Festival Jazz Goes to Town slaví 22. narozeniny. Dorazí špičky české i světové jazzové scény

Festival Jazz Goes to Town slaví 22. narozeniny. Dorazí špičky české i světové jazzové scény  

Již 22. narozeniny letos oslaví hradecký festival Jazz jde městem/Jazz Goes to Town, který nabídne fanouškům jazzové hudby celkem šestnáct koncertů během pěti festivalových dní. Chybět nebudou ale ani jam sessions, masterclass či závěrečný DJ set.

V termínu od 18. do 22. října zaplní podniky v Hradci Králové již tradiční festival Jazz Goes to Town, který rozezní hudbou hned několik městských podniků. Mezi nimi nechybí Studio Beseda, Bio Central, Studio Divadla Drak, Café Náplavka i sál Filharmonie Hradce Králové. Koncerty se pak uskuteční i v sakrálních a industriálních prostorách, které dodají hudebnímu zážitku i nebývalou atmosféru. Jednat se bude premiérově o Sbor kněze Ambrože a o objekt Novákových garáží. Návštěvníci se ale mohou těšit i na hudební produkce v restauracích a kavárnách.

Festival letos nabídne premiérové české vystoupení kvarteta Sons of Kemet, hvězdy současné britské jazzové scény. Vůbec poprvé v České republice vystoupí také nizozemský bigband New Rotterdam Jazz Orchestra, který doprovodí virtuózní kytarista Anton Goudsmit. V programu nebude chybět ani mezinárodní kvartet Made to Break amerického saxofonisty Petera Brötzmanna či švýcarský sextet Hildegard lernt fliegen, v jehož čele stojí vokalista Andreas Schaerer.

Samozřejmě že na festivalu nebude chybět ani prezentace české jazzové scény. Představí se zde třeba norsko-český kvintet NOCZ se zpěvačkou a houslistkou Ivou Bittovou, nové těleso renomovaného kontrabasisty Jaromíra Honzálka, trio Between the lines saxofonisty Pavla Hrubého či unikátní projekt Michala Wróblewského. Sakrální prostor Sboru kněze Ambrože rozezní sólový koncert pro marimbu, perkuse a hlas v Čechách usazené francouzské perkusistky Cécile Boiffin,“ lákají pořadatelé na další z koncertů.

V rámci doprovodného programu se pak návštěvníkům představí čtyři hudební projekty, jež jsou tvořeny především studenty tuzemských jazzových konzervatoří. Návštěvníci se mohou zúčastnit také mistrovského kytarového kurzu, který povede již zmiňovaný nizozemský kytarista Anton Goudsmit. Součástí festivalu budu stejně jako minulý rok také noční jam sessions.

V internetovém předprodeji jsou již vstupenky na jednotlivé koncerty. Na hlavní festivalové dny, jimiž jsou pátek 21. a sobota 22. října, je možné zakoupit festivalovou permanentku za 600 korun. Lístky budou k dispozici i hodinu před začátkem produkce, a to vždy do vyčerpání kapacity sálu. 

Foto: facebook.com (Peter Gannushkin)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!