Muzikáloví Bonnie a Clyde loupí za lepší život v Hudebním divadle Karlín. Velkolepěji než na Broadwayi

Muzikáloví Bonnie a Clyde loupí za lepší život v Hudebním divadle Karlín. Velkolepěji než na Broadwayi80%

Praha se může pochlubit českou verzí dalšího oblíbeného zahraničního muzikálu. Na prknech Hudebního divadla Karlín se ve čtvrtek 13. října premiérově představila dvojice gangsterů Bonnie & Clyde. Hra vsází především na skvělou hudbu skladatele Franka Wildhorna a zajímavé herecké obsazení, jemuž vévodí Dasha, Jitka Schneiderová i Václav Noid Bárta.

Byl to příběh jak z hollywoodského bijáku. V době světové hospodářské krize se do hledáčku amerických policejních strážníků dostala dvojice mladých lupičů – Bonnie Parkerová a Clyde Barrow. Ti spolu se svým gangem přepadávali malé obchody, čerpací stanice i banky, aby si v době neuvěřitelné bídy zařídili lepší život, než žili jejich rodiče. Na svědomí měli i několik vražd. V Americe se však stali neuvěřitelně populárními především díky své lásce, kterou ale ukončil v roce 1934 proud více než 50 kulek policejní jednotky. Bonnie i Clyde byli na místě mrtví.

Není divu, že se jejich příběh stal námětem nejrůznějších knih, filmů i divadelních her. Na Broadwayi slavil úspěch i muzikál Bonnie & Clyde. A právě ten se ve čtvrtek 13. října premiérově představil v Hudebním divadle Karlín ve své české verzi, která vznikala pod režisérskou taktovkou Antonína Procházky. Na rozdíl od americké komornější verze přináší ta česká velkolepější scénu, velké pěvecké sbory a nechybí ani taneční company.

V hlavních rolích populárních gangsterů se představuje zpěvačka Dasha a Václav Noid Bárta. Role mladého vyvrhela Bártovi velmi sedí a perfektně do ní zapadá i jeho typický „chraplák“. Dasha je jako Bonnie sexy a roztomilá, ale i přes své nesporné pěvecké kvality je především ve vyšších polohách její výkon spíše kolísavý. Navíc během premiéry chemie mezi ústřední dvojicí, která má být jedna ze základních atributů celé hry, příliš nezafungovala.

Skvělý herecký výkon předvádí Jitka Schneiderová, která v kůži Blanche, manželky Clydova bratra Bucka, předvádí překvapivě velmi solidní pěvecká čísla. Spolu s Buckem Martinem Písaříkem jim to sedne a nejednou se postarají o vtipné pasáže. Hudební divadlo Karlín vybralo i pro vedlejší role velmi zajímavé herce. Bohuš Josef v roli kazatele předvádí tradičně kvalitní výkony a zpestřením je i postava Davida Krause. Skvělou práci odvádí také dětští herci – mladá Bonnie Natálie Němcová a „dětský“ Clyde Matouš Klíma. Premiérové obsazení pak doplnili Ilona Svobodová, Ivana Andrlová, Vladislav Beneš, Martin Zahálka a Oldřich Král.

Co na muzikálu zaujme především, je hudba amerického skladatele Franka Wildhorna, který napsal pro karlínské divadlo úspěšný muzikál Carmen a podílel se na pražském uvedení muzikálu Jekyll & Hyde. Návštěvníci se během představení dočkají nebývale pestré palety melodií, která zahrnuje žánry od swingu přes gospel a country až k rockové elektronice. To vše navíc v živém podání orchestru Hudebního divadla Karlín.

Děj je pak oproti běžnému českému muzikálu daleko nápaditější, byť se samozřejmě klasického „milostného klišé“ nevyvaruje. Rozhodně by mu neuškodilo, kdyby byl ještě trochu více gangsterský a trochu méně sentimentální. Nicméně návštěvníky rozhodně nudit nebude. Stejně tak se nemusí bát, že by celou dobu poslouchali jen jednu baladu za druhou. Příběh Bonnie a Clyda prostě táhne i necelé století poté, co vykrádali podniky ve Spojených státech. A i na muzikálových prknech jim to jde velmi dobře. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!