SIGNAL festival rozzáří Prahu již počtvrté! Startuje ve čtvrtek

SIGNAL festival rozzáří Prahu již počtvrté! Startuje ve čtvrtek  

I letos rozzáří Prahu SIGNAL festival! Ten nabídne návštěvníkem již počtvrté působivé instalace, které si pohrají s lidskými emocemi a nabídnou neobvyklé prožitky. Mnoho z nich navíc proběhne ve své světové premiéře. Zájemci se s nimi setkají jak v ulicích centra Prahy a na tradičních zastávkách, tak na ve zcela nových lokalitách. Letos připravili vůbec prvé organizátoři i denní program určený dětem.

O více než dvacítku světelných instalací se postarají umělci z celkem jedenácti zemí světa. Ti připraví pro návštěvníky monumentální světelné instalace, videomapping a interaktivní performance.„Čtvrtý ročník by měl být výrazný hned z několika pohledů. Naším cílem je vtáhnout návštěvníky co nejvíce do děje, plánujeme tudíž poměrně hodně interaktivních instalací a instalací, které mají díky propojení vizuální a hudební stránky opravdu strhující atmosféru. Dvě třetiny z nich si navíc odbudou v Praze premiéru, naši diváci budou úplně první, kdo je budou moct vidět a zažít,“ láká návštěvníky Martin Pošta, ředitel festivalu.

SIGNAL odstartuje již ve čtvrtek 13. října a potrvá čtyři dny. A na jaké instalace se mohou zájemci těšit? Festival již od 6. října předznamenává dílo japonského umělce Yasuhira Chido, které naleznou návštěvníci nákupního centra Palladium. Přímo zde se mohou ocitnout uprostřed světelného efektu horský přízrak. Ten se vyskytuje právě ve vysokých horách. Dále mohou lidé procházet kolem obřích humanoidů od australské umělkyně Amandy Parer. Ty dosáhnou výšky až dvanácti metrů. Připraven bude také magický les Javiera Riery ze Španělska.

Návštěvníci se mohou těšit také na tři videomappingy, které vznikly speciálně pro účely tohoto festivalu. „Videomappingy pro nás letos tvoří prestižní ruské kreativní studio Raduga Design, významný německý umělec Daniel Rossa a výrazné španělské studio Tigrelab. Směr každého z nich je absolutně odlišný, diváci tudíž budou moci srovnat tři různá pojetí a přístupy k videomappingu, což bude zajímavá zkušenost,“ doplňuje Lenka Jiroutová, koordinátorka programu SIGNAL festivalu.

Chybět nebude ani interaktivní instalace Davida Vrbíka fungující na principu hudebního nástroje. Lidé si budou moci přímo v centru dění tvořit své vlastní světelné projekce díky instalaci Američana Zacharyho Liebermana, který je nejen jedním z nejvýznamnějších multimediálních umělců, ale také autor kódovacího softwaru openFrameworks. Instalaci inspirovanou světlem světlušek představí francouzský umělec Maotika. Všechny instalace budou v provozu každý den od 19 do 24 hodin.

Většina festivalu je navíc přístupná zcela zdarma. Jediným placeným místem bude stejně jako minulý rok SIGNAL Dome, v němž se návštěvníci dočkají sférických projekcí od tureckých umělců Can Buyukberbera a Yagmur Uyanika i od českého studia The Macula. Každý den od 9:30 bude v domu probíhat animovaná projekce s příběhem o Karlu IV.

Foto: signalfestival.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Více o "Signal"

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!