Evoluce 4 z revoluce

Evoluce 4 z revoluce70%

Česká televize v průběhu listopadu uvede čtyřdílný dokumentární cyklus Evoluce 4 z revoluce. V těchto dokumentech pak představí osudy čtyř více či méně známých osobností, které se započaly v revoluční době. Ve čtyřech dokumentech se postupně představí Michael Kocáb, Martin Mejstřík, Jan Ruml a Kryštof Rímský. Každý z nich představuje určitou skupinu. Můžeme tak nahlédnout do života umělce, studentského vůdce, politika a herce.

Režiséři Pavel Koutecký a Jan Šikl se během dvaceti let natáčení stali rodinnými přáteli těchto osob a měli tak možnost být u většiny  zlomových okamžiků jejich života. Tuto možnost teď prostřednictvím České televize a producentky Jarmily Polákové máme i my. Každý člověk píše svůj vlastní příběh a to si v tomto čtyřdílném cyklu dostatečně ověříme.

Hudebník Michael Kocáb nás na své dvacetileté cestě nepřestává udivovat svou roztříštěností, kde se snaží vyzkoušet snad každou profesi. Jeho životní cíl, který v dokumentu sledujeme, je dokázat něco dobrého, co by zde přetrvalo. Můžeme být svědky až  destruktivní touhy něčeho dosáhnout a prosadit se.

Naproti tomu životní příběh tehdejšího studentského vůdce Martina Mejstříka je mnohem silnější. Martin se režisérům značně otevřel a nechal nás nahlédnout do niternější části jeho života. Až neskutečně pak působí jeho odhodlání a hodnoty, které za celých dvacet let nezměnil. Asi i proto mě právě Martinův příběh oslovil nejvíce.

Ve třetím díle můžeme sledovat život Kryštofa Rímského. Tomu bylo v 89. roce pouhých 14 let, studoval na gymnáziu a miloval punk. V Kryštofově příběhu je vidět těch uplynulých dvacet let asi nejvíce. Máme u něj možnost sledovat utváření jeho osobnosti prakticky od samého počátku. Kryštof si toho v životě prožil opravdu mnoho. Student, anarchista, feťák, herec, milující manžel i otec... Kupodivu právě v tomto příběhu je nejvíce cítit, jak se dotyčná osoba, Kryštof, našel. Po dvaceti letech tak prakticky dosáhl svého životního cíle a spokojenosti.

Posledním kouskem v mozaice je příběh disidenta, ministra vnitra, předsedy parlamentní strany, manažera a právníka Jana Rumla. V tomto dokumentu máme možnost nahlédnout do politického života naší země. Příběh mezi zbylými vyčnívá i díky zpracování, kde oproti ostatním sledujeme více dění kolem a ne pouze osobní život Jana Rumla. Můžeme si tak snáze vybavit klíčové okamžiky českých dějin. Po zhlédnutí tohoto dokumentu si zajisté řeknete, kde je ta doba, kdy byl v politice alespoň ten jeden slušný a nezkorumpovaný politik.

Dokumentární cyklus Evoluce 4 z revoluce si neklade za cíl zmapovat posledních 20 let našeho státu. Snaží se ale přenést na obrazovky zajímavé lidské osudy. Tyto čtyři filmy mají svou hodnotu v zachycených situacích svých protagonistů.

Z mého pohledu je trochu škoda, že ve filmech nejsou více prezentovány dané okamžiky v kontextu státu a o probíhajících událostech na pozadí jednotlivých osudů se dozvídáme pouze z několika novinových titulků. Pro nás dříve narozené, kteří si danou dobu pamatují je to dostatečné, ale bojím se, že nastupující generace si danou dobu jen ztěží představí.

Je ale pravda, že záměrem bylo přenést na plátno lidské osudy a nemapovat přitom dějiny. To se bezezbytku zdařilo!

Filmové portréty čtyř osobností sametové revoluce v průběhu dvaceti let aneb Evoluce 4 z revoluce započal v roce 1990 Pavel Koutecký, režisér filmu Občan Havel. Ten se bohužel premiéry nedočkal. Film dokončil po jeho tragické smrti režisér Jan Šikl, kterého si pro dotočení vybrala producentka Jarmila Poláková a rozhodně tím nešlápla vedle. Jan Šikl se svého nelehkého úkolu (musel projít a sestříhat stovky hodin materiálů, aby dokázal plynule navázat – nemluvě o proniknutí k samotným protagonistům) ujal na výbornou a divák tak na obrazovce nepozná rozdíl.

Česká televize tento časosběrný projekt uvede v průběhu listopadu na svém druhém programu. Tak se koukejte koukat, ty čtyři hodiny znamenající osmdesát let života a stojí rozhodně za to!

Česká televize dokumenty uvede na ČT2:

pondělí 8. 11. ve 20 hodin Michael Kocáb
čtvrtek 11. 11. ve 21 hodin Martin Mejstřík
pondělí 15. 11. ve 20 hodin Jan Ruml
čtvrtek 18. 11. ve 21 hodin Kryštof Rímský

námět: Pavel Koutecký, režie: Pavel Koutecký, Jan Šikl, kamera: Stano Slušný, Vlastimil Hamerník, Martin Řezníček, Jan Šikl, střih: Martin Steklý, zvukový mix: Vladimír Chrastil, hudba: Jan Šikl ml., dramaturg: Hana Jemelíková, producent: Jarmila Poláková , Film & Sociologie

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!