Lék na život nestydatě vykrádá Hru o trůny

Lék na život nestydatě vykrádá Hru o trůny50%

Režisér hororového evergreenu Kruh a Pirátů z Karibiku natočil film Lék na život, který do českých kin vstupuje 16. února. Kdyby nebylo seriálu od George R. R. Martina, tak by ale asi nikdy nevznikl.

Gore Verbinski se v posledním filmovém počinu oprostil od pirátů, indiánů i Samary a natočil snímek s podivným názvem Lék na život. Scénář sepsal Justin Haythe, který s Verbinskim dříve spolupracoval na westernu Osamělý jezdec. Film se v zahraničí prezentuje jako psychologický horor/thriller, veskrze hororovou scénu byste v něm však hledali marně.

Snímek začíná velmi podobným intrem jako starý majstrštyk Romana Polanského Rosemary má děťátko z roku 1968 (a u toho odkaz na tento film zdaleka nekončí) – soustředěný záběr na všudypřítomné newyorské mrakodrapy s hrůzu nahánějícím dívčím broukáním v pozadí.

Ctižádostivý mladý manažer Lockhart (Dane DeHaan) má za úkol zajet do švýcarského sanatoria a odtamtud se vrátit s bývalým šéfem Pembrokem (Harry Groener), kterého firma potřebuje zpět kvůli jistým finančním problémům. V izolované ozdravovně se Lockhartovi kvůli přísnému personálu nepodaří s Pembrokem sejít, a tak se musí vrátit zpátky do hotelu.

Po cestě ze sanatoria ale (že by náhodou?) do cesty vběhne jelen a scéna končí znepokojující autonehodou, ze které mladík vyvázne jen s pouhou zlomeninou na noze. V tuto chvíli nastal ve filmu model, který filmaři hojně používají – indisponovaný hrdina se ocitne na zvláštním místě, ze kterého se jen tak snadno nedostane.

Rozčarování ze zápletky

Lockhart je nucen v ozdravovně nějakou dobu zůstat a podrobit se zdejším pravidlům. Lékaři s vzezřením jako z minulého století zde provozují vodoléčbu, kterou náš hrdina považuje za dávno překonanou, pacienti ji ale bůhvíproč s nadšením přijímají. Potkává zde klíčovou postavu – záhadnou, Alenku v říši divů evokující Hanu (Mia Gothová), která je dle svých vlastních slov „ojedinělý případ“.

Téměř dvě a půl hodiny skrývající se zápletku mnozí diváci asi vytuší už v první polovině filmu, kde je svým způsobem velmi jasně naznačena. Když se jí na téměř konci dočkají, pocítí nejspíš prosté znechucení nad tím, že lidé jdou často doslova přes mrtvoly, aby dosáhli svých zvrácených cílů. Znalci Hry o trůny navíc mohou být zklamáni kvůli zřetelné podobnosti mezi seriálem a tímto snímkem.

Film bohužel i přes značnou snahu – příjemná kamera s protáhlými, rafinovanými záběry, padnoucí nerušivá hudba, stylizované prostředí a také skvělé herecké výkony DeHaana i Gothové – postrádá autorský záměr, a po vyzrazení zápletky ke své velké škodě vyzní pošetile. Jediný (jestli vůbec nějaký) dojem, který na vás film zanechá, je bohužel jen nesmírná chuť na nepřefiltrovanou vodu bez léčivých účinků.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Lék na život

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!