13. ročník Letní Letné nabízí nejbohatší program ve své historii

13. ročník Letní Letné nabízí nejbohatší program ve své historii 

Letos se na Letní Letné rozhodně máte na co těšit! Ne že byste neměli v minulých ročnících, ale právě v srpnu 2016 nám pořadatelé slibují až čtyři zahraniční soubory, z nichž dva budou „dovezeny“ přímo z Austrálie. Na line-upu je také již oblíbený v tuzemsku soubor akrobatů a bavičů Losers Cirque Company, který hned 19. srpna představí premiéru zbrusu nového představení Beach Boy(s), a to ani nemluvím o našlápnutém programu českého nového cirkusu. Ale pěkně popořádku...

Neoduševnělou hvězdou letoška bude secesní dřevěné šapitó dovezené z Belgie a pojmenované velkolepě Magic Mirror/Spiegeltent, které navodí jedinečnou atmosféru starosvětského cirkusu. Právě v něm se odehrají představení hlavních taháků festivalu – zahraničních souborů Limbo, Circa a Cirque Le Roux. Australani Limbo vás oslní dechberoucí podívanou, jejíž součástí bude živelný kabaret s živou hudbou a nepostradatelnými prvky akrobacie a kouzel. Další australský soubor, který zavítá na Letní Letnou – Circa – byl novináři pokřtěn jako „rockové hvězdy cirkusového světa“. Jejich představení Beyond reprezentuje zcela odlišný druh umění, jež je zaostřeno na dynamické až extrémní herecké a fyzické výkony, které i přesto nepostrádají příběh a vtip.

Francouzský soubor Cirque Le Roux přijede s dalším sub-žánrem cirkusového umění a ve svém představení The Elephant in the Room navodí atmosféru filmu noir. Členové souboru se nechali inspirovat kouzlem černobílých filmů a jsou připraveni změnit cirkusové šapitó v "zakouřený" svět intrik, akrobatických triků, grotesky a tajemství. Můžete se těšit na pompézní podívanou.  

Festival nového českého cirkusu, jež se vymezil jako separátní součást programu Letní Letné, je perfektním potvrzením toho, že se virus pod názvem „nový cirkus“ úspěšně rozrůstá. Vedle již zmiňovaného souboru českému publiku nejznámějších Losers Cirque Company se zde představí i méně populární, ovšem neméně perspektivní soubory. 

Například Cirkus TeTY předvede nový cirkus s prvky fyzického divadla a Squadra Sua Clowns nabídne všem návštěvníkům Happy hour na způsob pouliční grotesky s prvky – jak jinak – klauniády. Neméně významnou součástí Festivalu nového českého cirkusu je představení nové generace talentovaných herců a akrobatů, které se odehraje v rámci tzv. Cirksession I a Cirksession II. První Cirksession proběhne pod záštitou centra pro nový cirkus Cirkeon 21.8. a představí publiku novou – dorůstající – generaci českých cirkusových umělců, kteří v současné době studují na řadě prestižních uměleckých škol po celém světě. Druhý Cirksession je organizován Cirkem Mlejn a odehraje se 27.8.: většina umělců z tohoto seskupení již dlouho funguje na profesionální scéně a představí ty nejžhavější trendy v novém cirkusu, mimo jiné například akro-jógu a akro-balanc.

Další scénou Letní Letné je letos divadlo Archa, kde se odehraje představení souboru KREPSKO Edgar’s Echo, jež dosáhlo obrovského ohlasu od doby své premiéry v roce 2013. Nejedná se totiž o ryzí cirkus, nýbrž o divadelní představení s cirkusovými prvky, ve kterém se sešli 9 lidí různých národností, i proto k předvádění nepotřebují slova. V představení inspirovaném životem a dílem Lewise Carrolla trumfuje KREPSKO vlastní říši divu s nádechem noční můry.

Pro děti je připravena již tradiční sekce Letní Letná dětem, v rámci níž se denně odehrají až čtyři představení a množstevní cirkusové workshopy. Pro rodiče, kteří si chtějí užít představení Letní Letné bez doprovodu svých ratolestí je zde také speciální služba Noční hlídky, která děti zabaví mezi 18. a 21. hodinou.

Letošní zajímavostí a jednou z nejžhavějších novinek je také možnost výhodné Fans Card, díky které si každý fanoušek kvalitního cirkusu bude moci přednostně zakoupit vstupenky, ale také čerpat slevové akce a další výhody.

Za zmínku stojí i již tradiční doprovodný program, který každý večer nabídne hudební produkci, jež odstartuje po skončení jednotlivých představení v šapitó – v průběhu 16 večerů se zde vystřídají například DJ Mackie Messer, Duck the Mainstream, Balearic Assasins of Love a jiní.

Těšíme se na shledání na největším festivalu cirkusového umění v republice v Letenských sadech od 18. srpna do 4. září!

Pro víc informací a program navštivte oficiální webovou stránku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

BeyondLimboLimbo
 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Výletná / Letná žije!

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!