Kubo okouzluje nejen svým kouzelným šamizenem

Kubo okouzluje nejen svým kouzelným šamizenem70%

Studio LAIKA přichází s dalším animákem, který podněcuje dětskou představivost a doplňuje ji univerzální moudrostí. Snímek Kubo a jeho kouzelný meč spojuje japonskou kulturu s tradiční fázovou animací a vytváří tak neobyčejný estetický zážitek.

Malý Kubo žije s nemocnou matkou v jeskyni na pobřeží starodávného Japonska. Chlapec má jedinečný dar – je skvělý vypravěč příběhů a svým kouzelným šamizenem oživuje papírová origami, čímž okouzluje a fascinuje obyvatele blízké vesnice. Jeho poklidný život však skončí ve chvíli, kdy poruší jedno ze základních pravidel, která mu matka kladla na srdce, a setká se tak s nebezpečnými nadpřirozenými bytostmi.

Když jeho matka obětuje život, aby ho před nimi ochránila, zůstane Kubo jen s Opicí, která ho má provázet na jeho další cestě. Kromě ochranitelské Opice pomáhá Kubovi i zakletý samurajský bojovník Brouk, který byl zřejmě kdysi součástí družiny jeho otce. Jako potomek slavného samuraje Hanzy musí Kubo najít Meč Nezlomný, Kyrys Neproniknutelný a Přilbu Nezranitelnou, artefakty, které mu mají pomoci v boji s Měsíčním králem.

Kubo a kouzelný meč (v originále výstižnější Kubo and the Two Strings) je chytrý film pro celou rodinu. Malý Kubo má v sobě dostatek hravosti a rošťáctví, které dráždí starostlivou Opici. Brouk je zase sympaticky popletený, což z trojice dělá skvěle vyvážený tým jedinců, mezi kterými se pomalu vytváří silné pouto. V originále propůjčili své hlasy postavám Charlize Theron, Matthew McConaughey nebo třeba Ralph Fiennes.

Kuboův příběh je neobyčejně poetickým obrazem síly vyprávění a fantazie, ale také velké odvahy a lásky. Tvůrci ze studia LAIKA (například Koralína a svět za tajnými dveřmi) pečlivě studovali japonské umění a tradice, aby mohli vytvořit kouzelné vizuální dílo, které dokresluje podmanivá hudba Daria Marianelliho. Děj postupně odkrývá jak démonickou stránku Kubových příběhů, tak kapacitu každého vyprávění (potažmo člověka) mít světlé stránky nebo dokonce dobře skončit. 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Kubo a kouzelný meč

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!