Dny evropského dědictví letos zahájí Slavonice

Dny evropského dědictví letos zahájí Slavonice 

Více než 150 obcí a téměř 1000 památek se zúčastní letošních Dnů evropského dědictví (EHD), které zpřístupní různé památkové objekty od soboty 3. do neděle 11. září po celé republice. Slavnostní zahájení proběhne 3. září v 10 hodin ve Slavonicích, kde bude při této příležitosti udělen titul Nositel tradice lidových řemesel. Téma 25. ročníku zní „Památky a komunity“.

Letos bude během devíti Dnů evropského dědictví zpřístupněno více než 900 památek zdarma a zbytek za dobrovolné vstupné. Kolem čtyř set objektů bude navíc otevřeno veřejnosti vůbec poprvé. Součástí letošních EHD bude akce Industriální stopy – Den památek techniky a průmyslového dědictví, při které se v sobotu 10. září návštěvníkům otevřou brány pivovarů, mlýnů, skláren, dolů či jiných technických staveb.

„Stěžejní částí programu budou aktivity hradů a zámků, které se soustředí na oba víkendy, tedy 3. – 4. a 10. – 11. září,“ vyjádřila se tisková mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá. Dodala, že „se zpřístupní běžně nepřístupná místa – na hradu Bezděz půjde o ochoz královské kaple, na Frýdlantu se otevře věž, na Kunětické hoře si návštěvníci budou moci prohlédnout uzavřené sklepy.

Kromě toho budou na Frýdlantu probíhat speciální prohlídky, při kterých se ukáže plánovaná obnova historických interiérů z 19. století. EHD má letos na programu i zážitkové prohlídky, např. ve skanzenu Veselý Kopec bude spojena s posvícením.

Zahájení samotných EHD proběhne o prvním víkendu 2. – 4. září v renesančním městě Slavonice poblíž rakouských hranic. Zde ministr kultury Daniel Herman udělí titul Nositel tradic lidových řemesel, který tento rok obdrží dva pánové – Josef Fidler z Hlinska, věnující se ručnímu tkalcovství a výrobě žinylky, a Jiří Rücker z Peček, který se živí jako řezbář perníkových forem. Těmto dvěma i dřívějším držitelům titulu bude věnována výstava Homo Faber, která poběží od 2. do 25. září ve Stavební huti Slavonice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!