Matky na tahu: zábavná komedie obklopená nudným americkým klišé

Matky na tahu: zábavná komedie obklopená nudným americkým klišé60%

Filmaři se zřejmě letos rozhodli pustit do kin několik filmů, které nám mají ukázat, jak zvládnout život. V květnu vytvořili návod, jak přežít single. Nyní se zamysleli nad tím, co mají lidé dělat, když už jsou zadaní. Mají po svatbě k tomu několik dětí, práci, dům a spoustu starostí. A vytvořili film Matky na tahu, který vám alespoň na chvíli připomene, že žádný rodič není dokonalý.

Mateřství se nikde neučí, každý si ho musí zkusit sám a zákonitě v něm dělá chyby. Fakt, o kterém se bohužel nemluví. Možná proto všechny matky znervózňuje, když vidí, že „ta druhá“ všechno zvládá bez problémů. Někdy se ale provalí, že ani ona například nepřipravuje dennodenně dítěti svačinu do školy, a k vám se dostaví pocit úlevy a spokojenosti. A právě na to sází snímek o matkách, které už nebavilo předstírat, že jsou perfektní.

Film skvěle popisuje dnešní svět, který chce ode všech téměř nemožné. Ideální by bylo, kdyby rodiče pracovali, vařili jenom z bio výrobků, starali se o domácí zvíře a hlavně o děti. Ty se mají odvděčit tím, že mají výborné výsledky ve škole, navštěvují několik kroužků, najdou si brigádu a u toho se učí mandarínsky. A Amy Mitchellová (Mila Kunis) se rozhodne, že už je toho všeho dost. Hodí všechna pravidla za hlavu a začne si užívat života. Přestane chodit na rodičovské schůzky, najde si milence a společně s dalšími dvěma kamarádkami/matkami Kiki (Kristen Bell) a Carlou (Kathryn Hahn) odmítne dodržovat předem daná „maminkovská“ pravidla. A prošlo by jim to, nebýt Gwendolyn (Christina Applegate), předsedkyně sdružení rodičů a učitelů, která začala ničit jejich děti i je samotné. Amy proto nezbyde nic jiného než zahájit protiútok a kandidovat na její pozici.

A právě to je chvíle, kdy dobře promazané filmové obrátky začnou skřípat. Mezi komediemi by si Matky na tahu našly svoje místo, kdyby nebyly našroubovány do tak předvídatelného příběhu. Boj mezi dvěma matkami/nevěstami/spolužačkami/kamarádkami už je tak ohranou americkou písničkou, že nikoho nebaví. Na druhou stranu každý problém i reakce postav je ve filmu dovedena do absurdních rozměrů, což působí přesně tak, jak má - komicky. A pozitivní dojem podrží i výkony hlavních protagonistek.

Mila Kunis (Méďa, Kamarád taky rád) byla sázkou na jistotu. Tato herečka už se v několika pohodových komediích osvědčila a nebyl důvod, proč by charakterově podobnou roli neměla zvládnout znovu. Její výkon doplnily Kristen Bell (Zase ona, Rande v Římě), která si zahrála stydlivou Kiki a Kathryn Hahn (Millerovi na tripu, Diktátor), která ztvárnila sprostou Carlu. I s nimi se filmaři trefili do černého. Nejen že se tyto herečky hodí na své role fyzicky, ale i jejich podání postav je velmi přesvědčivé. Vtáhnou vás do děje. Když bezradně pobíhají po plátně a snaží se postarat o svoje ratolesti, dokážete se s nimi smát, litovat je, ale i s nimi soucítit.

Na Matky na tahu se dá dívat ze dvou úhlů. Buď se bavíme o zdařile zpracovaném ironickém příběhu o rodičovských problémech, nebo o trapném pokusu o komedii. V jednu chvíli se totiž usmíváte a říkáte si, že tohle vystihli přesně, a za chvíli už obracíte oči v sloup nad plytkostí příběhu. Vesměs ale z kina odcházíte s pozitivním pocitem a úsměvem na tváři. Snímek jednoduše představuje dobrý nápad ve špatném podání, jak už jsme zvyklí u většiny dnešních komedií.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Matky na tahu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Plakát k filmuKdyž se matky rozhodnou, že by měli zapařit
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!