisova dětského pokoje, takže sem tam se na nich objeví nálepky nebo rýhy, které dávají kazetě autentičnost.

Najdete tam i takový malý protest proti komprimaci muziky, vyjádřené jako kazety ve svěráku, čtyři „pomníky“ nejlepším kazetám nebo malby, ke kterým ho inspirovala nová deska Tatabojs.

Určitě stojí zato výstavu vidět. Když nám byl průvodcem samotný autor, bylo to poutavé vyprávění, příběh o každém díle, nahlédnutí do jeho života. Pevně doufám, že se i další výstavy nechají inspirovat a komentované prohlídky se v Budějovicích rozšíří.

Výstavu můžete shlédnout do 20.března. Vstupné je 40,- a studenti zaplatí jen 20,-.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Milan Cais osobně  Pod kůží Milana CaiseMilan Cais osobně  Pod kůží Milana Caise
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!