Vlak Lustig zaparkoval na nádraží Praha – Bubny. Opět s představením Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Vlak Lustig zaparkoval na nádraží Praha – Bubny. Opět s představením Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou  

Také tento rok je nádraží Praha – Bubny dějištěm divadelního představení na motivy knihy Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou od Arnošta Lustiga. To je uváděno v rámci sedmnáctého ročníku mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět Bran, jenž nese podtitul Vlak Lustig – Vlak svobody a opět připomíná významné události z období druhé světové války.

Letošní ročník festivalu je věnovaný Číně, která díky své bezvízové politice během druhé světové války zachránila téměř 30 tisíc evropských Židů, kteří museli uprchnout před nacistickým režimem ze svých domovů. Festival Devět Bran 2016 odstartoval ve čtvrtek 25. srpna a potrvá až do konce měsíce. Zájemcům nabídne přednášky, filmové projekce, ale také speciální divadelní představení.

V rámci festivalu se totiž na nádraží Praha – Bubny zastaví jedinečný Vlak Lustig – Vlak svobody. Ten objíždí nejen česká města s unikátně stylizovaným představením na motivy povídky Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Dějištěm hry je přímo nádraží a především vagóny vlaku. Režisérem díla je Petr Kracik a návštěvníci se mohou těšit třeba na herce Radka Zimu, Dušana Sitka, Annu Stropnickou, Rudolfa Jelínka či René Přibila.

V rámci festivalu Devět Bran proběhne hned sedm představení. Hra se stala velmi populární, v uplynulých čtyřech letech ji zhlédlo publikum v Polsku či na Slovensku. Dohromady má za sebou již více než sedmdesát repríz. Vlak Lustig – Vlak svobody ale nepřiváží jen divadelní hru. Součástí je i další doprovodný program, který je symbolickou připomínkou nacistických transportů křižujících Evropu druhé světové války.

Cílem festivalu česko-německo-židovské kultury Devět Bran je seznamovat českou společnost se světovou židovskou kulturou. Každoročně k tomu používá filmy, divadla, hudbu, literaturu, fotografie i odborné semináře a konference. V rámci své filmové části pak uděluje také cenu Křišťálovou Menoru za hraný a dokumentární film a cenu za přínos židovské kultuře. V minulých letech toto ocenění získali třeba režiséři Roman Polanski či Matěj Mináč.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!