La Película: zapomeňte na zimu!

La Película: zapomeňte na zimu! 

Festival španělských filmů La Película přináší do zmrzlé Prahy španělské slunce, jižanskou atmosféru a hlavně zajímavou filmovou nadílku. Letos již šestý ročník bude ve znamení býčích zápasů. Tzv. býčí filmy však na festivalu zaujímají jen malou část a spíše ilustrují klišé španělské kultury. Z větší části se nám pak představí aktuální filmová tvorba Španělska. Podobně jako např. ve Francii vzniká každoročně i ve Španělsku téměř dvěstě nových filmů, což je pro filmového fanouška těžce stravitelné sousto. La Película přináší skvělou příležitost zhlédnout ty nejatraktivnější z nich a zůstat tak v obraze.

K divácky nejoblíbenějším snímkům bude bezesporu patřit koprodukční španělský thriller Pohřbený, ve kterém se hlavní role muže uvězněného pod zemí skvěle zhostil známý americký herec Ryan Reynolds.

Dalším zajímavým počinem španělské kinematografie je snímek Tmavý chléb, který navazuje na předchozí úspěchy španělských historických dramat. Film, který obdržel 14 nominací na výroční ceny Goya, nabízí pohled na poválečný katalánský odboj očima mladého chlapce, ovšem bez obvyklých sladkobolných klišé. Výborně zpracovaný, dramatický, realistický příběh zobrazuje španělský venkov po konci druhé světové války. Film Tmavý chléb neotřele prezentuje intriky, zkušenost rozpolceného národa i životní boj hlavního hrdiny a nutí nás příběhu věřit. Já mu uvěřil a už teď se těším na další novinky španělského filmu, které nám festival La Película do Prahy a Brna přiveze.

Festival startuje 15. února v kině Světozor a poběží až do neděle 20. února. Souběžně se bude promítat i v Institutu Cervantes. Pak se festival přesouvá do kina Art v Brně. Tady se aktuální španělská tvorba bude promítat od pondělí 21.2. až do konce února (28.2.)

Vstupenky si můžete rezervovat již nyní. Vstupné bude jednotné – 100,- Kč (v Brně budou vstupenky pro členy FK za 90,-) Promítání v Institutu Cervantes bude zdarma (do zaplnění kapacity sálu).

Výběr a anotace z několika dalších snímků:

Biutiful
(ES/MEX 2010, 147 min., Alejandro Gonzáles Inárritu)
Film známého mexického režiséra s Javierem Bardemem v hlavní roli. Bývalý narkoman Uxbal má před sebou pouhé dva měsíce života a snaží se nalézt smíření se svým otcovstvím, láskou, zločinem, vinou a smrtelností. To vše v podsvětí současné Barcelony.

Malý Indi
(ES 2009, 90 min., Marc Recha)
Poetický a zároveň krutý příběh sedmnáctiletého chlapce, který se snaží získat peníze, aby mohl dostat matku z vězení. Od závodu v ptačím zpěvu se prostřednictvím strýce dostává k chrtím závodům. Ve snímku do světa lidí vstupuje příroda a jinak všední život na okraji katalánského velkoměsta okouzlí diváky svým lyrismem.

Paříž-Madrid, tam a zpět
(ES/FR 2009, 73 min., Alain Bergala)
Dokument přivádí na plátno jednoho z nejpozoruhodnějších španělských režisérů Víctora Ericeho, jenž je přes pouhé tři natočené filmy považován za stejně významného tvůrce jako Carlos Saura. Snímek skýtá jedinečnou příležitost projít Ericeho životní dráhu a možná i pochopit, proč zanevřel na film.

Stigmata
(ES 2009, 98 min., Adán Aliaga)
V den, kdy se Bruno probudí se zakrvácenýma rukama, pro něj začíná neúprosně krutá cesta smrti a bolesti. Mnohokráte zpracované téma předurčení a Božího vyvolení je ve filmu uchopeno novým způsobem. Černobílý snímek je prodchnut zvláštní atmosférou a k náboženskému tématu režisér nepřistupuje ani zdaleka dogmaticky a pokorně.

Pokud vás nenalákal některý z zde anotovaných snímků, jistě si vyberete z mnohem větší nabídky prezentovaných filmů na oficiálních stránkách letošního festivalu La Película. Přeji nevšední zážitky a Slunce v duši :)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

BiutifulModrý býkPohřbený
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!