Underworld nasadili festivalu Colours of Ostrava zlatou korunu

Underworld nasadili festivalu Colours of Ostrava zlatou korunu90%

Poslední den ostravského multižánrového festivalu v úžasném industriálním prostředí Vítkovic je již za námi. A co přinesl den čtvrtý a potažmo s ním i nejočekávanější hvězda festivalu Underworld?

Od Vivaldiho až po Michaela Jacksona – chorvatské duo 2Cellos přijeli oslovit zejména se svým rockovým repertoárem návštěvníky hlavní stage festivalu. Cellisti Luka Sulić a Stjepan Hauser zahráli notoricky známé hity Nirvany, AC/DC, Rolling Stones i Led Zeppelin. A podle očekávání to zafungovalo, navíc v doprovodu výborného bubeníka, který dodával písním tu správnou rezonanci. Faktem ovšem zůstává, že jejich tvorba je založená na coververzích (byť dobrých), na rozdíl například od jejich metalových kolegů, finské Apocalyptiky, kteří se díky předělávkám úspěšně odpíchli a následně zapojili také svá vlastní originální díla.

Rockový nářez přivezli i The Vaccines, jimž rozhodně nechybí humor a nadsázka. Stačí se podívat na pár jejich klipů a je vám jasné, že to budou showmani. Frontman Justin Hayward-Young v rockovém náboji pobíhal po pódiu sem a tam, většinou v předklonu nebo s kytarou i v záklonu, a stále udržoval kontakt s fanoušky stojícími nejblíže. Bez ohledu na obsah písní měl konstantní výraz deprimovaného či rozhořčeného Johnnyho Cashe. Svým vystoupením sice The Vaccines neudělali díru do světa, ale rozhodně ani nezklamali.

Hlavní headliner obvykle celý festival uzavírá, ne jinak je tomu u Underworld. Karl Hyde a Rick Smith jsou legendy světové elektronické hudby, tvoří již od osmdesátých let a do povědomí vstoupili masově díky singlu „Born Slippy“ z filmu Trainspotting. Dnes téměř šedesátníci (těžko k uvěření) nastoupili s lehkostí a vřelostí jim vlastní a spustili hru světel, barev, vířivé energie a neustávajícího tance. Experimentální ambient, techno, dance i pop, vše se inovátorské snoubí a proniká celým tělem.

Underworld byli příjemným překvapením i pro ty, kteří elektronické hudbě příliš neholdují – Hydeho hypnotizující vokály, důraz na silné melodie a rytmiku, to vše přenáší elektro z klubové scény na velké stage. Na konci této fascinující show zazněl i hit nejočekávanější z nejočekávanějších: „Born Slippy“. Colours se tak ponořily do neuvěřitelně nabíjející energie, která přetrvávala ještě i hodiny poté. Lepší zakončení si snad Barvy Ostravy nemohly přát.

Foto: Barbora Bittnerová

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!