Nesvatbov Eriky Hníkové

Nesvatbov Eriky Hníkové90%

V rámci festivalu DOC DREAM v Jihlavě jsem měl možnost být u premiérového promítání dokumentárního snímku roku. Situační dokument Nesvatbov se jím tak alespoň pro mě určitě stal. Nesvatbov, v anglickém překladu Matchmaking Mayor, vypráví příběh jedné zapadlé východoslovenské vesničky a hlavně tamního starosty. Ten je totiž stěžejním článkem snímku. Zemplínské Hámre jsou typickou středně velkou vesnicí na východě Slovenska. Tak jako i v jiných místech v této oblasti se zde potýkají s problémem postupného vymírání. Mladí lidé odcházejí do větších měst za kariérou a ti co zůstali se propíjejí všedností dne. Starosta Zemplínských Hámrů se s tímto problémem rozhodl bojovat po svém.

Vysloužilý generál tak pokračuje ve své vojenské škole a ve vesnici úřaduje pevnou rukou téměř dvacet let. Respekt a uznání mu dává téměř celá vesnice. Starostovi se však nelíbí právě stárnutí a vymírání vesnice, kde zůstávají osamocení třicátníci, a proto se rozhodl bojovat i s tímto problémem vlastní silou.

A právě o tomto boji "s větrnými mlýny" snímek Nesvatbov je. Když starostovi nepomáhá ani jeho silná zbraň amplión a jeho nabádání k plození dětí se pomocí rozhlasového vysílání míjí účinkem, rozhodne se starosta uspořádat ve vsi seznamovací večírek pro svobodné ze všech okolních obcí. Půl roku příprav, přemlouvání, obvolávání a přesvědčování jde do finále a my tak můžeme být u této "velkolepé" akce. Během snímku nám režisérka Erika Hníková představí několik z nezadaných třicátníků, podíváme se do jejich soukromých životů i na závěrečný večírek. Jak toto sociální inženýrství 21. století dopadne si nechám pro sebe. Film Nesvatbov totiž míří do kin v celé ČR a vy tak budete mít možnost se o výsledku přesvědčit sami. Já vám jen mohu tuto dokumentární tragikomedii vřele doporučit!

Nesvatbov vás svými komickými momenty - a je jich opravdu mnoho - neskutečně pobaví, ale zároveň donutí přemýšlet, nakonec možná i rozesmutní a připraví o zbytky optimistické nálady. Erika Hníková v nás tak opět spouští emocionální bouři a navazuje tak výběrem tématu i způsobem zpracování na svá předchozí díla Ženy pro měny nebo Sejdeme se v Eurocampu.

Když tedy ne "komedie roku" tak určitě "tragikomedie roku"!

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Nesvatbov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Nesvatbov Eriky HníkovéNesvatbov Eriky HníkovéNesvatbov Eriky Hníkové
 

Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!