Nejlepší filmy roku 2016: Šestnáctka hitů stříbrného plátna

Nejlepší filmy roku 2016: Šestnáctka hitů stříbrného plátna 

Letopočet už se pomalu přehupuje na sedmnáctý rok po miléniu, a tak je čas na bilanci uplynulé filmové sezóny. Tradičně pro vás vybíráme ta nejlepší díla, která byla v bohatém roce 2016 k vidění na stříbrném plátně.

Blockbustery, festivalová překvapení i restarty. Vynalézavost tvůrců v dalším roce plném velkolepé filmové zábavy nebrala konce. V našem žebříčku nejlepších filmů roku 2016 najdete v náhodném pořadí výběr toho nejlepšího. Filmy s příslibem pokračování, tradičně (v české distribuci) zpožděné oscarové vítěze i poražené a v neposlední řadě snímky, které se zapíšou do vašich srdcí a navždy se uloží do soukromé kartotéky osobních klasik. Zde je sladkých 16 filmů roku 2016.

1) Sázka na nejistotu

První volbou je chytré finanční drama Adama McKaye. Sázka na nejistotu si z oscarového klání po právu odnesla cenu za adaptovaný scénář, a i díky odlehčenému vyprávění, skvělému obsazení a nosnému námětu si tento pravdivý příběh vysloužil ovace kritiků i publika v kinech. A to nezmiňujeme ekonomický slovníček v podání Margot Robbie. (recenze)

2) REVENANT Zmrtvýchvstání

V seznamu pochopitelně nechybí ani výpravný epos Alejandra Gonzála Iñárrita. Nejen, že ambiciózní režisér navázal na úspěšného Birdmana, ale z mrazivých stepí dokonce vytesal zlatou sošku pro věčného čekatele Leonarda DiCapria. Náročnější podívaná má znovu působivou kameru a k tomu story z drsného světa Hugha Glasse. Trojice Oscarů mluví za vše. (recenze)

3) Dánská dívka

Eddie Redmayne si filmy vybírá pečlivě. Po oscarovém výkonu v Teorii všeho navlékl dámské šaty v dobovém transgenderovém dramatu Dánská dívka. Silný příběh o objevování svého pravého já spojený s dánskou krásou, estetikou a bohatou výpravou okouzlil. Soška Eddieho minula, americká Akademie ale ocenila jeho filmovou partnerku Aliciu Vikander. Koncert hereckého dua je letošní nutností. (recenze)

4) Brooklyn

Zatímco Redmaynova Lily hledala pravdu ve svém nitru, Eilis, ve skvělém podání Saoirse Ronan, čelí nástrahám nového domova. Novodobá cesta na zkušenou věrně zobrazuje lidský boj při hledání bezpečného zázemí v rušném a uspěchaném světě. Brooklyn navíc působí krásnou scénografií. Od irského městečka po přelidněnou metropoli jde o jednu z nejpříjemnějších podívaných v roce. (recenze)

5) Zootropolis

Náš výběr má i své animované zastoupení. Zootropolis zkombinovalo roztomilost kreslených postav s referencemi bodujícími u dospělých. Zasloužená nominace na Zlatý glóbus řadí film mezi nejlepší animáky v roce. Navíc, kdo by zapomněl na lenochoda Bleska, mistrně parodujícího otravnost úředničiny. (recenze)

6) Spotlight

Šestý v našem náhodném pořadí je úřadující nejlepší film podle americké Akademie. Novinářské drama o kauze zneužívání dětí katolickou církví v Bostonu má kromě Oscara za film a původní scénář, hvězdné obsazení a určitě stojí za pozornost. Ve snímku Toma McCarthyho hrají Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber nebo Stanley Tucci. (recenze)

7) Deadpool

Komiksový projekt, který odstartoval další úspěšnou sezónu v Marvelu. Dlouhodobá snaha Ryana Reynoldse ztvárnit upovídaného sprosťáka na stříbrném plátně se vyplatila a film slavil úspěch u kritiků i publika. Kombinace skvělého soundtracku, ostřejšího ratingu a tzv. 'prolamování čtvrté stěny' vynesla hrdinu v latexu vysoko v hodnocení a zařídila očekávané pokačování. (recenze)

8) Captain America: Občanská válka

Další marvelovský úspěch přinesla zatím nejmasivnější týmovka z komiksového universa. Po nabitých Avengers 1 a 2 přišel v pořadí třetí samostatný film prvního superhrdiny, který však díky ambicióznímu ději a obsazení může s klidem nést neoficiální označení Avengers 2.5. V konfliktu mezi dvěma ústředními postavami (a jejich týmy) navíc tvůrci představili nové tváře, které společně se starými známými ponesou pochodeň až do vrcholu třetí fáze v podobě Infinity War.(recenze)

