Druhý Trainspotting drogy nepotřebuje. Vystačí si s bolístkami přestárlých existencí

Druhý Trainspotting drogy nepotřebuje. Vystačí si s bolístkami přestárlých existencí80%

Pokračování kultovního snímku Dannyho Boyla vyměnilo heroin za nostalgické vzpomínání. I po dvaceti letech však servíruje originální filmařský styl, zábavu i rozjímání nad osudovými pády v životě.

Zvol život. Zvol pokračování, které není jen snahou o ekonomický zisk. Zvol staré známé. Zvol starý život. Zvol zábavu. Zvol neotřelý střih a barvy. Zvol Dannyho Boyla. Zvol druhý Trainspotting. Drogový magnum opus vizionářského režiséra se vrací změněný, ale opatřený vším, co divák chce a očekává od pokračování oblíbeného filmu. Dvacet let po premiéře prvního dílu hrdinové museli projít vývojem, ale scénář jim přihrává evoluci, která jde s dobou a zanechává pestré charaktery věrné nejen originálu, ale i knižní předloze Irvina Welshe.

Mark Renton (Ewan McGregor) se po dvaceti letech od svého útěku s balíkem peněz vrací domů. Bývalý narkoman našel ekvivalent ke své drogové závislosti a zcela čistý se snaží najít nový smysl života. V jeho rodném městě ho čekají staří známí. Sick Boy (Jonny Lee Miller) provozuje krachující bar, Spud (Ewen Bremner) stále bojuje s démonem heroinu a Begbie (Robert Carlyle) svojí šílenou povahu chladí ve věznici. Každý jeho podraz vzal jinak a Renton čelí nejen reakci přátel, ale i novým formám sebedestrukce, výčitek a strachu o budoucnost.

T2 Trainspotting bez okolků zvedá hozenou rukavici filmových pokračování v Hollywoodu. Většina restartů, remaků a sequelů nejen že nemá smysl, ale těží pouze z popularity svých předchůdců. A to hned po několika letech. Boylův snímek navazuje na dvacetiletou mezeru a paradoxně také pokračování nepotřeboval - fungoval sám od sebe. Výpověď stárnoucích hrdinů s přetrvávajícími problémy však působí svěže, originálně a stejně jako drogová prvotina je silně zábavná a návyková, a to i bez stříkačky v žíle.

Hlavní charaktery reagují na velkou Rentonovu krádež a každý má svůj důvod, proč postavu McGregora nenávidět a zároveň nadšeně vítat zpět doma. Včetně Spuda, který jako jediný dostal svůj podíl a oproti ostatním skončil hůř. Jejich úděl současný i budoucí pohání znovu geniální soundtrack, který obsahuje jak remix kultovního tracku Lust For Live, tak legendární Radio GaGa skupiny Queen.

Zmíněná hudba také skvěle ilustruje scény jako vystřižené z originálu. Ať už jde o Begbieho cholerické výpady, scénu na diskotéce nebo "stříhané" záběry v původní nevšední stylizaci. Obrazově zkrátka film vypadá přesně tak skvěle jako před dvaceti lety. Postavám zůstal výrazný skotský akcent, smysl pro humor, ale i potřeba oprostit se konečně od negativ a posunout se dál. To také dělají. V nostalgickém kabátě jim nezbývá nic jiného. I proto scénář na plátně funguje a realita je blíž než v drogovém opojení. Od slasti i agónie narkotik se totiž druhý Trainspotting přesunul do stejných hodnot v životě. A každý příběh je potěšení slyšet.

Zvol klasiku. Zvol Iggyho Popa. Zvol vzpomínky i tvrdou realitu. Zvol zlomené tágo na kulečník. Zvol budoucnost. Zvol nadšenou recenzi.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: T2 Trainspotting

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!