Trollové: Psychedelická smršť pro děti

Trollové: Psychedelická smršť pro děti70%

Jen málokdo si z dětství nevybaví malé roztomilé figurky s velkýma očima a impozantními barevnými vlasy - Trolly. Dreamworks přináší neuvěřitelně barevnou hudební komedii s eponymním názvem prošpikovanou vystřihovánkami, diskokoulemi a třpytkami o tom, co obnáší být nejšťastnějším stvořením v jinak nebezpečném a z podstaty neveselém světě.

 

Trollové jsou pestrobarevná stvoření, jejichž životní náplní je zpěv, tanec a objímání, není tedy divu, že patří k nejšťastnějším bytostem, jaké si lze představit. Bergeni jsou naopak mrzutí těžkopádní bručouni, kteří navíc trpí utkvělou představou, že štěstí dosáhnou pouze tehdy, když nějakého trolla sní. Každoročně proto pořádají trollobraní, kdy po nájezdu na trollí strom uprostřed města členy této enormně pozitivní komunity sežerou.

Při prvním trollobraní bergenského prince Chroupy ale odvážný trollí král Peppy všechny své svěřence odvede do bezpečí a založí kolonii na novém místě. Po dvaceti letech se však bergenům podaří trollí úkryt vypátrat a několik skřítků unesou. Vždy optimistická a veselá trollí princezna Poppy (Anna Kendrick) se společně s jediným negativistickým trollem Větvíkem (Justin Timberlake) neohroženě vydává zachránit své kamarády ze spárů hladových bergenů. Ti však nakonec nebudou jejich jediným nepřítelem.

Představte si tu nejbarevnější věc, jakou jste kdy v životě viděli, a pak ji vynásobte deseti -  získáte tak poměrně přesnou představu o tom, jak vypadá svět trollů v novém animáku. Tvůrci z řad Dreamworks si pohráli nejen s (doslova) vykreslením jednotlivých postav z řad euforických skřítků, ale také se jim podařilo vytvořit nápaditý snový prostor, který tuto šťastnou komunitu obklopuje. Svět bergenů je naopak ponořený do nepropustné šedi, kterou dokáže prozářit skutečně snad jen trollí přítomnost. Není proto divu, že bergeni jsou, jací jsou.

Trollové ukazují docela přesně, jak jednoduché je vzdát se štěstí, pokud v jedinci není dostatečně probouzeno a podněcováno. Tento úkol si ale musí splnit každý sám za sebe a hlavně v sobě. Je to především tendence podléhat myšlence, že jsou k apatii předurčeni, co bergenům znemožňuje ‚odvázat se‘ po vzoru bezstarostných trollů.

Zpěv a tanec jsou důležitou součástí filmu. Kromě osmdesátkových diskotékových hitů, které pro film přezpívali představitelé hlavních postav Justin Timberlake, Anna Kendrick, Zooey Deschanel, James Corden nebo třeba Gwen Stefani zaznívá v Trollech například i hit letošního léta Can’t Stop the Feeling. Český dabing naráží v případě písní na drobný problém – zatímco v originále každý okamžitě pozná, o jakou skladbu jde, český text a frázování v tomto směru tak spontánně nefungují. Je však třeba ocenit schopnosti českých dabérů (především Ivany Korolové a Martina Písaříka), kterým se mnohdy daří interpretovat písně v mnohem příjemnější verzi, než je ta anglická. 

Spojení hudby, tance, barev, třpytek a nakažlivého optimismu trollů působí na jednu stranu poněkud střeleně, divák jakékoli věkové kategorie nicméně z kina bude nepochybně odcházet s pocitem, že po vzoru bergenů buď nějakého trolla snědl nebo že přinejmenším na moment vidí svět v podobném barevném spektru, jaké zvolili tvůrci.  

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Trollové

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!