Díky, že můžem! Na Národní třídě se chystá netradiční oslava 17. listopadu

Díky, že můžem! Na Národní třídě se chystá netradiční oslava 17. listopadu 

Oslavy událostí 17. listopadu se v posledních letech proměnily ve velké absurdum. Zatímco prezident Miloš Zeman před dvěma lety odmítl, že by se na Národní třídě odehrál nějaký masakr, minulý rok se pozornost upírala především na protiuprchlické demonstrace. Naštěstí však stále existují zajímavé akce bez politických hesel, kladení věnců i projevů plných prázdných frází.

I letos se na pražské Národní třídě totiž uskuteční připomenutí sametové revoluce, od které uplynulo již téměř sedmadvacet let. Akce s názvem Korzo Národní nabízí netradiční oslavu výročí svobody. Bez politiků a bez radikalismu. Vše navíc v režii studentů z různých pražských vysokých škol. Většina z nich nebyla v době sametové revoluce ještě ani na světě. „O to více jsme vděčni za možnosti, které žádná předchozí generace neměla. Uvědomujeme si, že mnoho z toho, co je dnes možné, bychom za minulého režimu dělat nemohli,“ vysvětlují organizátoři.

Tak trochu jiná oslava Listopadu 1989 se uskuteční s podtitulem „Díky, že můžem!“ 17. listopadu na Národní třídě od 13 do 22 hodin. Hudební fanoušci se během ní mohou těšit na vystoupení kapel Adrian T. Bell, Circus Problem, Tam Tam Batucada či Michal Prokop Trio. Zahraje také Paulie Garand či Thom Artway. Slavit bude ale celá Národní třída. Tu promění studenti na velkou pěší zónu a korzo, které bude zdobit nejen hudba, ale také divadla a pouliční performance. Návštěvníci se mohou těšit na slam poetry, dechový orchestr, bubeníky i balkánskou dechovku. Chybět nebude ani tancovačka s bigbandem. Uskuteční se ale i důstojná pietní akce, která bude mít formu svíčkového průvodu, jenž projde národní třídou až k pamětní desce.

Připraven bude program pro celé rodiny.  „Těšíme se na to, že z Národní třídy uděláme galerii a připomeneme návštěvníkům konkrétní místa s konkrétními událostmi, které se na nich se odehrávaly. Na Národní třídu chodí 17. listopadu rodiny s dětmi a vypráví jim o událostech těchto dnů. Jsme rádi, že pro tyto chvíle můžeme postavit pouliční školu, ve které se v pravidelných intervalech bude odehrávat hodina dějepisu s tématem ‚17. listopad a sametová revoluce‘,“ představuje část programu David Ostružár, dramaturg oslav.

Program nebude probíhat pouze na rušné Národní třídě, ale připravena bude také afterparty v Rock Café. „Máme velkou radost, že jsme letošní ročník dramaturgicky spojili s Rock Café, kultovním pražským klubem, který vznikl jen pár týdnů po revoluci jako spontánní reakce hudebníků a umělců z bývalého disentu na nově vzniklou svobodu na hudební scéně.,“ říká hlavní koordinátor akce Martin Kolář. „Oslava Listopadu 1989 je pro nás opravdu důležitá. Revoluce, ale i osobnost Václava Havla, který zde uspořádal rozlučkový večírek po ukončení svého posledního prezidentského úřadu, je s klubem úzce spjatá a my jsme rádi, že můžeme být takových důležitých výročí součástí,“ dodává za Rock Café Lukáš Růžek, ředitel klubu.

Foto: Facebook.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!