Raz! Dva! Tři! Rozhodčí je...

Raz! Dva! Tři! Rozhodčí je...80%

„Míč je kulatý, tráva zelená a každý zápas začíná za stavu 0:0.“ To jsou některé z mnoha sportovních postřehů, které občas můžeme slyšet, když se rozpovídá profesionální fotbalista. Vedle hráčů je však na hřišti ještě jedna postava, jíž nebývá dopřáno sluchu tak často, přestože její poznatky o nejpopulárnějším kolektivním sportu mohou být neméně zajímavé.

Tuto nerovnost napravuje Thomas Brussig se svou novelou Sudí Hotový. Žalozpěv., jejíž dramatizaci ve zkráceném názvu Sudí uvádí od 10. listopadu Divadlo Verze. Pod vedením režiséra a autora dramatizace Thomase Zielinskeho přináší herec Ladislav Hampl humornou, kritickou zpověď (nejen) o fotbale a jeho zákulisí z pohledu mezinárodního rozhodčího.

Jako „zpovědnice“ slouží hotelový pokoj, ve kterém se rozhodčí připravuje na zápas. Na stolku jsou připraveny nápoje, bonboniéry a další pochutiny, které v žádném případě nejsou úplatkem, nýbrž pouze malou pozorností od klubů, jejichž týmy budou hrát (kde jsou ty časy, kdy se používaly obálky s penězi a rozhodčí se prostě rozhodl, jestli je vezme nebo ne). Zadní horizont tvoří projekční plátno, na které jsou v průběhu promítány scény napadení rozhodčích, jejich chybných verdiktů či simulujících fotbalistů.

Monolog vypráví nejprve o samotné osobě sudího, za občasné vyžádané (i nevyžádané) asistence diváků se věnuje významnosti rozhodčího, jeho "soudcovskému stylu", strastiplné cestě od nejnižší ligy a vůbec všem útrapám, jež s sebou toto mnohdy nenáviděné povolání přináší. Postupně přechází k fotbalu jako takovému, kde pojmenovává problémy a pro fotbalové „srdcaře“ vlastně i trochu smutné skutečnosti referující o celosvětovém stavu „kopané“.

„Fotbal už dávno není hrou. Fotbal jako hra byl dávno systematicky zničen.“

Zielinski upravil Brussigův text, aby seděl do českého prostředí a přestože pár škrtů by hře neuškodilo, ve vynikajícím Hamplově podání je Sudí poměrně strhujícím zážitkem, který velmi nadchne jak fotbalové fanoušky, tak jeho zaryté odpůrce.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Raz! Dva! Tři! Rozhodčí je...Raz! Dva! Tři! Rozhodčí je...
 

Mohlo by se ti líbit...

A studio Rubín nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!