Do DOXu se vrací inscenace Odtržení/Disconnected. Znovu prozkoumá fenomén hikikomori

Do DOXu se vrací inscenace Odtržení/Disconnected. Znovu prozkoumá fenomén hikikomori  

Kritiky i diváky oceňovanou multimediální inscenaci Odtržení/Disconnected opět uvede divadelní studio Farma v jeskyni a Centrum současného umění DOX. Nejlepší taneční inscenace roku 2015 zkoumá fenomén sociální izolace, takzvané hikikomori.

Inscenace Odtržení/Disconnected se věnuje lidem, kteří jsou odtrženi od běžné společnosti. Jako Hikikomori, v japonštině „odtrhnuvší se“, se označují lidé, kteří se izolují od společnosti, v rámci níž nedokážou normálně fungovat. Obvykle jsou jimi hypersenzitivní jedinci, kteří nejsou schopni obstát v systému. Nemohou se vrátit do školy ani do zaměstnání, i když chtějí. Tyto jedinci se poté stahují do sebe a zůstávají ve svých bytech či pouhých pokojích měsíce, ale i roky či dlouhá desetiletí. Byť byly první případy pozorovány především v Japonsku, podobný fenomén se nachází i v dalších částech světa. „Zatím si to neuvědomujeme, ale v budoucnu bude toto téma akutní společenský problém,“ vysvětluje šéf souboru a režisér Viliam Dočolomanský.

Nejnovější projekt Farmy v jeskyni se pohybuje na hranici mezi instalací a dokumentárním i fyzickým divadlem. Vznikl právě ze zkoumání fenoménu Hikikomori. Členové souboru vyrazili před inscenací na výzkum do Tokia, kde se setkali právě s lidmi, kteří si stavem hikikomori prošli. Jejich poznatky se snaží sdílet s diváky prostřednictvím silného vizuálního zážitku, který kombinuje akci, video, text i živou hudbu. Inscenace byla oceněna jako nejlepší Taneční inscenace roku 2015 a Viliam Dočolomanský si odnesl také ocenění za Nejlepší choreografii roku 2015.

Hra byla vytvořená speciálně pro prostory galerie DOX, která inscenaci uvádí v rámci širšího projektu zabývajícího se tímto fenoménem. Tomu se věnovala i během expozice Skvělý nový svět i během workshopů a debat s odborníky. Mezinárodně oceňovaný soubor Farma v jeskyni se stejně jako DOX dlouhodobě zajímá o nepohodlná témata současnosti.

Premiéra hry se uskutečnila 23. ledna ve zmiňovaném Centru současného umění DOX. Tam se nyní také vrací, a to na čtyři představení. První se uskuteční 19. září, poslední 11. října

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!