11 knižních novinek, které jsou ideálním dárkem pod stromeček

11 knižních novinek, které jsou ideálním dárkem pod stromeček 

Vánoce se blíží a vy nevíte co dát vašim blízkým pod stromeček? Vsaďte letos na klasiku! Kniha je ideálním dárkem, kterým uděláte radost opravdu každému. Podívejte se na výběr jedenácti z nejzajímavějších listopadových knižních novinek, z nichž budou mít členové vaší rodiny, kolegové, kamarádi, ale i vy sami radost.

Pro milovníka románů 

Jidáš – Amos Oz                                                    

Román zavede čtenáře do Jeruzaléma na konci padesátých let. Poté, co je neutěšenou rodinnou situací donucen přerušit studium, dělá izraelský student Šmuel za byt a stravu společnost chromému panu Waldovi, s nímž vede debaty o křesťanství a judaismu, ale také o problematických okolnostech vzniku státu Izrael. V domě bydlí rovněž starcova půvabná snacha Atalja, dcera někdejšího oponenta zakladatelů státu Šealtiela Abravanela. Šmuela, který mezitím pokračuje na své doktorské práci o obrazu Ježíše v židovských historických pramenech a rozvíjí alternativní výklad Ježíšova a Jidášova příběhu, stále více přitahuje tragický příběh Ataljina otce i žena sama, přestože tuší, že citové vzplanutí k ní pro něj bude mít osudné následky.

Pro každou správnou Bridget Jonesovou

Dítě Bridget Jonesové – Helen Fieldingová

Trhlá a romantická Bridget je zpět! Dospěla do věku, kdy má poslední šanci otěhotnět. Tak se rozbíhá kolotoč za vysněným dítětem plný humorných situací. Vyslechne si bizarní rady od opilých individuí a „zasloužilých“ matek, zazmatkuje při ultrazvuku či na předporodním kurzu. Ale to by nebyla Bridget, aby to všechno nakonec nezvládla! I když všechno neproběhne úplně tak, jak si představovala... Stále si hlídá váhu, víno konzumuje s rozumem a mezitím si klade tu nepříjemně trapnou otázku: „Kdo je sakra otec?“

Pro módního nadšence

Móda za železnou oponou - Konstantina Hlaváčková

Jak vypadala móda za dob nástupu komunismu, těžké totality i socialismu s lidskou tváří popisuje ojedinělá výpravná publikace Konstantiny Hlaváčkové. Podívejte se, jak se oblékaly naše maminky a babičky, jak módní průmysl v Československu ovlivnila komunistická ideologie, kdy se mohly ženy znovu inspirovat světovou módou a co všechno se dalo ušít doma. Kniha nostalgicky i kriticky dokumentuje charakter módy ovlivněné politickou situací od Vítězného února až po Sametovou revoluci.

Pro čtenáře začátečníka

Malý Princ - Malá obrazová kniha - Antoine de Saint-Exupéry

"Vůbec nevypadal jako dítě ztracené v poušti, na tisíc mil od nějakého obydleného kraje. Když jsem konečně byl schopen promluvit, řekl jsem mu: "Ale … co tu děláš?" A tu mi docela tiše, jako něco nesmírně vážného, opakoval: "Prosím pěkně … nakresli mi beránka…" Příběh pilota a chlapce se zlatavými vlasy známe určitě všichni. Nyní ale jeho svět plný něhy, přátelství i dětské naivity ožívá v novém vydání s luxusními 3D pohyblivými ilustracemi. 

Pro milovníka klasiků

Emma – Jane Austen

Román autorky Jane Austenové Emma je méně známým sourozencem dvou oblíbených románů Pýcha a předsudek a Rozum a Cit, rozhodně ale není o nic horší. Opět se dostáváme do dob, kdy ženy bývaly pouze křehké květinky bez vlastního názoru, jejichž hlavním úkolem bylo hledání vhodného ženicha. Ovšem Emma je úplně jiná hrdinka. Když v mládí ztratí matku a na otce nelze spoléhat, ujme se správy rodného panství sama a nároky, které na ni nelehká situace klade, vypěstují v bystré dívce vlastnosti suverénního generála. Ovšem to ji často dostává z maléru do maléru a dokonce zavaří i těm, kterým chtěla pomoci. Ale protože ji nechybí dobré srdce, časem zmoudří a pochopí, kde hledat v životě ty pravé hodnoty. 