9) Božská Florence

Rok co rok je tváří výrazných filmů a 2016 nebyl výjimkou. Meryl Streep tentokrát zazářila ve filmu Božská Florence, kde stejně jako její herečtí kolegové Hugh Grant a Simon Helberg předvedla výkon hodný nominace na Zlatý glóbus. Příběh nevšední operní divy je nejen vyprávěním o vášni k hudbě, ale především ukazatelem pravé lásky k blízkým lidem. To vše v humorném balení s dojemnou pointou. (recenze)

10) Star Trek: Do neznáma

Třetí film v nové sérii Star Treku hrál tak trochu na jistotu. Na cestě Do neznáma se scenáristicky podílel Simon Pegg, který k tradičně vysoké úrovni příběhů posádky Enterprise přidal i větší porci humoru a dotvořil tak - už velmi slušný - základ. Stejně jako u drtivé většiny filmů z dílny Marvelu tvůrci Star Treků nešlápli vedle a nejnovější díl galaktického fenoménu tak zůstane, stejně jako nezapomenutelný důstojník Chekov, dlouho v paměti. (recenze)

11) Tohle je náš svět

V našem seznamu nechybí ani milý film ověnčený diváckou cenou na MFF v Karlových Varech. Captain Fantastic / Tohle je náš svět působivě nabízí pohled na socializaci rodiny, která se rozhodla žít mimo civilizaci. Nečekaná změna alternativního způsobu života obrátí svět vzhůru nohama dětem i jejich otci, kterého fantasticky ztvárnil Viggo Mortensen. (recenze)

12) Noční zvířata

Mnoho dobrého se do zahraničních (a ve valné případě českých) kin dostává s koncem roku. Amy Adams se na podzim postarala hned o dvě novinky. V prvním případě to byl vydařený film noir Noční zvířata, který obratně nabízí reflexi života a originální smysl pro odplatu. Dramatický kontrast snobství a chudého zlomeného srdce vynesl uznání nejen Adams, ale i režisérovi Tomu Fordovi. (recenze)

13) Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Návrat mezi hollywoodskou elitu zaznamenal rovněž uznávaný režisér a herec Mel Gibson. Příběh o neobvyklém pacifistovi ve středu válečného konfliktu evokuje kultovní snímek Zachraňte vojína Ryana a z bitevní vřavy přináší nominaci na Zlatý glóbus pro Andrewa Garfielda i zlaté odpuštění pro sprosťáka v režisérském křesle. (film)

14) Příchozí

Bez debat jeden z nejlepších filmů roku. Druhý počin s půvabnou Amy Adams v hlavní roli je srovnáván s Nolanovým Interstellarem, nabízí totiž velmi originální pojetí filmové návštěvy z kosmu. Režisér Denis Villeneuve však cílí na víc než na další vesmírnou odyseu s mimozemšťany. Příchozí je mysteriózním eposem o síle komunikace ve všech formách a o životních rozhodnutích, která se stávají osudovým krokem v jakékoli časové rovině. (recenze)

15) Fantastická zvířata a kde je najít

V minulých letech byly filmy ze světa Harryho Pottera minimálně kandidátem do seznamu nejlepších kusů v roce. Letošek však přinesl vůbec první rozšíření již bez mladého kouzelníka v hlavní roli, a nad Fantastickými zvířaty tak visel otazník. Přesto, že jde o další magickou pohádku, tentokrát postavenou na autorovi učebnice o kouzelných zvířatech, snímek z pera J. K. Rowling nepostrádá milou atmosféru, sympatické postavy a hlavně příslib zajímavé série, která přinese bohatému světu chlapce, který přežil, ještě pár let slávy na stříbrném plátně. (recenze)

16) Rogue One: Star Wars Story

Ze své běžné trasy se poprvé odchýlily i Hvězdné války. Spin-off Rogue One vyplňuje mezeru mezi epizodami III a IV, ve které Povstání ukořistilo plány vesmírné stanice Hvězda smrti. Galaktické intermezzo nabízí nové postavy a silný příběh, který čelil výzvě v podobě známého konce. Předvídatelnost se ale na Jyn Erso a spol. nepodepsala a Star Wars v novém kabátě bodují i díky referencím na starou (či novou) trilogii. A také mají ikonického Dartha Vadera. (recenze)

Do našeho výběru pro rok 2016 se nevešla další díla hodná pozornosti. Pasažéři s Assassin's Creed uzavírají konec roku, ale i přes valná očekávání nejsou tím pravým vánočním zázrakem. Vaiana je dalším povedeným animákem, Anthropoid přinesl svěží pohled na českou historii britským zrakem, Anděl Páně 2 je pravděpodobně nejlepší český film roku. Dr. Strange uvedl do filmového Marvelu další mocnou postavu a Dívka ve vlaku napodobila dramatickou Zmizelou. Kolonie s Emmou Watson a Danielem Brühlem zaujala realistickým prostředním chilského pekla.

Trefili jsme se i do vašeho vkusu? Dejte nám vědět, kdo byl vaším favoritem v uplynulém roce. S přáním všeho dobrého ve filmovém světě se těšíme s dalšími recenzemi a novinkami i v roce 2017!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!