Adéla se v Divadle Broadway navečeřela již po sté. Tentokrát během obnovené premiéry

Adéla se v Divadle Broadway navečeřela již po sté. Tentokrát během obnovené premiéry 60%

Na prkna pražského Divadla Broadway se po osmi letech od své premiéry vrátil muzikál Oldřicha Lichtenberga a Michala Davida Adéla ještě nevečeřela. Ten návštěvníkům opět nabízí hudební dramatizaci legendárního snímku se staronovým hereckým obsazením.

Znovu tak v divadle ožívá pátrání amerického detektiva Nicka Cartera, který přijíždí do Prahy vyřešit jeden velmi zapeklitý případ. Hraběnce Thunové zmizí její oblíbená doga, aniž by po ní zbyla jediná stopa. A proč se Adéla ještě nevečeřela dočkala své jevištní reinkarnace? „Protože se nám to vyplácí,“ prozradil návštěvníkům hned v úvodu obnovené premiéry Michal David. Muzikáloví fanoušci se tak dočkali již oblíbené Angeliky a vrátí se i Kleopatra.  

Obnovená premiéra Adély, která se uskutečnila ve čtvrtek 6. října, slavila s návštěvníky i jedno významné jubileum. „Dnes je to posté a zároveň poprvé. Ono to tak vyšlo, že jsme absolvovali během té první rundy 99 představení. Takže dneska je to premiéra a stá repríza zároveň,“ vysvětlil producent Oldřich Lichtenberg. Muzikál má na svém kontě dokonce prestižní Cenu Thálii, kterou získal v roce 2008 za roli Komisaře Ledviny Vlastimil Zavřel. I na něj se mohou návštěvníci těšit v aktuálních reprízách.

Z původního obsazení zůstali také Petr Vondráček, Petr Štěpánek či Aleš Háma. Ten však roli Nicka Cartera vyměnil za šíleného vědce Ruperta von Kratzmara. „Moc se na tu roli těším, jsem přesvědčený, že se mi bude hrát skvěle,“ svěřil se ještě před představením Háma. Chybět nebude ale ani mnoho nových tváří. Mezi nimi jsou třeba „Ruda z Ostravy“ Michal Kavalčík, Václav Kopta, Michaela Tomešová, Michal Novotný či Tereza Kostková, která se vůbec poprvé v muzikálovém žánru setká na pódiu se svým otcem Petrem Kostkou. „Základ muzikálu samozřejmě zůstává neměnný, ale nové je obsazení, a to zhruba ze 60 procent. To vytváří samo o sobě úplně nové kontexty, nové vztahy,“ doplňuje Radek Baláš, režisér inscenace.

Inscenace Adéla ještě nevečeřela velmi vyčnívá nad ostatními muzikály svým příběhem a jeho zpracováním. Zapomeňte na tradiční milostné trojúhelníky a srdceryvné balady. V této hře se totiž vyšetřuje závažný trestný čin a pátrá po kanibalistické rostlině. Velmi příjemná je také hudba Ondřeje Brouska, která sice postrádá vyložený hit a snadno zapamatovatelné melodie, nicméně nabídne návštěvníkům nečekané propojení různých hudebních žánrů od swingu až po pop. Za zmínku jistě stojí i stylové dobové kostýmy i celkové zpracování masožravé Adély. Ta není nijak monumentální, nicméně převleky jejích výhonků, které na sobě nese několik tanečníků, jsou skutečně velmi působivé.

Scéna sama o sobě je poměrně jednoduchá. K vyprávění příběhu stačí několik málo rekvizit, které však příjemně doplňují „retro“ atmosféru. Příznivci tradičního divadla pak zajisté ocení jen velmi omezené množství kýčových videoprojekcí. Nicméně i přes všechny klady zmíněné výše muzikálu jakoby přece jen něco chybělo.

Zpočátku se vše odvíjí dobře. Rozjezd je skutečně velmi svižný a zábavný. Postupem času však humor i nasazení trochu vázne. Publikum se směje stále méně a některé vtipy zůstávají absolutně bez odezvy. Samozřejmě že se objevují i světlé chvíle, o které se stará především legendární Komisař Ledvina se svým taliánem s hořčicí. Většina humoru ale působí velmi prvoplánově, místy až lacině, což zbytečně shazuje kvalitu jiných částí. Nadměrné užívání vulgarit pak umělecký zážitek spíše kazí, než pozvedá.

Když v roce 2008 odehrál muzikál svou premiéru, byl vyzdvihován vysoko nad ostatní kusy stejného žánru. Od té doby však pražskou hudební scénu dokázaly opanovat daleko lepší humorné hry, u nichž se návštěvník rozhodně pobaví více než u současné Adély. Nicméně pokud jste fanoušci jednoduchého humoru, odpočinkových hudebních i pěveckých čísel a chcete si známý příběh prožít i jinde než na filmovém plátně, rozhodně nebudete odcházet zklamaní. 

Foto: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Broadway nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!