Pro romantickou duši

Život po tobě – Jojo Moyesová

Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? Louisa Clarková je v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života. Jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně, jako uragán, vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak… Pokračování úspěšného bestselleru „Než jsem tě poznala“ potěší právě všechny jeho čtenáře, kteří se nechtěli smířit s tím, že to všechno takhle skončilo. 

Pro sci-fi nadšence

Armada – Ernest Cline

Jedinečný, geniální sci-fi thriller plný překvapení od autora kultovního románu Ready Player One. Zack Lightman tráví většinu času hraním videoher. V jeho nejoblíbenější, s názvem Armada, zachraňuje svět před útokem mimozemšťanů. Ale hra je hra a realita je realita. Ta Zackova ho zatím posílá jako každé ráno do školy. Až na to, že jednoho dne zahlédne za okny té jeho létající talíř… jako vystřižený z Armady. Invaze vetřelců je skutečná. A Armada vlastně nebyla jen obyčejná hra… Pro všechny fanoušky science fiction je Armada jako stvořená.

Pro „předrevoluční generaci“ (a nejen tu)

Po práci legraci – Jan Nejedlý a Jakub Šofar

Víte, čemu se za socialismu říkalo moč mrtvé asfaltérky? Co to byl šedý mor, štrougalky, buzertaška, Leninovy sáně či bakelitový jaguár? V době před revolucí jsme zažívali zlatou éru lidové tvořivosti – a to nejlepší z ní najdete právě v této knize. Zábavný i poučný bedekr na cestu do hlubin totality potěší nejen babičku či dědečka, ale všechny, kteří se chtějí pobavit i dozvědět více o době, kdy rčení „Zlaté české ručičky“ platilo dvojnásob.

Pro povídkáře i detektiva

Vánoční vražda a jiné povídky – P.D. Jamesová

Čtyři dosud nevydané povídky z pera jedné z nejslavnějších autorek detektivních příběhů potěší nejen milovníky krimi, ale i fanoušky krátkých literárních žánrů. Jedna z povídek popisuje případ, jehož součástí byla před padesáti lety sama P. D. Jamesová, v dalších dvou se seznámíme s mladým Adamem Dalglieshem. Všechny povídky jsou hravé, důmyslně sestavené a vyprávěné s elegancí a typickým náznakem humoru i hlubokým pochopení pro nejsložitější stránky lidské povahy.

Pro poutníka tělem i duší

Pěšky mezi buddhisty a komunisty – Ladislav Zibura

„Svět z televize je někde tam venku. Jen si pro něj někdy musíš dojít pěšky.” To je motto excentrického poutníka Ladislava Zibury, který se tentokrát vydal zdolat Himálaj a probádat údolí čínských a nepálských řek. Ať už zrovna trpí výškovou nemocí, zachraňuje lidský život nebo je zatýkán čínskou policií, vše komentuje s humorem. Chodí pěšky, spí u cizích lidí doma a napsal o tom v pořadí již svou druhou knihu o cestování na vlastní pěst.  

Pro fanouška kuriozit

Darwinovy ceny: nová evoluce – Wendy Northcuttová

Příběhy lidí, kteří sami sobě přivodili kuriózní smrt neuvěřitelně hloupým způsobem, zpočátku kolovaly jen po e-mailech. V roce 1993 je americká bioložka Wendy Northcuttová začala sbírat a později založila web Darwin Award. Principem Darwinovy ceny je předpoklad, že lidská hloupost, která způsobí smrt svému nositeli, je dána geneticky a v duchu Darwinovy teorie přirozeného výběru se tak tento nebezpečný gen odstraňuje. Znáte Guinessovy knihy rekordů? Věříme, že jejich fanoušci ocení i tento neméně zvláštní seznam Darwinových cen.

Foto: www.pixabay.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další tipy

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!