Srdcový král debutoval na prknech Divadla Kalich. S jiskrou, vtipem a nesmrtelnými hity

Srdcový král debutoval na prknech Divadla Kalich. S jiskrou, vtipem a nesmrtelnými hity 90%

Svou premiéru má za sebou broadwayský muzikál Srdcový král, který se poprvé představil ve středu 21. září návštěvníkům pražského Divadla Kalich. Hra amerického autora Joa DiPietra nadchla diváky nejen nesmrtelnými písněmi Elvise Presleyho, ale také skvělými hereckými a pěveckými výkony i lehkostí a vtipem.

Děj muzikálu Srdcový král se odehrává v Americe v 50. letech minulého století. Do jednoho malého, konzervativního městečka, jehož občany tyranizuje nesmyslnými zákazy přísná starostka, přijíždí na své motorce dobrodruh a rebel Chad. Ten převrátí osudy všech jeho obyvatel vzhůru nohama. Příběh je volně založený na Shakespearově komedii Večer tříkrálový, který doplňuje celkem čtyřiadvacet písní legendárního Elvise Presleyho.

„Muzikál jsem viděl v Palace Theatre na Broadwayi v létě roku 2005. Jako obdivovatel Elvise Preselyho jsem ho prostě vidět musel. Jenom jsem netušil, kdo by v Čechách mohl hrát hlavní roli Chada. A když jsem uviděl na jevišti Honzu Kříže, věděl jsem, že se tento muzikál u nás dělat dá,“ řekl Adam Novák, tvůrce překladu anglických písní. A měl pravdu! Jan Kříž je v roli přidrzlého rebela Chada prostě perfektní. Skoro to vypadá, jako by mu americký broadwayský tvůrce Joe DiPietro napsal tuto roli přímo na míru.

Skvělé pěvecké i herecké výkony však předvádí celé herecké obsazení. Nutné je vyzdvihnout především výborný výkon Jana Tenkráta v roli stydlivého slušňáka Dennise. Nejen svým vtipem, ale také silným hlasem těší jako barmanka Sylvia diváky Marie Křížová a role atraktivní blonďaté a trochu poblázněné intelektuálky Sandry sedí perfektně i Markétě Martiníkové. Pozadu za svými kolegy nezůstávají však ani ostatní účinkující – Petra Kosková, Petr Vondráček, Genny Ciatti, Roman Tomeš, Alena Štréblová i Michal Pleskot.

Na muzikálu Srdcový král je osvěžující především to, že se vůbec netváří nijak vážně. Jednoduchý příběh, který není jinak dramatický, je plný vtipu a diváky spíše pobaví a uvolní. Během hitů Elvise Presleyho si jen málokdo alespoň nepoklepává nohou či nepohybuje hlavou do rytmu. Povedené jsou také české překlady písní, byť samozřejmě kvalit originálu nedosahují. Muzikál nenabízí žádné árie, ale rock’n’rollové pecky jsou někdy podávány tak skvěle, že vyvolají husí kůži či příjemné mražení.

Pro ty, kteří si chtějí zajít do divadla odpočinout, pobavit se, a i přesto hledají kvalitní pěvecké i herecké výkony, je tak Srdcový král cczela jistě dobrou volbou. Jednoznačně se totiž jedná o jeden z nejvtipnějších kousků současné české muzikálové scény. Ne nadarmo je Srdcový král označován jako nejlepší rock’n’rollový muzikál od dob Pomády. 

Foto: Barbora Bittnerová

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kalich nabízí i další akce

Více o "galerie_Srdcový král"

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!