DOX chystá rozsáhlou výstavu HAVEL. Představí Václava Havla očima jeho osobních fotografů

DOX chystá rozsáhlou výstavu HAVEL. Představí Václava Havla očima jeho osobních fotografů  

U příležitosti nedožitých 80. narozenin Václava Havla připravuje Centrum současného umění DOX rozsáhlou výstavu s názvem HAVEL. Ta představí posledního československého i prvního českého prezidenta očima dvou předních českých fotografů Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka. Právě ti zaznamenávali nejen zásadní historické okamžiky, ale také zdánlivě obyčejné události v životě dramatika, politika i občana Václava Havla.

Kromě fotografií Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka budou součástí výstavy také umělecky zpracované dokumentární záběry Petra Jančárka, které nebyly nikdy zveřejněné. Ty doplní několik stovek fotografií. Výstava startuje 28. října a potrvá až do února příštího roku. Pro zájemce bude připraven i zajímavý doprovodný program. Ve čtvrtek 3. listopadu proběhne hudebně-literární večer Pražské filharmonie s hosty skladatelem Milošem Orson Štedroněm a novinářem Pavlem Kosatíkem. O pět dní později se v prostorách DOXu uskuteční Perpetuum 2016, konference o vzdělávání bez hranic.

Tomki Němec fotografoval Václava Havla ve funkci prezidenta Československa v letech od 1989 do 1992. Oficiální život prezidenta dokumentoval i v letech 1997 až 2003, během nichž působil v nově vytvořeném týmu prezidentských fotografů. Své snímky z Havlova prvního prezidentského období publikoval v knize, která vyšla v roce 2001. Nyní vydává svou další fotografickou publikaci, jež nese název Václav Havel – Tomi Němec – Fotografie a bude pokřtěná právě během výstavy v DOXu.

Dílo Tomkiho Němce doplní fotografie českého fotografa Bohdana Holomíčka, který se s Václavem a Olgou seznámil již v sedmdesátých letech. Stojí za zdokumentováním nejrůznějších společenských a kulturních událostí na Hrádečku i jinde po republice. Holomíček nafotil nespočet lidí, od těch úplně obyčejných až po známé osobnosti disentu. V souvislosti s jeho tvorbou se často mluví o fotografickém deníku, který je subjektivním pohledem na nedávné české dějiny,“ lákají na dílo známého fotografa pořadatelé výstavy.

Třetici uzavře režisér, kameraman a nezávislý producent Petr Jančárek, jenž na výstavě představí dosud nezveřejněné, umělecky zpracované záběry z let 2009 – 2011. Právě v tomto období totiž detailně zaznamenával poslední roky v životě Václava Havla. 

Fotografie: Tomki Němec

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Centrum Dox nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Centrum Dox

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!