Zloději zelených koní: když vám posedlost přerůstá přes hlavu

Zloději zelených koní: když vám posedlost přerůstá přes hlavu70%

Ve čtvrtek 8. září vstupuje do kin druhý celovečerní film režiséra Dana Wlodarczyka Zloději zelených koní, jenž je filmovou adaptací stejnojmenné novely Jiřího Hájíčka, poprvé vydané v roce 2001. Příběh vypráví o hledačích vltavínů, jimž se nelegální získávání kamenů stalo nekontrolovatelnou vášní. Hlavní herecké trio ve filmu ztvárnili Pavel Liška, Marek Adamczyk a Jenovéfa Boková.

Zloději zelených koní jsou vůbec první adaptací z řady Hájíčkových děl a hned vytvořili solidní start, časem bychom se potenciálně mohli dočkat filmového zpracování i dalších knih, třeba románu Selský baroko či Rybí krev, které se stejně jako Zloději odehrávají v jižních Čechách, tak příznačných pro Hájíčkovu tvorbu. Autor námětu i režisér snímku jsou dokonce oba narozeni ve stejném roce (1967) a oba pocházejí z Českých Budějovic.

Režisér se po domluvě se spisovatelem rozhodl dějově se odchýlit od knižní předlohy, zachoval však základní a důležité rysy příběhu a k němu si vymyslel motivy vlastní. Ačkoli se novela odehrává v průběhu zhruba deseti let, cca od roku 1987 do roku 1997, film se rozprostřel na délku necelého roku a přesunul se do současnosti, údajně kvůli náročnosti dobových rekvizit.

Pokud jste tedy od scénáře čekali věrnou adaptaci díla, budete možná zprvu trochu zklamáni, ale posléze zjistíte, že se z námětu dá vykřesat něco úplně jiného a neméně poutavého. Režisér Dan Wlodarczyk zdůraznil, že „nejde o manuál pro začínající kopáče vltavínů, ale o příběh“ – scény s kopáním vltavínů totiž na sečtělého diváka mohou působit nevěrohodně, neznalého zase mohou mystifikovat, že kopání drahých kamenů je v Čechách snadný a velmi výnosný způsob obživy.

Herecké obsazení zvolili tvůrci filmu na jedničku. Pavel Liška, ztvárňující nezaměstnaného zemědělce Kačmara, typického vesnického primitiva, se stále jako již několik sezón drží na svém kariérním vrcholu. Jeho „spolupracovníka“ v hledání kamenů Pavla hraje téměř o generaci mladší Marek Adamczyk, představující bývalého studenta geologie, který se studia vzdal, aby se mohl více věnovat lukrativní činnosti. Adamczyk, který už svůj talent prokázal v klíčové roli Fialy v historickém dramatu Lidice, výborně tápe ve svém dilematu mezi vášní a vracením se do reality.

Jeho femme fatale jménem Karolína (Jenovéfa Boková) je normální holka toužící po normálních věcech, jako je byt, slušná práce, peníze, děti, ale zmítá se mezi silnou láskou ke svému rebelujícímu muži a averzí k nelegální činnosti spolu se strachem o jeho život. Boková prokázala, že už je připravena na dospělejší role než úlohy nezralých adolescentek jako např. ve snímcích Občanský průkaz nebo Rodinný film. Hraje přirozeně, což je kromě jejího nadání možná dáno i tím, že herectví nikdy nestudovala.

Filmu ale k dokonalosti něco chybí, v ději se nedočkáme vlastně ničeho převratného kromě skryté zápletky filmu, která s hledáním vltavínů nijak nesouvisí a s knižní předlohou nemá absolutně nic společného. Ta diváky vzestupně napíná po téměř celých 90 minut a vyjasní se až těsně před koncem. Přesunutí děje z přelomu 80. a 90. let do současnosti ubírá na autentičnosti, dnes je nelegální kopání vltavínů spíše na ústupu, podle vlastních slov autorů dnes existuje jen několik málo jedinců, kteří se mu věnují. Režisér argumentuje tím, že vltavíny na Zemi leží okolo 50 milionů let, a proto se příběh může odehrávat v kterékoli době.

Povedené byly záběry jihočeských lesů a polí za ranních mlh i v plném svitu slunce, stejně tak hudba od skladatele Juraje Dobrakova, která zahrnovala jak drsnější kytarový tón při dobrodružných scénách s útěkem před policií, tak i jemný pomalejší elektronický zvuk při citových momentech filmu. 

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Zloději zelených koní

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!