Klasika v moderním kabátě. Národní divadlo uvedlo hru Pýcha a předsudek

Klasika v moderním kabátě. Národní divadlo uvedlo hru Pýcha a předsudek 70%

Manželé Benettovi žijí stereotypní život na svém venkovském panství. Zatímco paní Benettovou nejvíc zajímá to, jak nejlépe provdat svých pět dcer, pan Banett nejraději tráví čas ve své pracovně. Krásná dcera Jane se brzy zakouká do charismatického Bingleyho. Mezitím se druhorozená Elisabeth jen těžko vyrovnává ve svých citech k pyšnému panu Darcymu. Divadelní hra na motivy slavného románu Pýcha a předsudek se premiérově představila v Národním divadle.

„Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky.“  Tak zní jeden z nejznámějších úvodů knih, který začíná nejznámější příběh anglické spisovatelky Jane Austenové. Jeho první verzi, která nesla název První dojmy, nakladatelství odmítlo. K odloženému rukopisu se vrátila až po vydání své prvotiny Rozum a cit. Dílo přepracovala, přejmenovala na Pýchu a předsudek a v roce 1813 vydala. Román je stal spisovatelky nejúspěšnějším dílem, které se dočkalo hned několika filmových adaptací. Od listopadu 2016 zdobí příběh slečny Elizabath Bennetové a pana Darcyho také program Národního divadla.

Právě divadelní inscenaci románu Pýcha a předsudek si totiž zvolila činohra Národního divadla jako jednu ze svých podzimních premiér. K jejímu prvnímu uvedení došlo ve čtvrtek 24. listopadu. A rozhodně nejde primárně o žádnou srdceryvnou lovestory, na níž je někdy příběh knihy Pýcha a předsudek chybně redukován. Příběh líčí s ironickým nadhledem rodinné vztahy a poměry příslušníků vyšší střední třídy. A to s vtipem a lehkostí.

Pýcha a předsudek v Národním divadle vyzdvihuje především humornou stránku díla. Ironické miniatury, jak označil prvky v díle Jane Austenové v knižním doslovu Radoslav Nenadal, však režisér Daniel Špilar leckdy dovádí do mamutích rozměrů. Místo elegantního vtipu, jemného utahování si či dokonalého sarkasmu je tak divákům místy nabízen prvoplánový humor, který daleko zaostává za tím, který poskytuje čtenářům kniha. Samozřejmě to neplatí o všem a i v divadelní hře se najde mnoho elegantního humoru. O něj se stará především pan Bennet, kterého skvěle ztvárňuje herec David Prachař. Ten baví svými ironickými narážkami publikum v sále daleko více, než neustálé vykřikování paní Bennetové alias Lucie Juřičkové, které se omrzí po několika minutách.

Hlavních rolí Elisabeth Bennetové a pana Darcyho se chopili Magdaléna Borová a Pavel Batěk. Ti předvádějí kvalitní herecké výkony, nicméně vzájemná přitažlivost mezi nimi nefunguje. Příjemným párem jsou pak Jana Stryková v roli krásné Jane a Jiří Suchý z Tábora jakožto pan Bingley. Ve hře dále vystupují Iva Janžurová, Eva Salzmannová, Marie Štípková, Kateřina Winterová, Filip Rajmond, Patrik Děrgel a další.

Příjemná je scéna, kterou tvoří průřez domem, jehož dřevěné podpěry, police a knihovny tvoří jakousi prolézačku. Interiér pokoje je vybaven jednoduše, přičemž pozornost poutají především tapety květovaného vzoru. Právě květiny se poté objevují také na šatech všech pěti sester Bennetových. Scéna představující skromnější venkovský dům se během divadelní přestávky promění v honosný sál panského sídla. I kulisy tak odráží rozdíl mezi elitou a chudšími vrstvami. Propojujícím motivem jsou pak papírové loďky, které symbolizují odesílané dopisy, které hrají i v knize velmi významnou roli.

Národní divadlo tak svou novou činoherní inscenací diváky určitě neurazí. Herci předvádí tradičně dobré výkony a příběh je vyprávěn s lehkostí a s nápadem. Návštěvník se také nemusí bát nějaké zkostnatělé divadelní klasiky. Jen zbytečný důraz na vtipu a humorných situacích jaksi zastiňuje další poselství, které se v příběhu nachází. 

Foto: Patrik Borecký

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Klasika v moderním kabátě. Národní divadlo uvedlo hru Pýcha a předsudek Klasika v moderním kabátě. Národní divadlo uvedlo hru Pýcha a předsudek Klasika v moderním kabátě. Národní divadlo uvedlo hru Pýcha a předsudek
 

Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo nabízí i další akce

Místo konání: Národní divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!