Filmové září: Slavný český atentát, těhotná Bridget a Spielbergův obr

Filmové září: Slavný český atentát, těhotná Bridget a Spielbergův obr 

Pan Grey si odskočí do Prahy, aby zavraždil Heydricha, slavná americká baculka bude ještě kulatější a Steven Spielberg si po Tin Tinovi střihl animák daleko větších rozměrů.

Filmové léto pomalu končí a s velkými blockbustery se letos pytel rozhodně neroztrhl. Suicide Squad byl zklamáním, Doba ledová příjemným evergreenem a Jason Bourne jakbysmet. Výraznější byl pouze návrat Star Treku společně s několika menšími snímky, které sice potěšily, díra do světa se však od nich nečeká.

Září je filmy poměrně nabité. Od obnovených premiér starých klasik po dojížďky z festivalových Varů. Divákům tak snad svítá na lepší zítřky - poslední čtyři měsíce v roce se totiž tradičně rozpoutají boje o americké Oscary. České distribuci se nevyhne alespoň část žhavých kandidátů. Pojďme se ale nejprve podívat co nabízí devátý, ještě trochu odlečenější, měsíc v roce.

Po premiéře dokumentu s Ozzym Osbournem nebo příběhu jedné kapely Lucie se dočkáme dalších tří hudebních kousků. Hned první den v měsíci objevíme rockovou ikonu Alice Coopera. V polovině září ho budou následovat zlatí liverpoolští hoši z Beatles s podtitulem Eight Days a Week - The Touring Years. A zapomenout nemůžeme ani na ojedinělou akci: jednorázovou projekcí snímku Nick Cave: One More Time with Feeling, která přímo předchází vydání alba Skeleton Tree od Nicka Cavea & the Bad Seeds.

V čase se vrátíme s párem kultovních snímků české kinematografie. Dvakrát nás do kina pozve Karel Čapek a jeho filmové adaptace Bílé nemoci a Krakatitu. Zahraniční produkci připomene Casablanca, legenda z roku 1942 s Humphrey Bogartem a Ingrid Bergman v hlavních rolích.

Prim ale v září logicky hrají snímky současné. Steven Spielberg od animované adaptace Tin Tina natočil Oscarem oceněné snímky Lincoln a Most špiónů. Nyní se znovu vrací do kresleného světa s kouzelným příběhem mladé dívky a Obra Dobra. Dobrodružnou rodinnou fantasy navíc svou hudbou doprovází John Williams.

Druhý filmový týden nabídne vážnější snímky i nervydrásající thriller. Chronic Michela Franca sleduje osud Davida, který pracuje jako ošetřovatel lidí čekajících na svůj konec. Osobní drama o smrti a jejím vlivu na člověka dorazí do českých kin rok po francouzské premiéře. Divokou jízdu plnou nejistoty slibuje Nerve: Hra o život. Film o nebezpečné online hře mladé studentky v reálném světě nápadně připomíná výborný snímek Hra z roku 1997 v hlavní roli s Michaelem Douglasem. Osmý den v měsíci zažijeme také nouzové přistání Toma Hankse v životopisném dramatu Sully: Zázrak na řece Hudson. Záchrana 155 pasažérů je hrdinským činem, ale paradoxně může pilota připravit o kariéru.

Na kariéru matky se naopak může připravit tradiční vrba všech svobodných žen na světě, Bridget Jonesová. Happy end se u největší smolařky v dějinách dosud nekonal, a k partnerským lapáliím navíc přibyde jeden pozitivní test. Je ale nastávajícím otcem bývalý přítel Colin Firth nebo nový objev Patrick Dempsey? Dítě Bridget Jonesové přijde na svět 15.9. Stejně jako nový film dvojice Kotek - Prachař, kterou jsme naposledy tvrdě odsoudili v naší recenzi filmu Padesátka. Tentokrát se společně s Kryštofem Hádkem podívají do francouzské Provence na kapelní prázdniny. Hlášky, šílené situace a poctivé množství marihuany zaručeny. Ozvěny Karlových Varů připomene poslední film Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Boj rebelujícího filmaře s normami a dobou oživil výkon Jiřího Mádla v hlavní roli.

