Odvážná Vaiana: animátorsky propracovaná disneyovka s bláznivým kohoutem

Odvážná Vaiana: animátorsky propracovaná disneyovka s bláznivým kohoutem80%

Lady a Trump, 101 dalmatinů, Lví král, Na vlásku, Ledové království, Zootopia. Disney se svými pohádkami zapsal do tisíců srdcí několika generacím. S každým filmem to vypadá, že už se nedá vymyslet žádný další kouzelný svět s novými hrdiny, který by mohl nadchnout diváky každého věku. Opak je pravdou. Disney je značkou kvality, která se neokouká, a to i v novém snímku Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa.

Animovaný muzikál vypráví o Vaianě, dceři náčelníka kmene, kterou si moře vyvolilo, aby zachránila mýtickou bohyni/stvořitelku Tevity tím, že jí vrátí srdce. Nejdříve ale musí přemluvit poloboha Mauiho, který se umí proměnit v jakékoli zvíře, aby ji pomohl. Společně s opelichaným, šíleným kohoutem se vydávají na nebezpečnou, ale pro diváka příjemnou a zábavnou cestu za záchranou světa.

Malý opeřenec, přesný protiklad roztomilých zvířecích přátel všech disneyovských hrdinek, je prvním z mnoha sebeironických vtipů ve filmu. Ve všech klasických pohádkách bychom také nejspíš čekali, že polobůh bude vážná a moudrá postava, která zvládne jakoukoli situaci. Tentokrát to je ale nerozvážný, trochu bojácný a chvástavý Polynésan s kouzelným hákem. Navíc si povídá s podobiznou vytetovanou na svém těle, která je jeho druhým odvážným, spravedlivým já. Jejich vzájemné roztržky jsou nekonečnou studnicí úsměvných situací.

Odvážná Vaiana se ale nenechá zahanbit ani po animátorské stránce. Animátoři si ve snímku vyhráli s každou scénou. Na plátně se objevují tak propracované detaily, že byste je v reálném světě mohli těžko natočit. Ať už záplava květin na ostrově Tevity nebo pestrobarevná kohoutí pírka. Zejména když hlavní hrdinka vidí mořeplaveckou minulost svého kmene a současnost se v tu chvíli protne s dějinami, zapomínáme, že se sledujeme animovaný film.

Příjemné také je, že se autoři úplně vyhnuli romantickým liniím, které by byly v tomto případě jen na obtíž. Čistě dobrodružný příběh ale neobohatili o žádné napětí. Od začátku až do konce je divákům jasné, co se bude dít. Jde jen o jednu cestu a o nic víc. Téměř nic nenaruší hrdinskou výpravu Vaiany, Mauiho a šíleného kohouta. Nikde ani stín dějové odbočky. Vaiana si cílevědomě jde za svým a s malými překážkami se jí to daří, takže dospělý divák se občas nudí.

Překvapení na začátek

Trochu neobvyklé je, že v kinech má Vaiana i předskokana v podobě krátkometrážního filmu Vnitřní záležitosti. Snímek ukazuje obyčejný den jednoho muže z pohledu jeho orgánů. V hlavní roli se ocitá mozek a srdce, kteří se neustále hádají, co je pro jejich majitele lepší. Stejně tak jako u koncertů i tento předskokan naladí diváky na pohádkovou animovanou vlnu, která se jich drží i při odchodu z kina. Vlastně takové předvánoční dvě za cenu jednoho, ale tahle nabídka se na rozdíl od většiny ostatních vyplatí.

Kdy a kde dávají film: Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!