Nová kniha Útěk ze Severní Koreje popisuje osudy Kim Ir-sena i severokorejského dezertéra

Nová kniha Útěk ze Severní Koreje popisuje osudy Kim Ir-sena i severokorejského dezertéra 70%

Americký spisovatel a novinář Blaine Harder, jehož knižní debut Útěk z Tábora 14 se stal světovým bestsellerem, přichází s další knihou, v níž se věnuje problematice Severní Koreje. Tentokrát se zaměřuje rovnou na osudy dvou osob. Přináší skutečný příběh tyranského „věčného prezidenta“ Kim Ir-sena i severokorejského válečného letce No Kum-soka, jehož největším snem bylo žít v Americe.

„Jako blesk z čistého nebe mi zatelefonoval domů do Seattlu Kenneth Rowe a sdělil mi, že si právě přečetl moji knihu o severokorejském vězni, který utekl z tábora nucených prací. Zeptal se mě, zda jsem neslyšel o No Kum-sokovi a jeho migu, jejž ukradl v roce 1953 v Severní Koreji. Řekl jsem mu, že ne. Krátce se zasmál a naznačil mi, že bych měl být lépe informován,“ vysvětluje v knize spisovatel Blaine Harden. Právě díky tomuto telefonu se totiž seznámil s Kennethem Rowem, dříve korejským válečným letcem No Kum-sokem, o němž nyní vypráví ve své nové knize Útěk ze Severní Koreje.

Kniha se však nevěnuje pouze Noovi, ale také samotnému Kim Ir-senovi, tyranském vůdci, který dovedl Severní Koreji do brutální Korejské války, během níž zemřelo mnoho civilistů, a která zemi naprosto zpustošila. Především jeho zásluhou se z KLDR stal izolovaný komunistický stát, v němž si vytvořil až absurdní kult osobnosti. Po své smrti získal navěky funkci „věčného prezidenta“ a funkce prezidenta pozemského byla z ústavy naprosto vypuštěna. V jeho praktikách pokračoval i syn Kim Čong-il a v současnosti rovněž vnuk Kim Čong-un.

Příběhem knihy se tak prolínají dva osudy naprosto rozdílných osobností. Kima sledujeme od jeho partyzánských bojů přes Korejskou válku až po období, kdy se stal jediným vůdcem KLDR a začal se zbavovat svých nepřátel. No Kum-sok se poprvé setkal s Kimem během jeho projevu na hromadě umělého hnojiva a již tenkrát měl chuť ho na místě zastřelit. Jeho jediným snem bylo totiž dostat se ze Severní Koreje a žít v Americe. Během války se z něj stal poměrně úspěšný válečný letec, který předstíral oddanost komunistickému režimu i samotnému Kimovi. Jednoho dne však ukradl svůj mig a přeletěl přísně střeženou hranici 38. rovnoběžky do Jižní Koreje.  

Ke konci padesátých let rozšířil Kim rozsah i tvrdost svých stalinistických čistek, když potrestal sto tisíc obyčejných lidí podezřelých z toho, že jsou to ‚nepřátelské a reakcionářské elementy‘. 

Kniha bezesporu potěší všechny, kteří se zajímají o Severní Koreu, historii i rozložení sil v průběhu Studené války, která zužovala svět v letech 1947 až 1991. Detailní informace o letadlech obou znepřátelených stran během Korejské války pak zajisté ocení milovníci letectví. Blaine Harder dokázal již ve své prvotině, že zvládá i obtížná témata pojímat velmi čtivě. Jinak tomu není ani u Útěku ze Severní Koreje. Přestože je kniha plná faktů, které se většina z nás musela biflovat ve školních lavicích během dějepisu, je velmi zajímavá, čtivá a přináší mnoho věcí „ze zákulisí“. Při psaní totiž autor používal mnoho externích zdrojů. Od oficiálního životopisu Kim Ir-sena až po donedávna utajený spis No Kum-soka, který byl sepsaný během jeho výslechů po dezerci.

Název knihy je však poněkud zavádějící. Naprostá většina příběhu se totiž zabývá právě stavem země během Korejské války, a to jak z pohledu jejího nejvyššího vůdce, tak podle řadového vojenského letce. Čtenáře seznamuje s velkou neorganizací a zmatkem, který v severokorejské armádě panoval, a přibližuje úlohu Američanů i Sovětského svazu v tomto krvavém konfliktu. Útěku No Kum-soka se věnuje až poslední část knihy, která je zároveň také vůbec nejzáživnější. Právě tato část pak pravděpodobně potěší i ty, kterým historie ani osudy Korejského poloostrova nic neříkají. U zbytku knihy se budou ale asi poněkud nudit.

Blaine Harder tak i ve své druhé knize dokazuje, že se v problematice, kterou popisuje, naprosto orientuje. Komplikovanou situaci Severní Koreje vysvětluje srozumitelnou formou, ale přitom poskytuje dostatečné množství informací, které doplní čtenáři představu o této komplikované zemi. Úspěch svého knižního debutu ale nové dílo pravděpodobně nedožene právě kvůli tomu, že nemusí oslovit mainstreamového čtenáře, který očekává od literatury spíše odpočinek než vzdělávání. 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!