Colours of Ostrava gradují - třetí den ovládla sebevědomá Emerald a Thievery Corporation

Colours of Ostrava gradují - třetí den ovládla sebevědomá Emerald a Thievery Corporation80%

Se sobotou se festival Colours of Ostrava přehoupl do druhé poloviny. Přes den hudební program trochu zadrhával, ten večerní se ovšem rozjel znovu ve velkém stylu.

První vzpruhou byla výborná kapela v čele s Carou Emerald, jazz-popovou zpěvačkou z Nizozemska, která v dešti dokázala jednoduchými, ovšem melodickými a opravdu nakažlivými rytmy vyprovokovat lidi k tanci. Jazz, electroswing, gypsy, retro, tango i hiphop – Emerald působí jako experimentující umělkyně, která ví naprosto přesně, co dělá a proč to dělá. A tak se stalo, že ty chytlavé songy, co se hodí do hollywoodských filmů, se drží na žebříčcích populární hudby mezi těmi nejlepšími.

Kapela co přišla snad z jiného světa, ti si říkají Dva – tedy ON, kytarista Jan Kratochvíl a ONA, zpěvačka Bára Kratochvílová. Folk s příměsí balkánské veselky, orientálními náznaky, operními střihy a beatboxovým podkladem. Nelze je jednodušeji zařadit, než do kategorie „alternativní“, protože na tuto směsici snad ani neexistují žádné škatulky. A to je možná to nejzajímavější – je to něco nového, čeho člověk ještě nebyl svědkem a vůbec sledování procesu jejich tvoření je překvapující.

Nejprve si vytvoří beatboxový a rendlíkový (ano, hrají také na rendlíky) základ, do kterého pak spustí kytarové riffy, saxofon, klarinet a nesmyslné, ovšem krásně hravé, slovní i jiné útvary – celá ta show je totiž vyjadřována ve vymyšleném jazyce. ONA má podmanivý hlas, ON je výborný instrumentalista. Když jste přijali jejich hru, bavili jste se skvěle jako snad nikdy.

Zlatým hřebem večera se pak stali Thievery Corporation – projekt dvojice umělců Roba Garzy a Erika Hiltona. K sobě si přibrali výborné instrumentalisty a zpěváky, kteří se u mikrofonu střídali a podle toho se měnil i charakter skladeb. V jejich tvorbě se snoubí reggae, funky, pop, francouzský šanson bossa nova a elektronika.

Thievery Corporation tak chvílemi nabírali indické rytmy, chvílemi připomínali vystoupení Afro Celt Sound Systém, pak reggae nářez se zpěvákem, který na pódium naběhl snad rovnou ze savany. Mnohatisícihlavý dav pobízel k tanci rapper, který byl ze všech účinkujících interpretů nejvíc kontaktní. Thievery Corporation nabídli rozmanitou podívanou, perfektně rozloženou (zpěváci se v performance pravidelně střídali) a tak nebyla ani chvíle na to, aby se člověk začal nudit.

Nabídka hudebního programu, který přes den trochu pokulhával, nakonec ve večerních hodinách vygradoval a znovu úspěšně ukončil předposlední den festivalu Colours of Ostrava.

Foto: Barbora Bittnerová

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!