Kina nabídnou dokument o nejslavnějším československém špionovi Karlu Köcherovi

Kina nabídnou dokument o nejslavnějším československém špionovi Karlu Köcherovi 

Píší se šedesátá léta dvacátého století a z komunistického Československa je do Spojených států vyslán Karel Köcher, špión, kterému se podařilo proniknout do americké CIA a vynášet odtud informace pro československou rozvědku a KGB. Nyní, déle jak třicet let po jeho odhalení a zatčení, přichází do českých kin dokumentární snímek Rino – Příběh špiona.

Ve filmu, který jde do českých kin 29. září, vystupuje i samotný Karel Köcher. Ten sice svolil s natáčením, nicméně finální podobu dokumentů komplikovaly neshody mezi ním a tvůrci. Ty se však nakonec podařilo vyřešit a díky tomu se mohou diváci těšit i na aktuální rozhovory vedené na zajímavých místech. Od snímku se však bývalý špión následně distancoval. Režisérem snímku je Jakub Wagner, který na něm spolupracoval i s Vladimírem Ševelou, jenž vydal minulý rok bestseller Český krtek v CIA. „Ve štábu v USA i při přípravách v Čechách byl pro svůj pragmatický přístup novinářského solitéra nepostradatelný," pochvaluje si spolupráci se Ševelou Wagner.

Tvůrci přiznávají, že spolupráce s bývalým špiónem nebyla nikterak jednoduchá. Köcherovu povahu totiž poznamenaly roky strávené u tajných služeb, tudíž je mistrem nejrůznějších úhybných manévrů a lží. „Nejtěžší bylo vytrvat ve chvílích, kdy se vztahy s Karlem Köcherem ocitly na bodu mrazu a hrozilo, že film nedotočíme. Je to jeden z nejchytřejších lidí, které jsem kdy potkal, a velký hráč. Natáčení bylo celkově psychicky vysilující a přineslo mnoho stresu,“ vysvětluje producent a spoluscénárista Richard Malatinský. Dokument čerpá především z odtajněné složky č. 44503, která obsahuje přibližně deset tisíc stran psaného dokumentu i fotografií a jež popisuje téměř celý Köcherův život.

Karel Köcher byl vyslán do Ameriky v roce 1965 a již v sedmdesátých letech se mu podařilo proniknout do struktur CIA. Odtud pak vynášel cenné informace, které dodával do Moskvy a do vedení KGB. V roce 1982 byl však odhalen a o dva roky později byl v mediálně velmi sledovaném procesu odsouzen na doživotí. Nakonec byl však vyměněn za západní agenty a disidenty na Mostě špionů v Západním Berlíně. Mnoho ojedinělých zahraničních záznamů například z Köcherova zatčení či výměny na berlínském mostě bylo skutečně složité dohledat a získat. Tyto dobové záznamy jsou tak jedním  z nejcennějších věcí, které se ve filmu nachází," říká Wagner.

Jelikož se Köcher v Americe stýkal s lidmi z vysokých kruhů, dokument nabídne i rozhovory významných postav newyorského veřejného života. Mezi nimi nechybí třeba bývalý „lovec špionů“ John Martin, bývalý důstojník FBI a expert na kontrarozvědku a boj s terorismem David Major či Köcherův právník z dob zatčení Robert Fierer. Snímek nabídne i archivní rozhovory s jedním z nejznámějších starostů New Yorku Rudolphem Giulianim, šéfem newyorské větve motorkářského gangu Hells Angels Sandym Alexanderem, se kterým Köcher sdílel celu, či s Vladimírem Krjučkovem, bývalým šéfem KGB. „Na jeden jediný dvacetivteřinový záznam mladého Köchera v Americe a několik skvělých fotografií jsem čekal třeba i půl roku. A vyplatilo se," vysvětluje Wagner.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!