TOP 10 pražského Dnu architektury

TOP 10 pražského Dnu architektury 

Festival tradičně první říjnový víkend 1. – 2. 10. připravil organizované procházky po 62 městech těm, kterým není lhostejné místo, kde žijí či pracují. Do letošního Dne architektury více než 200 architektů a odborníků přichystalo na 150 akcí v Čechách i na Moravě – komentované prohlídky, cyklovyjížďky, workshopy pro rodiny s dětmi, besedy, happeningy i videoprojekce proběhnou pro veřejnost opět zdarma. Jaká zajímavá místa letos k prohlídce nabídne naše hlavní město?

1) Ořechovka – vily pražských umělců

Jedna z nejstarších vilových čtvrtí v Praze ve stylu anglických zahradních měst se stala hned po svém vzniku i rezidenční čtvrtí umělců. Svoje sídlo si zde nechal postavit třeba Václav Špála, Emil Filla nebo Bohumil Kafka. Docent Jiří T. Kotalík zde přiblíží několik z nich v široké škále slohů – od secese až po funkcionalismus.

SRAZ: sobota 1. 10.15 hodin před ústředním objektem kina Ořechovka (Na Ořechovce 250/30A, Praha 6)

2) Tokovo

Dnešní sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Holešovicích se s devatenácti podlažími tyčí do výšky 68 metrů. Brutalistická budova byla postavena v polovině 70. let, tehdy sloužila jako pobočka Podniku zahraničního obchodu a v jejím přízemí byla také jedna z prodejen Tuzex. Návštěvníci budou moci vyjet do 10. patra a pokochat se netradičním pohledem na celou Prahu 7.

SRAZ: sobota 1. 10. od 15 do 18 hodin, Jankovcova 2, Praha 7

3) Areál Matematicko-fyzikální fakulty UK v Troji

Trojský areál MFF UK představuje typický příklad modernistického urbanismu. Stylově navazuje na Ústav makromolekulární chemie na Petřinách z roku 1958. Čtyři z pěti budov sice prošly rekonstrukcí, ale zachovaly si mnoho autentických architektonických prvků. Zpřístupněno bude dobové foyer hlavní budovy a také vyhlídka na areál z jednoho z nejvyšších pater budovy.

SRAZ: sobota 1. 10. od 15 do 18 hodin, V Holešovičkách 2, Praha 8, vchod do hlavní budovy

4) Cestování na úrovni? Pod zemí!

Co k Praze neodmyslitelně patří, je metro, postupně budované od roku 1966 v podstatě dodnes. Při procházce/projížďce s historičkou umění Veronikou Vicherkovou navštívíte vybrané stanice a dozvíte se něco o jejich architektonických kvalitách i historii.

SRAZ: neděle 2. 10.9 hodin na stanici metra Hlavní nádraží

5) Postmoderna z panelu – sídliště Barrandov

Koho baví historie a architektura pražských socialistických sídlišť, rozhodně by neměl vynechat tuto procházku. Autoři Barrandova se rozhodli postavit sídliště, v němž i přes omezené možnosti panelových soustav neměly chybět základní městotvorné prvky jako ulice a náměstí. Panelovou šeď dále doplnili o hravé a barevné prvky postmoderny. Příběh sídliště Barrandov přiblíží historička architektury Martina F. Koukalová.

SRAZ: neděle 2. 10.11 hodin na tramvajové zastávce K Barrandovu

6) Prázdné domy v srdci Prahy

Iniciativa Prázdné domy eviduje již 1357 opuštěných objektů po celé republice. Na této procházce vás možná šokuje, na kolika lukrativních místech (Národní třída, Václavské náměstí či okolí Staroměstské) se nachází spoustu chátrajících domů. S jejich minulostí a důvody chátrání vás seznámí zakladatel iniciativy Petr Zeman.

SRAZ: neděle 2. 10. ve 13 hodin na Jungmannově náměstí (výstup z metra B – Můstek)

7) Barrandov – splněný sen

A opět na Barrandov. Tentokrát se však s pedagožkou Stanislavou Mickovou projdete mezi barrandovskými vilami a nahlédnete i ke slavným Terasám Barrandov, které ve 30. letech nechal vybudovat otec našeho bývalého prezidenta Havla. V současné době se zde plánuje rekonstrukce apartmánů a restaurace, která by měla být podobná té původní.

SRAZ: neděle 2. 10. ve 14 hodin na stanici autobusu č. 105 Filmové ateliéry ve směru od Smíchovského nádraží

8) Meziválečné bydlení na Letné

Čeká vás procházka po funkcionalistických činžovních domech na Letné s architektkou historičkou architektury Klárou Brůhovou, která bude zahrnovat „Malý Berlín“ i Bio Oko, řeč bude také o realizacích Evžena Rosenberga, Martina Reinera nebo Jana Gillara.

SRAZ: neděle 2. 10. ve 14 hodin před Veletržním palácem (Dukelských Hrdinů 47, Praha 7)

9) Palác Národní

Ještě nedokončená novostavba na poslední prázdné parcele na Národní třídě se propojuje se sousedním barokním Schönkirchovským palácem. Otevření probíhající stavby pro veřejnost je možné díky investorům z firmy Sebre a bude probíhat po malých skupinkách na vlastní nebezpečí. Architekt Stanislav Fiala zde navrhl prosklenou budovu s obchody, restauracemi i kancelářemi a s množstvím teras se zelení. Domem bude procházet pasáž, která spojí Národní a Mikulandskou ulici.

Foto: TZ (My Praha)

SRAZ: neděle 2. 10. od 14 do 16 hodin, Národní 12, Praha 1

10) Nová budova Národního muzea – bývalé Federální shromáždění

Zakončení Dne architektury se ujme Vladimír 518 se svojí laser show o Karlu Pragerovi, „Karlu Gottovi socialistické architektury“, ve Velkém kongresovém sále. Stavba patří k vysoce hodnoceným poválečným stavbám a patří k nejznámějším dílům architekta Pragera. Pozor, kapacita sálu je omezena!

SRAZ: neděle 2. 10.18 hodin, Vinohradská 1, Praha 1 – u vchodu do Nové budovy Národního muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!