Festivalové Vary zažily i další film režiséra Woodyho Allena. Café Society vypráví o slastech a strastech dobového Hollywoodu pohledem mladíka Bobbyho, který přijíždí mezi americkou smetánku z Bronxu. Láska, kariéra i pozlátko zlaté filmové doby jsou vyprávěny s tradičním nadhledem a v chytrých dialozích ikonického režiséra. Jak se nosí děti předvede v animované úpravě industriální mašinérie z Čapí hory, která se už dávno zabývá balíčky jiného rázu. Náhoda ale způsobí, že jistý čáp Junior musí před svým povýšením vzpomenout na původní a možná věkem navždy daný úkol čapích doručovatelů. V módě posledních let, předělávkách kultovních filmů, pokračuje i režisér Antoine Fuqua. Vzal si totiž do moderní parády známý western Sedm statečných z roku 1960. Yula Brynnera nebo Steva McQueena nahradí strážce galaxie Chris Pratt s Denzelem Washingtonem a ať už to dopadne jakkoliv, celé New Orleans nebude této akci dost velké. 

Očekávaným filmem bude rovněž účastník karlovarského festivalu, česko-britsko-francouzská koprodukce o hrdinství, které změnilo druhou světovou válku. Operaci Anthropoid natočil Sean Ellis a do klíčových rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka obsadil dívčí sexsymbol současnosti Jamieho Dornana a charismatického Cilliana Murphyho. Kromě nich se ve filmu objeví i české herecké zastoupení: Aňa Geislerová, Karel Heřmánek jr., Alena Mihulová, Igor Bareš nebo Roman Zach. Konec heydrichiády je naplánován na 29.9. Vnitřním bojem člověka v cizím těle projde teenager Ray ve filmu Tři generace. Hvězdně obsazené drama přibližuje těžká rozhodnutí, velké změny i odlehčenou stránku životně důležité etapy mladého člověka. Měsíc září ukončí fantastický příběh o tajemném domě pro děti s neuvěřitelnými schopnostmi. Díky odkázaným stopám nalezne hrdina Jake Sirotčinec slečny Peregrinové a brzy zjistí, že zrovna on a jeho "podivnosti" mohou být jedinou nadějí pro jeho zachování.

Paleta emocí i zajímavé příběhy. To vše odstartuje první den školního roku a my v redakci Informuji.cz budeme u toho. Dejte nám vědět, kdo je váš favorit na snímek podzimu, nebo zda-li jsou září s říjnem jen otravné měsíce plné čekání na potterovská Fantastická zvířata. Vzhůru do kin za kulturou!

Kompletní přehled premiér:

1.9.2016 - Alice Cooper, Až na Severní pól, Casablanca, Obr Dobr, Psí srdce, Smrt ve tmě, Taxi 121, ZOO
8.9.2016 - Chronic, Lovecká sezóna: Strašpytel, Nerve: Hra o život, Nick Cave: One More Time with Feeling, Sully: Zázrak na řece Hudson, Zloději zelených koní
15.9.2016 - Cesta do fantazie, Dítě Bridget Jonesové, Mechanik zabiják: Vzkříšení, Prázdniny v Provence, The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years, Ve jménu krve, Vlk z Královských Vinohrad
22.9.2016 - Café Society, Čapí dobrodružství, Krakatit, Krycí jméno Holec, Neon Demon, Pára nad řekou, Sedm statečných
28.9.2016 -  Anthropoid
29.9.2016 -  Bílá nemoc, Deepwater Horizon: Moře v plamenech, RINO - Příběh špióna, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, Svatý Petr a papežské baziliky Říma, Tři generace

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!