Filmový listopad: Potterovská zvířata, americký informátor a dvojnásobná Amy

Filmový listopad: Potterovská zvířata, americký informátor a dvojnásobná Amy 

Na počátku oscarového podzimu do kin vstupuje americký prequel Harryho Pottera, příběh hrdinské zrady Edwarda Snowdena a dva ambiciózní snímky s Amy Adams v hlavní roli.

Mezi napadaným podzimním listím a prvními náznaky zimy je i v listopadu k nalezení pokladnice nových, kvalitních filmových titulů. Některé zabaví, některé zklamou a ty nejlepší se tradičně jako každý rok na dálku perou o nominace na Zlaté glóby či Oscara. Ať už jde o únik dat z NSA, mimozemšťany nebo návrat světa Harryho Pottera o několik kouzelných let dozadu, jedenáctý měsíc v roce cílí na všechny divácké skupiny.

V prvním kinotýdnu měl silný potenciál animovaný snímek Trollové. Hudební příběh vlasatých příšerek táhne americké obsazení Anny Kendrick, Gwen StefaniJustina TimberlakaZooey Deschanel, James Cordena nebo seriálového Raje z Teorie velkého třesku Kunala Nayyara. Na to bohužel český divák doplatí, originální verze je v tuzemských kinech jako šafránu. Přesto jde - hlavně pro děti - o energickou smršť barevných stvoření, jak se i dočtete v naší recenzi.

Na úplně jinou notu hraje Zúčtování s Benem Affleckem. Matematický génius si zvolil výjimečnou klientelu, a tak se mimo čísla musí ohánět i pořádným arzenálem zbraní. Společnost mu dělá, tentokrát neanimovaná Anna Kendrick. Nečekaně nabyté otcovství řeší imigrační úředník Ondřej Vetchý v Pohádkách pro Emu. Jeho postava žijící v Londýně je označena umírající matkou za opatrovníka a pokrevního příbuzného malé Emy. Aby děvče neskončilo v dětském domově, je třeba vymyslet důmyslný plán s falešnou svatbou. Naštěstí se objeví sympatická Aňa Geislerová. Snímek zasazený do adventu je příjemnou, odpočinkovou záležitostí hlavně díky milé nemotornosti a chemii hlavních dvou představitelů.

První listopadový titul filmové Lois Lane Amy Adams je mysteriózní drama Příchozí. Po světě jako blesk z čistého nebe přistávají mimozemské lodě. Tým v čele s přední lingvistkou Louise Banksovou (Amy Adams) v pokusech o komunikaci hledá odpovědi na zásadní otázky, které mohou změnit osud celého lidstva. Sci-fi srovnávané například s velice povedeným Interstellarem je v naší recenzi hodnocené devadesáti procenty a říká si o nominaci v kategorii nejlepší film v oscarovém klání. Do tuzemských kin se průběžně stále dostávají ozvěny z filmového festivalu ve Varech. Listopadovými tipy jsou dokument Normální autistický film a drama Je to jen konec světa.

Velkou chválu sbírá také válečný životopisný snímek v režii amerického rebela Mela Gibsona Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Andrew Garfield v roli zdravotníka Desmonda Dosse odmítá v první linii používat zbraně. Snáší za to útoky od vlastních vojáků. V roce 1945 v bitvě o Okinawu však neozbrojený zůstává ve válečné vřavě a zachraňuje životy desítek mužů. I další snímek má základy ve skutečných událostech. Jeho hrdina však rozděluje svět na dva tábory. Jeden ho považuje za zrádce, druhý za vlastence. Edward Snowden vynesl z úřadu NSA tajné informace o odposleších obyčejných lidí americkou vládou. Od té doby se ukrývá v politickém azylu a šíří prostřednictvím digitálního světa zprávu o důležitosti soukromí a svobodě jednotlivce. Na plátně ústřední postavu filmu Snowden ztvárnil Joseph Gordon-Lewitt. 

Ve třetím kinotýdnu si na své přijdou fanoušci Harryho Pottera. Po posledním filmovém zpracování Relikvií smrti přichází kouzelný svět s volnou adaptací knihy J. K. Rowling Fantastická zvířata a kde je najít. Mlok Scamander (Eddie Redmayne) cestuje s kufříkem plným kouzelných - a někdy i nebezpečných tvorů - do Ameriky. Co se ale stane, když někteří tvorové najdou cestu ven? Snímek je dobově zasazen do roku 1926 v New Yorku.

Veselý film se očekává od netradiční komedie Hologram pro krále. Obchodník s tváří Toma Hankse cestuje do Saúdské Arábie, aby uzavřel obchod svého života. Narazí ale na neprůhlednou byrokracii a velké kulturní rozdíly. S nimi mu však pomůžou upovídaný taxikář a krásná doktorka. Žánrový protipól představuje režijní prvotina Ewana McGregora Americká idyla. Vysněný život Seymoura Levova (Ewan McGregor) se změní v peklo poté, co se jeho dcera stává politickou aktivistkou, realizuje bombový atentát a uprchne z domova. Do té doby idylické teplo domova se změní v mrazivé drama. Seymour hledá svou dceru a bojuje se sebou samým. Co člověka změní natolik, aby se z něj stal vrah?

Druhým výrazným animákem listopadových premiér je Odvážná Vaiana. Pravěké dobrodružství vysílá Vaianu na nabezpečnou cestu za záchranou svého lidu. Za oceánem hledá hlavní hrdinka spásu, vizi svých předků i sebe sama. Doprovod jí bude dělat kdysi mocný polobůh Maui s hlasem Dwayna Johnsona. Na závěr přichází do kin druhý film Amy Adams, Noční zvířata. Thriller podle knižní předlohy Austina Wrighta bude velkým hráčem o ceny americké Akademie. Susan Morrow (Amy Adams) je kurátorkou v galerii. Svou vnitřní prázdnotu vyplňuje vystavováním šokujících děl a bloumáním po velkém domě v L.A. Do ruky se jí dostává kniha Noční zvířata, jejíž autorem je její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal). Vyděšená Susan si při čtení uvědomuje, že dílo kopíruje vztah s Edwardem, kterému kdysi velmi ublížila. Může se kniha změnit v realitu a být jeho strašnou pomstou?

Oddechové snímky i opravdové souboje o diváckou přízeň. Začínající boj o Oscary potrvá až do začátku února, protože některé filmy vycházejí v české distribuci později. Už listopad ale přislíbil zajímavý podzim na plátnech a plnou diváckou spokojenost. Na jaký film zajdete vy a kdo bude favoritem na slávu a lesk amerických filmových cen? Zachovejte přízeň filmové kultuře s informuji.cz.

Kompletní přehled premiér:

3.11.2016 - Zúčtování, Zdaleka, Zákon Helena, Trollové, Punk's Not Dead, Pohádky pro Emu, Mlha v srpnu, Fuocoammare (Požár na moři), Finále, Bobo, Až na dřeň!
10.11.2016 - Snowden, Příchozí, Pojar dětem, Normální autistický film, Muž jménem Ove, Je to jen konec světa, Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Egon Schiele
17.11.2016 - Sieranevada, PlanetáriumHologram pro krále, Fantastická zvířata a kde je najít, Bratříček Karel, Americká idyla
24.11.2016 - Vnitřní záležitosti, Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, Noční zvířata, Intimní osvětlení, Frankofonie
28.11.2016 -  I Am Bolt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!