5 nejzajímavějších kulturních crowdfunding projektů, do kterých stojí za to přispět korunou

5 nejzajímavějších kulturních crowdfunding projektů, do kterých stojí za to přispět korunou 

Žijeme v době startupů – nových začátků, originálních nápadů a inovativních způsobů financování. Je podnětné, že za posledních několik let počet uměleckých projektů, které jsou financovány prostřednictvím crowdfundingu, razantně stoupl. Spousta idejí, které stojí za to být viděny a slyšeny, se v České republice nabízí a usiluje o přízeň lidských sponzorů například na stránkách startovac.cz nebo hithit.cz.

Vždy jako odměnu za finanční podporu – a to i čistě symbolickou – se vám nabízí bonus v podobě výsledného produktu (a nezřídka i něco navíc). V tomto článku vám představíme náš výběr pěti skvělých uměleckých počinů, do kterých stojí za to investovat a o kterých ještě rozhodně uslyšíme. Podobný výběr se Vám budeme snažit přinášet alespoň jednou za čtvrtletí, protože kultura zkrátka nestojí na místě.

1. OBOE PLAYS SECRET GARDEN BY ROLF LØVLAND

Z hudebních projektů určitě stojí za povšimnutí neordinérní počin Zuzany Grejtákové, která za použití hoboje jako sólového nástroje usiluje o znovuzrození hudby skladatele Rolfa Løvlanda. Zuzanina interpretace hudby irsko-norského dua navozuje meditativní chvíle pohody, nabízí okamžiky naprostého souznění reality se zasněností, uvolňuje a inspiruje. Nádherné zvuky hoboje, které neuslyšíte v rádiu, jsou ideální kulisou nostalgického podzimního času transformujícího se v čas předvánoční.

Celý projekt funguje na principu předprodeje alba, na nějž Zuzana sbírá symbolickou částku 5 eur. Máte možnost přispět i vyššími částkami, a to vše dle logiky: čím větší částka, tím větší je bonus, který přispívající odnese. Zuzanino album Oboe plays Secret Garden je mimořádným uměleckým výkonem a ideálním vánočním dárkem pro ty, na kterých nám záleží.

2. KINO BRASIL - KARNEVAL BRAZILSKÉHO FILMU

Něco filmového pro zpestření sychravého podzimu: co ho rozředit žhavými brazilskými rytmy a barevnou smrští? Pod sloganem „Brazílie není černobílá“ připravuje skupina nadšenců Festival brazilských filmů, který se bude konat v Praze již potřetí, teď ale nově i v Plzni, Ostravě a Olomouci. Pořadatelé slibuji, že díky financím získaným přes Startovač program výrazně rozšíří a obohatí o doprovodné akce. Odměny v podobě stylových plátěných tašek, tílek a samozřejmě permanentek na festival budou k předání na všech festivalových zastávkách.

3. BRNOX – průvodce brněnským Bronxem

Jak pro Brňáky, tak i pro návštěvníky města bude určitě zajímavým projektem urbanistická mapa moravské metropole BRNOX, která – jak je zřejmě dle názvu – není typickou mapou turistických atrakcí. BRNOX je průvodcem brněnským Cejlem, bývalou čtvrti bohatých obchodníků, nyní však známou spíše jako místní „Bronx“, „černé město“. Dnes tato čtvrtˇ, pouze několik minut vzdálená centru Brna, nese výrazné stopy sociálně vyloučené lokality.

Celý projekt vymyslela a zorganizovala výtvarnice Kateřina Šedá, která během terénního výzkumu, v rámci něhož posbírala svědectví a poznatky místních, vytvořila průvodce „skutečným“ Cejlem, jak ho neznáte. Průvodce obsahuje deset tras, každá z nich má deset klíčových bodů a jeden tip na výlet, které jsou uvedené ve formě reportáže, anekdoty, rozhovoru, kresby či fotografie. Přispět můžete různými způsoby, a to buď klasicky zainvestovat 300 korun do mapy, kterou obdržíte ihned po vydání, nebo si objednat mapu s kalendářem za pět stovek.

4. Mizející památky

Jedním z nejinspirativnějších projektů crowdfundingu je nyní aktivita „Mizející památky“, jež běží do poloviny listopadu. Začalo to tak, že se skupina přátel rozhodla zaznamenávat různé téměř zruinované objekty po České republice metodou Light Painting. Metoda, která se doslovně překládá jako „malování světlem“, se zdá být ideálním prostředkem k zachycení tajemné, skoro imaginární atmosféry těchto (polo)zapomenutých míst. Objekty jsou nejprve vyfoceny v noci pomocí umělého osvětlení v několika desítkách záběrů, a následně složeny v počítači do finální podoby.

Vzhledem k náročnosti a vysoké ceně techniky je k pokračování projektu nezbytná jistá finanční pomoc. Nyní se projekt vyvíjí směrem k zaznamenávání cihelen, vápenek, mostů, akvaduktů a pozůstatků po výstavbě dálnic za druhé světové války. Minimální příspěvek je zde 100kč („na benzín“). Tapetu dostanete za dvě stovky, nástěnný kalendář za pět. O tom, že se máte na co těšit, se můžete přesvědčit na stránce projektu na webu HitHit, když se podíváte na již hotové snímky.

5. DŽEZVICA VYDÁVÁ PRVNÍ STUDIOVÉ CD

Posledním tipem je opět hudební počin. A vzhledem k tomu, jak se balkánská hudba v našich končinách rozmáhá, věříme, že si najde dost příznivců. Kapela Džezvica se pyšní balkánským jménem, českým obsazením a hraje „balkán tak trochu po česku“ již od roku 2007. Osmičlenný soubor se nás rozhodl potěšit prvním studiovým albem, které, jak je známo, přece něco stojí.

Křest alba se odehraje 26. listopadu v Malostranské besedě, nicméně aby se to uskutečnilo, Džezvici stále chybí 50 tisíc korun. Projekt můžete podpořit částkou od 150 korun, a opět zde na vás čekají zajímavé nabídky a možnosti získání rozmanitých bonusů. Až si Džezvici pustíte, věřte, že ji budete chtít poslouchat non-stop!

Foto: Akce Kateřiny Šedé (Hithit.cz)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!