Festival Prague Proms rozezněl Obecní dům filmovými melodiemi

Festival Prague Proms rozezněl Obecní dům filmovými melodiemi100%

Forrest Gump, Teorie všeho, Mission Impossible, Happy feet, Romeo a Julie.... Známé filmové melodie z těchto i dalších celovečerních snímků zazněly ve středu večer v přenádherném prostoru Smetanovy síně Obecního domu v Praze jako součást festivalu Prague Proms. O pestrý a kvalitní hudební zážitek se přitom postarali hudebníci z Českého národního symfonického orchestru, které po celý večer vedl slavný dirigent Jeremy Winston. Hudbu navíc vyšperkoval svým doprovodem pěvecký sbor Jeremy Winston Chorale.

Jeremy Winston, Prague Proms, český orchestr... Že už jste někdy tato slovní spojení slyšeli? Jakpak by ne, vždyť všechna se pojí s výjimečným hudebním zážitkem. Prague Proms je totiž mezinárodní hudební festival, který našel už v roce 2005 své místo v Praze. Jeho hlavním pořadatelem je Český národní symfonický orchestr, který se původně inspiroval v Londýně myšlenkou BBC Proms, tedy jakýmisi tradičními promenádními koncerty na vrcholu sezóny. Prague Proms zároveň znamená sérii poutavých letních koncertů, které zprostředkovávají výjimečnou atmosféru vznešených pražských míst ve spojení s kvalitní hudbou. Hudbou, která je sice symfonická, ale zároveň inspirovaná mnoha moderními, jazzovými, muzikálovými nebo filmovými prvky.

Právě s filmem se pak pojil jeden z hlavních a nejoblíbenějších koncertů festivalu Prague Proms - tzv. Hollywood Night. Ten se uskutečnil včera, 20. července, ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Hlavní postavou celého večera byli český orchestr dirigovaný Jeremy Winstonem, uznávaným pensilvánským sbormistrem, a pěvecký sbor Jeremy Winston Chorale, gospel patřící mezi 15 těch úplně nejlepěších v USA. Společně si pro publikum připravili hudební a pěvecké ztvárnění 26 slavných filmových melodií, mezi kterými nechyběla např, hudba k filmu Kill Bill, Rocky, Láska Nebeská, Chyť mě, když to dokážeš, Schindlerův seznam, Kazatelova žena, Piráti z Karibiku nebo Jurský park. O části koncertu mohli rozhodovat sami diváci, kteří již před jeho uskutečněním mohli hlasovat v internetové anketě o znělkách, které je rozhodně nesmí minout a které chtějí v symfonickém podání slyšet. Vybrali třeba hudbu z filmu Profesionál nebo ze seriálu Hra o trůny.

Kdo zmeškal populární Hollywood Night, nemusí však propadat panice. Prague Proms totiž nabídne v Praze ještě dva koncerty, a to v pondělí 25. července a v úterý 26. července. Pondělní koncert bude ve znamení The Loop Jazz Clubu, který zanotuje od 21:30 v Divadle Hybernia. Bubeník Otto Hejnic přizval do tohoto výjimečného projektu, kde kapela skládá poctu jednomu z velikánů jazzu, Herbie Hancockovi, úžasné spoluhráče. Co je důležité, vstup na tuto akci bude volný.

V úterý večer pak závěr festivalu zpestří Melody Gardot, okouzlující jednatřicetiletá zpěvačka, kytaristka a klavíristka s neuvěřitelným charismatem a krásným hlasem. Když ji v roce 2003 srazilo z kola auto, utrpěla poškození mozku a při zotavování jí lékař „naordinoval” terapii hudbou. Poslech hudby a snaha zpívat pomáhá mozku hledat nové cesty a posouvá mysl dál a dál. Zpočátku se naučila na hudbu jen broukat a později už byla schopna i zpívat a své pokusy si nahrávat. Dělala obrovské pokroky a nakonec začala psát i své vlastní písně. Melody Gardot zatím vydala čtyři alba a jedenáct singlů. Na koncertě zazní i písně z prozatím poslední desky z roku 2015 „Currency of Man” . Oproti albům minulým více odkazuje k soulu, funku i gospelu amerického západního pobřeží, a to nejenom hudebně, ale i texty. Písně byly hluboce ovlivněny lidmi, s nimiž se setkala v Los Angeles a mezi nimiž bylo i mnoho lidí bez domova. Vypráví jejich příběhy a zdůrazňuje společensky kritická témata, v nichž popisuje život lidí na okraji společnosti. Koncert se uskuteční v Obecním domě v Praze od 19:00

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Obecní dům

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!