Mezinárodní festival krátkých filmů vyhlásil své vítěze. Porotu nejvíce zaujal snímek V roce opice

Mezinárodní festival krátkých filmů vyhlásil své vítěze. Porotu nejvíce zaujal snímek V roce opice  

V pražském kině Světozor v neděli 22. ledna oficiálně skončil dvanáctý ročník Festivalu krátkých filmů. Během jeho slavnostního zakončení byly odměněny ty nejlepší krátké filmy, které mohli návštěvníci zhlédnout během pěti festivalových dnů. Své favority vybírala nejen porota, ale také samotní diváci.

Festival letos nabídl v patnácti sekcích stovku těch nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů z celkem 30 zemí světa. Mezinárodní porota, v níž zasedli třeba chorvatská agentka Ivana Ivišić či irský festivalový dramaturg Mick Hannigan,  i návštěvníci pak měli také z čeho vybírat. Do soutěže organizátoři totiž vybrali hned 21 snímků. 

Hlavní cenu festivalu si odnesl indonéský krátký film V roce opice režiséra Wregase Bhanuteja ukazující, co vše se může stát během jedné polední pauzy v práci. “I přes svou formální jednoduchost pojednává o zásadních věcech. Film nás překvapuje přechody mezi komickými prvky a vážným pojednáním o sociální situaci, rodině i sexualitě. Jedná se o neobyčejně originální snímek,” vysvětlila porota, čím ji třináctiminutový počin natolik zaujal. 

Kromě hlavní ceny udělili porotci ještě dvě zvláštní uznání. První si odnesl francouzský snímek Chasse Royale, který porotu zaujal především autentickými výkony dětských herců. Porota ocenila také nepálský šestnáctiminutový film Dadyaa. “Jedná se o komplexní a mysteriózní dílo, v němž jsou duše těch, co odešli, oživeny v podobě dřevěných soch rozesetých v zalesněné krajině. Film nás uvádí do světa mimo běžnou vizuální a akustickou realitu a sám se stává jakýmsi zvláštním rituálem,” vysvětlují porotci. 

S prázdnou neodešel ani bulharský režisér Tom Waszarow, který zaujal svým snímkem Na červenou festivalové návštěvníky natolik, že mu udělili nejvíce hlasů v diváckém hlasování. Film vypráví o řidiči autobusu v malém zapadlém městě, kterého na křižovatce zastaví červená, jež zůstává na semaforu dlouhé minuty. A přestože je po chvíli jasné, že je semafor rozbitý, řidič se odmítá na červenou rozjet, což se samozřejmě nelíbí jeho cestujícím. 

Organizátorem pražského festivalu je stejný tým, který má na starosti i proslulý Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. „Impulsem pro vznik Festivalu krátkých filmů Praha před dvanácti lety byla snaha karlovarského festivalu představovat pravidelně českému publiku filmovou tvorbu z oblasti krátkých filmů. Každoročně jsme se při přípravě MFF Karlovy Vary setkávali se zajímavými tituly z této oblasti, které vzbudily ohlas karlovarského publika, ale v rámci festivalu jsme mohli uvádět pouze některé z nich. Proto jsme se rozhodli založit samostatný festival zaměřený speciálně na tuto filmovou tvorbu,” vysvětlil prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!