Nový dokument připomíná fenomén The Beatles. Přináší méně známé záběry i exkluzivní rozhovory

Nový dokument připomíná fenomén The Beatles. Přináší méně známé záběry i exkluzivní rozhovory 70%

Očekávaný dokumentární snímek režiséra Rona Howarda soustředící se na koncertní roky kapely The Beatles vtrhl do světových kin ve stejný datum, ve čtvrtek 15. září. Po téměř půl století opět připomíná fenomén The Beatles a vrací se k rokům jejich největší slávy. Nechybí unikátní záběry, rozhovory a samozřejmě nesmrtelné hity.

Dokument The Beatles: Eight Days a Week přenese diváky do šedesátých let minulého století, během nichž se rodil a nabýval největší síly fenomén kultovní kapely The Beatles. Nabízí méně známé i dosud nezveřejněné koncertní záznamy, včetně restaurovaných záběrů z legendárního vystoupení na newyorském stadionu Shea, jenž byl ve své době dosud největším popovým koncertem vůbec. Nicméně většinu záběrů ze snímku skalní fanoušci již jistě znají.

Byť se tento filmový projekt snaží detailně zachytit především koncertní období slavných brouků, soustředí se především na turné po Americe, z něhož pochází také nejvíce záznamu ve filmu. O jiných koutech světa je tu zmínka také, nicméně jsou obvykle odbyté jen krátkým komentářem. Diváky ale snímek seznámí i s úplnými počátky kapely, kdy ještě nebyla nikým a musela si získávat pozornost posluchačů v malých tančírnách či klubech v Británii.

Díky vhodnému sestavení celého dokumentu má člověk poct, jako by se skutečně vrátil zpět v čase a spolu s ječícími fanynkami čekal na ulici na to, až uvidí siluetu svých oblíbenců v hotelovém okně. Samozřejmě nechybí ani notoricky známé písně, které spolu se záběry z koncertů vyvolávají v divákovi chuť pleskat a vydupat si nějaký ten přídavek. Snímek zavádí diváky nejen na tehdejší koncertní pódia, ale také do zákulisí a na hotelové pokoje. Do nich však nikdy nenechají fanouškům nakouknout tak moc, aby se mohli dozvědět něco dalšího z jejich soukromí. Kromě jedné nevinné zmínky o hulení tak snímek dál přiživuje jakousi „slušňáckou“ auru, pro The Beatles tak typickou.

O The Beatles hovoří ve filmu jak samotní členové kapely, tak třeba novinář Larry Kane, kterého pozvali na své první americké turné jako zpravodajce. Jakožto bývalé fanynky popisují fenomén šedesátých let také herečky Whoopi Goldberg a Sigourney Weaver i mnoho dalších. Právě kombinace rozhovorů, méně či více známých záběrů a hudby vytváří z dokumentu zajímavý snímek, který potěší jak dřevní fanoušky kapely, tak i ty méně znalé. Je ale spíš takovým příjemným zavzpomínáním na obrovský úspěch populární čtveřice, která dokázala vyvolávat šílenství a hysterii neuvěřitelných rozměrů. Ale nic nového či překvapivého nepřináší.

Slavnostní premiéru měl snímek také v Británii na níž dorazili i Paul McCartney a Ringo Starr, jediní dosud žijící členové kapely. Vznik filmu ale podpořily také vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono a Olivia Harrison, vdova po Georgi Harrisonovi. 

Foto: Apple Corps Ltd./ The Beatles: Live At The Hollywood Bowl 

Kdy a kde dávají film: The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!