Letní filmová škola a její nefilmové zážitky

Letní filmová škola a její nefilmové zážitky100%

Letní filmová škola v Uherském Hradišti představuje každoročně filmové a filmařské klasiky. Pohlíží ale i na alternativy, a to jak v oblasti současného filmu, kultury a zasahuje až do politiky. Formující se osobnosti současného studentského filmu, zahraniční alternativní scény i rebelové ze známé skupiny Ztohoven dorazili, aby inspirovali svým pohledem na svět.

Atomový hřib v živém vysílání České televize, neonové srdce na Hradě, červené trenýrky, rozstříhaná státní standarda – to jsou nejznámější projekty uměleckého uskupení, které usiluje o národní sebeuvědomění a říká si Ztohoven. Do Uherského Hradiště zavítal spoluzakladatel této skupiny Roman Týc. Promluvil zde o zákulisí zmíněných projektů, prozradil, že při jejich vzniku mají často jen vzdálenou představu o tom, jakým způsobem se bude dále vyvíjet, vše prý závisí na reakci lidí: 

Pravda je v tom poslouchat a chápat tu druhou stranu.
Zakřičíte do lesa a uvidíte, jak je les daleko. 

– zmíňuje Týc v souvislosti s uprchlickou krizí a metaforicky přibližuje uvažování umělecké skupiny. Nastínil také svůj pohled na možné problémy i výhody budoucnosti v souvislosti s rozvojem virtuální reality a za současného prezidenta je prý rád. Spolu s mluvčím prý tvoří katalyzátory absurdních hodnot současnosti. Pokud byste si chtěli i vy osobně pohovořit se skupinou Ztohoven, rádi vás uvítají ve své pražské bitcoinové kavárně Paralelní polis.

Při pohledu na zahraniční „alternu“ mne nejvíce zaujala charismatická renesanční umělkyně Julia Taymor, jež přijela představit svou tvorbu specifickou tím, jak mocně si pomocí jednoduchých gest a symbolů pohrává s diváckými emocemi. Filmová, divadelní a operní režisérka zde představila mimo jiné snímek Frída (2002), jež získal několik nominací na Oscara či muzikál Across the universe (2007), ve kterém využívá písně Beatles a jejich texty důkladně propojuje s dějem filmu. Ten se zabývá velkým tématem války ve Vietnamu, jež představuje v kontrastu s tehdejší všudypřítomnou barvami hýřící hippie výzdobou amerických ulic. 

Studentský film na LFŠ není výjimkou, každým rokem je zde dán prostor především studentům z pražské FAMU. Letos se dramaturgové rozhodli věnovat nejen těm pražským celý programový blok. Kdo tvoří budoucí generaci filmařů? Kde berou inspiraci? Na čem pracují? A jaké jsou podmínky vzniku jejich prvních děl? Tento blok věnovaný neprofesionálům nabízí mnoho odpovědí na otázky ohledně současného stavu českých i slovenských filmových škol i o tendencích, jež mohou mít významný vliv na budoucí vývoj české kinematografie.

To je jen výběr z toho, co všechno jste mohli na letošní Filmové škole vidět a slyšet. Studentské filmy i další emočně nabité snímky od Taymorové si můžete na LFŠ užít i v nadcházejících posledních dvou festivalových dnech. A do párty stanu možná přijde i Roman Týc!

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!