Divadlo Na Fidlovačce ve svém Snu noci svatojánské kombinuje klasiku s moderním cirkusem

Divadlo Na Fidlovačce ve svém Snu noci svatojánské kombinuje klasiku s moderním cirkusem 80%

Pražské Divadlo Na Fidlovačce představilo na sklonku loňského roku svou nejnovější inscenaci. Do programu zařadilo komedii britského dramatika Williama Shakespeara Sen noci svatojánské, kterou neurazí ani milovníky klasiky, ani příznivce moderních divadelních prvků. Hra totiž zachovává původní text, okouzluje ale vizuální stránkou.

Jedné májové čarovné noci se začnou dít prazvláštní kouzelné věci. Ty, které lidi spojují, rozdělují a zase navrací k sobě. Vše vypadá jako sen. Královna elfů a víl Titánie se pohádá s králem Oberonem. Jejich střetu využívá zlomyslný Puk, který pro svou zábavu neváhá manipulovat s osudy dvou athénským mileneckých párů. Do toho se připlete skupina řemeslníků, kteří v noci secvičují krutěkrvavou komedii o osudové lásce. Ti všichni se stanou součástí tajuplné moci jedné magické noci. 

Režisérka Kateřina Dušková se během nového nastudování známé komedie důsledně držela původního textu. Návštěvníci si tak mohou užít veršované dialogy, které z originálu přeložil Martin Hilský. Přesto se inscenace nedá označit jako klasická či tradiční. Režisérka si totiž ke spolupráci přizvala choreografku Zuzanu Havrlantovou, která je zároveň akrobatkou a tanečnicí, kostýmní výtvarnici Kristinu Novákovou Záveskou a scénografa Hynka Dřízhala. Všichni tři jsou členy Cirku La Putyka, průkopníka nového cirkusu v České republice. A výsledek jejich spolupráce je skutečně úchvatný. 

Herci se na pódiu prohání lesem plným lián, v němž tancují a hopsají svítící elfové, půvabné víly předvádí akrobatické kousky na zavěšených stuhách a ze shora se snáší krásná červenovlasá královna s korunou i šaty plnými světýlek. Do toho svítí barevná světla, která dokonale dokreslují atmosféru. Skutečně obrazy jak z pohádky. Kouzelný pocit, který diváka obklopí, dotváří ještě skvělá hudba od Darka Krále. Jako kontrast k vizuálně dokonalému lesu se pak na scéně objevuje partička řemeslníků, kteří svým vzezřením výrazně vyčnívají a je patrné, že do tohoto prostředí nepatří. I tak se stanou součástí Snu noci svatojánské. 

Jako úchvatná královna elfů se divákům představuje Iva Pazderková, jejího protějška ztvárňuje Jiří Racek. Velmi výraznou figurou celé inscenace, která návštěvníky svým svérázným i veselým chováním především neskutečně baví, je skřítek Puk. V jeho roli exceluje Jakub Albrecht. Dále hrají Aneta Krejčíková, Elizaveta Maximová, Vincent Navrátil, Gustav Hašek, Ctirad Götz a další. 

Sen noci svatojánské je tak po dlouhé době inscenací, která může být velkým lákadlem v programu Divadla Na Fidlovačce. Vyniká nejen svým jazykem a vizuální stránkou, ale také lehkostí, s níž se herci svých rolí chopili. Tvůrci pak přistoupili ke komediální klasice jako k velké výzvě. A aniž by nějakým způsobem zasáhli do textu, udělali ze Sna noci svatojánské moderní představení, které rozhodně stojí za zhlédnutí.

Foto: Divadlo Na Fidlovačce

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Divadlo Na Fidlovačce ve svém Snu noci svatojánské kombinuje klasiku s moderním cirkusem Divadlo Na Fidlovačce ve svém Snu noci svatojánské kombinuje klasiku s moderním cirkusem
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Fidlovačce nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na Fidlovačce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!