Manéž plná klaunů i vyhození top manažeři. Městská divadla pražská uvedou dvě listopadové premiéry

Manéž plná klaunů i vyhození top manažeři. Městská divadla pražská uvedou dvě listopadové premiéry 

Městská divadla pražská představí v listopadu své první premiéry divadelní sezóny 2016/2017. Divadlo Rokoko uvede moderní grotesku Urse Widmera Top Dogs, jenž se zaměří na rekvalifikaci manažerů propuštěných ze svých vysokých pozic. Z Divadla ABC se pak stane klaunská manéž, v níž si klaun August August snaží plnit sny.

„Začínáme v Divadle Rokoko současnou švýcarskou hrou Top Dogs. Po Kanclu to bude naše další ‚ekonomická groteska‘. Je to hra postavená na paradoxu – Top Dogs, tedy vrcholní manažeři, ti, jejichž náplní práce bylo někoho stále vyhazovat, jsou nyní sami vyhozeni. Ocitají se v jakémsi tréninkovém, do jisté míry psychoterapeutickém zařízení, kde se mají dát dohromady,“ představuje hru její režisér Petr Svojtka.

Premiéra moderní švýcarské grotesky z pera Urse Widmera, která však byla tvůrčím týmem inovována do prostředí současné České republiky, se uskuteční v sobotu 5. listopadu. Návštěvníkům se v inscenaci představí třeba Henrieta Hornáčková, Dana Batulková, Lenka Zbranková, Zdeněk Vencl, Jiří Hána a další. „Zkoušení nás hrozně bavilo. Hra je zvláštní, tak jsem sama zvědavá, jak to diváci přijmout. Protože tam není úplně jasná příběhová linka, jako je tomu u jiných her,“ vysvětluje Dana Batulková, představitelka jedné z vyhozených manažerek.

Druhá premiéra se uskuteční o týden později, v sobotu 12. listopadu. Tentokrát zbrusu nový kus představí Divadlo ABC. Hra August August, august se odehrává v cirkusové manéži a vyniká barvitostí, kreativitou i nádherným jazykem. Autorem hry je Pavel Kohout. „Hra měla premiéru v květnu 1967 na Vinohradech. Rok poté přišly armády Varšavského paktu, v srpnu. A slovo srpen se skoro v každém velkém jazyce včetně slovenštiny překládá jako august,“ vysvětluje známý spisovatel, „vznikl jakýsi dojem, že je to hra o sovětské okupaci. Já jsem ten dojem nevyvracel, protože celá hra je v podstatě o tom, jak umřel sen a jak fantazie byla zahubena mocí.“ Možná i kvůli tomu má hra na svém kontě více než 120 uvedení na různých světadílech.

V hlavní roli klauna Augusta, jehož velkým snem je drezírovat bílé lipicány, se představí Zbigniew Kalina, který musí v cestě za svým snem bojovat se zlým ředitelem (Jiří Schwarz), jenž mu neustále staví do cesty obtížné překážky. Přímo před očima diváků se tak manéž stává metaforou světa, v němž August reprezentuje vše tvůrčí, křehké a naivní. Sny, které se tříští kvůli činnosti počtářů a přízemních pletichářů. V dalších rolích vystoupí Vasil Fridrich, Daniela Choděrová, Stanislava Jachnická, Veronika Svojtková či Milan Kačmarčík

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!